Ce este venitul net si cum il calculezi?

Venitul net este suma de bani pe care o aduceti acasa dupa ce impozitele si deducerile sunt scoase din salariu. Pentru intreprinderi, venitul net se refera la banii ramasi dupa ce au fost platite cheltuielile de afaceri.

De ce venitul net este o masura cheie

Modul in care este calculat si masurat venitul net poate diferi usor, in functie de faptul ca vorbiti despre o persoana sau o afacere. 

Deci de ce este important venitul net?

Pentru persoane fizice, venitul net conteaza, deoarece va arata cati bani puteti cheltui. Iar pentru o afacere, venitul net este suma de bani ramasa dupa ce toate cheltuielile sunt platite.  

Cunoasterea venitului net sau a salariului net poate fi o modalitate buna de a bugeta si de a cauta domenii in care ati putea reduce cheltuielile. Si pentru afaceri, poate oferi, de asemenea, o imagine a cat de mult profit o companie aduce.

Venitul net pentru persoane fizice

Pregatirea pentru un viitor financiar sanatos necesita planificare. Indiferent daca doriti sa platiti datoria, sa creati un buget gestionabil sau sa economisiti pentru o casa, intelegerea venitului net ar putea fi primul pas in gestionarea banilor. 

Cum se calculeaza venitul net

Calcularea venitului net este destul de simpla. Doar luati-va venitul brut – care este suma totala de bani pe care ati castigat-o – si scadeti deducerile, cum ar fi impozite, asigurari si contributii pentru pensie. 

Venit brut – deduceri = venit net

Exemplu de venit net pentru persoane fizice

Sa presupunem ca venitul tau brut este de 3.350 USD pe luna. Dar platiti 272,51 USD in taxe federale, 102,48 USD in taxe de stat, 46,61 USD in taxe Medicare, 193,31 USD in taxe de securitate sociala si 125 USD pentru asigurare. Si toate acestea sunt deduse din salariul tau inainte de a-l primi. Calcularea venitului net ar putea arata astfel:

$3,350 – $272.51 – $102.48 – $46.61 – $193.31 – $125 = $2,610.09 

Venitul dvs. net, care se numeste uneori salariu net, este de 2.610,09 USD. Cunoasterea platii tale de acasa in fiecare perioada de plata va poate ajuta sa creati un buget pentru cheltuielile de trai si orice obiective financiare pe care le aveti.

Afaceri si venit net

Venitul net al unei companii – numit uneori castig net – ar putea fi vazut ca o modalitate de a masura cat de profitabila este afacerea. Deci, venitul net poate fi unul dintre cele mai importante numere pe care trebuie sa le cunoasca o afacere. 

Companiile folosesc adesea o declaratie de venit, care arata de obicei toate veniturile si cheltuielile. Venitul net se gaseste de obicei in partea de jos a declaratiei de venit. Asa ca uneori se numeste linia de jos.

Cum sa gasiti venitul net pentru o afacere

Cand incercati sa aflati venitul net al afacerii, incepeti cu veniturile totale si apoi scadeti cheltuielile de afaceri, costurile de operare si impozitele. Numarul pe care il obtineti dupa ce faceti asta reprezinta venitul net al companiei.

Cand o companie are mai multe venituri decat cheltuieli, are un venit net pozitiv. Dar daca exista mai multe cheltuieli decat venituri, atunci acesta este un venit net negativ sau o pierdere neta. 

Un alt lucru pe care trebuie sa il stiti atunci cand va aflati venitul net pentru o afacere este costul marfurilor vandute (COGS). Potrivit Bankrate, COGS include suma de bani pe care o companie o cheltuieste pentru fabricarea sau achizitionarea de bunuri pentru revanzare. Acestea pot include costuri legate de materiale, forta de munca si achizitii. 

Exemplu de calcul al venitului net pentru intreprinderi

Sa presupunem ca tocmai ati deschis o pizzerie si contabilul dvs. vrea sa vada cum merge magazinul in primul trimestru. Numerele dvs. sunt:

  • Venituri totale: 60.000 USD
  • COGS: 20.000 USD
  • Chirie: 6.000 USD
  • Utilitati: 2.000 USD
  • Salarizare: 10.000 USD
  • Marketing: 1.000 USD
  • Cheltuieli diverse: 1.000 USD

Pentru a gasi venitul brut, scadeti COGS din venitul total:

Venitul total – COGS = venit brut 

$60,000 – $20,000 = $40,000

Acum adunati cheltuielile:

Cheltuieli totale: 6.000 USD + 2.000 USD + 10.000 USD + 1.000 USD + 1.000 USD = 20.000 USD

Pentru a afla venitul net, luati venitul brut si scadeti numarul total de cheltuieli:

Venit brut – cheltuieli totale = venit net

$40,000 – $20,000 = $20,000

Deci venitul net al pizzeriei pentru trimestrul este de 20.000 USD.

Venitul net este important pentru ca arata cati bani intra si parasesc o afacere.