Bucovina, leaganul credintei romanesti

In Carpatii Orientali, Dumezeu a creat un colt de paradis pe care l-a numit Bucovina. Este un tinut in care basmele sunt inca vii, o lume vrajita, care te invita sa o descoperi cu sufletul si privirea

Regiunea se afla in nordul Moldovei, iar folclorul, traditiile si obiceiurile transmise din generatie in generatie fac din acest tinut un loc special. Manastirile din Bucovina, construite de domnitori si boieri moldoveni (Alexandru cel Bun, Stefan cel Mare, Petru Rares etc.), fiecare avand o culoare specifica, Voronet (albastru), Humor (rosu), Sucevita (verde), Moldovita (galben), au dus faima acestor locuri in toata lumea. Daca pasii te vor purta pe aceste meleaguri viziteaza si mai ales reculege-te in minunatele lacase de cult ale Bucovinei.

Mai aproape de cer

Manastirea Putna este prima dintre ctitoriile lui Stefan cel Mare si, totodata, locul de odihna vesnica al domnitorului, fiind construita intre 1466 si 1469. Pe langa mormantul lui Stefan, acoperit cu un baldachin din marmura alba, aici se odihnesc, printre altii, prima sotie a domnitorului, Maria Vochita, precum si cea de-a doua sotie a sa, Maria de Mangop, dar si fiii sai, Bogdan si Petru. In muzeul din incinta manastirii se afla broderii, tesaturi, manuscrise impodobite si legate in aur si argint, icoane si obiecte de cult, o adevarata comoara de valori artistice, pe care e pacat sa nu le vezi. Turnul Tezaurului a fost construit de Voievod pentru a adaposti in vremuri tulburi lucrarile create de monahii Putnei. In altarul bisericii sunt pastrate, printre altele, mici parti din moastele Sfintilor Trei Ierarhi (Vasile, Grigore si Ioan), Sf. Ana, Sf. Gheorghe sau Daniil Sihastru. Tot aici se afla o icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului, daruita manastirii de doamna Maria de Mangop.

Opere de arta in aer liber

Cunoscuta in lume pentru albastrul sau unic, Manastirea Voronet, cu hramul Sf. Gheorghe, construita de Stefan cel Mare la 1488, este de departe perla cea mai de pret intre bisericile din Moldova. Este impodobita in interior si in exterior cu picturi de o deosebita valoare artistica, iar in altar, naos si pronaos, picturile dateaza de pe vremea lui Stefan. Cele din pridvor, precum si toata fresca exterioara sunt executate de Mitropolitul Grigorie Rosca. In jurul bisericii s-au construit in timp ziduri de aparare, un turn-clopotnita si chilii pentru calugari. Asezata intr-o minunata vale verde si avand turnuri de veghe in cele patru colturi, Manastirea Sucevita a fost construita spre sfarsitul secolului al XVI-lea, de familia de boieri Movila. Desi are doar trei pereti pictati, al patrulea ramanand alb (legenda spune ca pictorul a cazut de pe schela inainte de a termina, astfel ca zidul a ramas nedecorat), Manastirea Sucevita are cel mai mare numar de picturi dintre toate ctitoriile moldovenesti. Un alt punct de atractie il reprezinta Manastirea Moldovita, ctitorita de Petru Rares la 1532. Pe langa minunatele picturi exterioare in rosu, albastru sau galben auriu, in interior se afla piese de mobilier din secolul al XVI-lea, printre care jiltul lui Petru Rares, precum si o statuie a sa. De asemenea, poti vizita salina de la Cacica, bisericile de lemn de la Cacica si Solca, precum si cele doua statiuni balneoclimaterice din aceste localitati. In Bucovina, pe langa picturile manastiresti, poti descoperi cu placere arta populara bucovineana prin tesaturi, cusaturi, costume populare frumos decorate cu margele si blana de jder si, nu in ultimul rand, minunata arta a incondeierii oualor.

Cat ne costa

Bucovinenii sunt oameni foarte primitori, te vor intampina cu un pahar de tuica sau vin, cu mamaliguta si branza cu smantana, branza afumata, pastrav afumat sau sarmalute, acestea fiind doar cateva dintre delicatesele zonei. Pensiunile agroturistice se gasesc aici la tot pasul. Asezate la poalele muntilor sau la marginea padurii, pentru o noapte de cazare (in care vei beneficia de tot confortul plus mic-dejun), tarifele sunt cuprinse intre 50 si 100 de lei/persoana. In tinutul padurilor de fag si brad, al izvoarelor cristaline, vei descoperi locul in care te poti reculege, in care natura iti este aproape si iti ofera frumusete, pace sufleteasca, intr-un cuvant, locul in care te vei simti fericit.