Mielina, cheia pentru a depasi scleroza multipla

Ce se intampla daca am ajuta neuronii sa „repare” daunele cauzate de scleroza multipla?

Aceasta este calea explorata de cercetatorii francezi pentru a opri progresia acestei boli autoimune si degenerative pentru care inca nu exista tratament.

„Provocarea terapeutica in scleroza multipla este prevenirea progresiei dizabilitatilor, iar una dintre modalitatile de a realiza acest lucru este repararea mielinei”, teaca fibrelor nervoase distrusa progresiv de boala, explica Catherine Lubetzki, profesor de neurologie, despre cu ocazia Zilei Mondiale a Sclerozei Multiple, sarbatorita miercuri.

Scleroza multipla afecteaza peste doua milioane de oameni din lume.

La Institutul pentru creier si maduva spinarii (ICM) din Paris, unde Lubetzki conduce o echipa de cercetare, mai multe studii au aratat importanta acestui proces de „remielinizare”, sau regenerare a mielinei, pentru starea de sanatate a bolnavilor.

In forma sa cea mai comuna, scleroza multipla se caracterizeaza prin eruptii inflamatorii ale sistemului nervos central (creier si maduva spinarii), urmate de faze de remisiune in care mielina este partial reconstruita.

Dar noile tehnici de „imagistica” dezvoltate la institut, mai precise decat imagistica prin rezonanta magnetica, au aratat ca acest „potential” de reparare este „foarte diferit in functie de pacient”, explica Benedetta Bodini, neurolog la ICM.

Imbunatatiti prognosticul

„Intr-un RMN tipic, vezi leziuni ale creierului, dar nu vezi ce se intampla in interiorul leziunilor”. Prin injectarea unui trasor specific, care se fixeaza de mielina, inainte de efectuarea unei tomografii cu emisie de pozitroni (procedura care utilizeaza un produs de contrast), „se poate masura in ce masura este afectata mielina”, detaliaza el.

Comparand imaginile creierului mai multor pacienti, luate la trei luni distanta, echipa de cercetare a descoperit ca cei cu o buna capacitate de regenerare a mielinei s-au descurcat mai bine decat ceilalti si au suferit mai putine dizabilitati, adauga el.

„Asta inseamna ca in ziua in care vom avea la dispozitie medicamente remielinizante, vom putea imbunatati prognosticul pacientilor”, are incredere dr. Bodini.

In incercarea lor de a realiza acest lucru, o alta echipa ICM a identificat o molecula secretata in cantitati mai mari de pacientii cu o capacitate mai mica de remielinizare.

Aceasta molecula, denumita CCL19, a fost brevetata in 2017. „Este o tinta terapeutica interesanta: daca aceasta molecula este inhibata, repararea poate fi crescuta”, a explicat pentru AFP Violetta Zujovic, un alt cercetator ICM.

Teste in vivo

Echipa sa testeaza, de asemenea, „diferiti anticorpi” pentru a determina care dintre ele este capabil sa previna actiunea moleculei CCL19 fara a provoca prea multe efecte secundare.

Testele in momentul de fata sunt in vivo, in culturi de celule de pacienti, apoi se vor face la animale si in final la om, protocol care dureaza „in medie zece ani”, avertizeaza cercetatorul.

In scleroza multipla, sistemul imunitar al pacientului este alterat si ataca propriul sau sistem nervos provocand simptome precum slabiciune musculara, pierdere a echilibrului, vedere, limbaj si chiar paralizie, dar care se pot diminua.

Cu toate acestea, pe termen mai mult sau mai putin lung, aceasta poate progresa catre un handicap ireversibil.

Tratamentele descoperite in ultimii 20 de ani reduc frecventa crizelor si imbunatatesc calitatea vietii pacientilor, dar nu reusesc sa opreasca evolutia bolii.

Unele medicamente recente, eficiente la pacientii care nu au raspuns la tratamentele clasice, prezinta insa riscuri de reactii adverse grave.