Monica Roca, prima femeie aleasa ca presedinte a Camerei Barcelona

    Monica Roca preia presedintia la doua luni dupa ce Joan Canadell, sustinut de ANC si de propria sa candidatura, si-a dat demisia pentru a merge pe listele Junts pe 14-F.

     Pentru ea, Spania a tratat Catalonia „cu nedreptate, fara sa investeasca suficient”, desi va incerca sa evite conotatiile politice in presedintia ei.

      El a intrebat cate IMM-uri ar fi putut fi salvate daca Catalonia „nu ar fi avut deficit fiscal” si a revendicat „banii care apartin companiilor”

      Presedintele interimar al Camerei din Barcelona, ​​​​Monica Roca , a fost aleasa luni in aceasta sesiune ca noul presedinte al corporatiei de drept public in plenul sau extraordinar, devenind prima femeie la conducerea entitatii pe 8 martie , coincidend cu Ziua Femeii: „Nu am venit sa politizam Camera, am venit sa muncim pentru tara”.

      In discursul sau de prezentare a candidaturii sale la prezidarea entitatii camerei, el a sustinut ca candidatura Eines de Pais (a lui si a predecesorului sau, Joan Canadell, sustinuta de entitatea independenta Assemblea Nacional Catalana) a venit la entitate pentru ca ei cred ca Catalonia Merita sa fie un stat independent si sa-l apere in toate institutiile. De asemenea, ca Spania a tratat Catalonia „cu nedreptate, fara sa investeasca suficient, fara sa aiba grija de limba ei si de poporul ei si chiar condamnand libertatea de exprimare a artistilor sai sau punandu-si liderii in inchisoare”.

      Cu toate acestea, el va incerca sa-si distanteze discursurile de tonurile politice ale lui Canadell : „Va intreb, daca exista vreodata vreun act sau declaratie care ar putea avea o conotatie politica, pentru ca este greu ca nimic sa fie curat de politica, va intreb, in apararea tesaturii de afaceri pe care o aparam in aceasta camera, fiecare dintre noi suntem si noi”, a adaugat el. Roca va fi la conducerea entitatii pana la jumatatea anului 2023 , doi ani care vor fi marcati „de consens, perseverenta si entuziasm”, asa cum a promis: „Voi persevera in cautarea consensului”.

      El s-a intrebat, de asemenea, cate companii ar fi putut fi salvate daca Catalonia „nu ar fi avut deficit fiscal” : el a sustinut ca cele 2.600 de milioane de euro pe care Camera ii pretinde de la Guvern din cele 11.000 de milioane anuntate pentru sectoarele afectate sunt mult mai mici decat cele 16.000 de euro. deficitul mai sus mentionat . Pentru ea, a nu pretinde acesti bani inseamna a face politica: „A nu cere bani, care apartin acestor companii si care ar fi impiedicat inchiderea companiilor, inseamna si a face politica; politica impotriva Cataloniei”.

      Si a insistat: „Imaginati -va cate IMM-uri am putea ajuta cu acesti 16.000 sau 9.000 de milioane de euro , cate companii nu ar fi putut cadea pentru ca le-am putea finanta in timp ce acestea au fost afectate de cauze independente de vointa lor”, a subliniat el.

      76% din voturile plenului, pentru Roca

      In acest fel, el preia presedintia la aproape doua luni dupa ce predecesorul sau, Joan Canadell, si-a dat demisia din functie (cum a facut-o si de la Consell de Cambres de Catalunya in decembrie 2020), coincizand cu inceperea campaniei pentru alegerile din 14. – F si statutul sau de membru al candidaturii Junts per Catalunya.

      Sesiunea plenara a ales-o pe Roca cu 32 de voturi (76%) cu un sistem de vot individual, nominal si secret prin urne si scrutin, desfasurat luni la Llotja de Mar din Barcelona. Celalalt candidat, Jose Maria Torres, a primit patru voturi si au mai fost sase voturi goale.