7 obiceiuri care te ajuta sa obtii libertatea financiara

Ciclul de plata constanta a facturilor si de acoperire a cheltuielilor necesare vietii poate fi frustrant, mai ales daca nu ramai cu multi bani cheltuiti dupa. Dar ce este exact libertatea financiara si cum o obtii?

Definitia libertatii financiare

Definitia „libertatii financiare” – folosita uneori in mod interschimbabil cu „independenta financiara” – poate varia in functie de cine intrebi. In general, atingerea libertatii financiare inseamna a trai confortabil, fara stres legat de bani.

Pentru unii, asta inseamna sa fi platit toate datoriile restante. Pentru altii, inseamna sa ai destui bani dupa achitarea facturilor in fiecare luna pentru a economisi, a creste economiile pentru pensii sau pur si simplu sa-ti permiti un stil de viata preferat. Pentru unii, ar putea insemna sa-si poata urmari interesele si pasiunile fara a fi nevoiti sa-si faca griji cu privire la efortul financiar.

Atingerea unui punct in care grijile legate de bani devin mai putin frecvente – datorita unei planificari atente si a muncii grele – poate fi un obiectiv realist.

Cum sa devii independent financiar: 7 obiceiuri utile de construit

Daca doriti sa urmariti libertatea financiara, iata sapte locuri pentru a incepe.

1. Definiti-va clar obiectivele financiare

Primul pas pe care trebuie sa-l faceti pentru a deveni liber financiar este sa determinati care sunt obiectivele dvs. specifice pentru finantele dvs. Luati in considerare sa va puneti cateva dintre urmatoarele intrebari:

  • Pur si simplu caut sa economisesc mai mult si sa cheltuiesc mai putin?
  • Caut sa elimin soldurile cardurilor de credit, datoria la imprumut pentru studenti sau datoria medicala? 
  • Vreau mai multi bani cu care sa lucrez in bugetul meu lunar?
  • Cum pot obtine mai mult din banii cu care trebuie sa lucrez in prezent in fiecare luna?
  • Am o achizitie mare pe care vreau sa o fac, cum ar fi o masina sau o barca?
  • Sper sa economisesc pentru o casa, nunta sau vacanta?
  • Sper sa economisesc mai mult pentru pensie?
  • Sper sa construiesc un fond de urgenta?

Odata ce ati stabilit daca una sau mai multe dintre aceste intrebari se aplica in cazul dvs., puteti identifica urmatorii pasi pe care trebuie sa ii urmati.

2. Urmariti si analizati cheltuielile

Pentru a intelege unde se duc toti banii in fiecare zi, saptamana, luna si an, poate fi intelept sa incepeti sa va urmariti obiceiurile de cheltuieli. Documentarea cheltuielilor va poate ajuta sa evaluati unde este loc de a reduce costurile in exces. De asemenea, va poate ajuta sa identificati obiceiurile pe care le puteti elimina sau reduce, cum ar fi sa luati masa in oras in loc sa gatiti acasa, pentru a elibera bani suplimentari in bugetul dvs.

Puteti crea si respecta un buget manual sau cu un instrument de bugetare. In plus, daca sunteti detinator de card Capital One, puteti utiliza Eno, asistentul dvs. Capital One care va ajuta sa va monitorizati banii 24/7.

3. Automatizeaza-ti banii

Pe langa urmarirea obiceiurilor tale de cheltuieli, poate fi util sa automatizezi miscarea banilor tai. Puteti alege o anumita suma pe care sa o transferati automat in contul dvs. de economii in fiecare perioada de plata. Biroul pentru Protectia Financiara a Consumatorului o numeste una dintre „modalitatile cele mai simple si mai consistente” de a construi catre un obiectiv de economii.

Economiile sunt doar inceputul. De asemenea, puteti configura plati automate pentru facturile dvs. pentru a va asigura ca evitati penalitatile si comisioanele de intarziere.

De asemenea, puteti automatiza ziua de plata cu depunerea directa, care este adesea mai rapida si mai sigura decat incasarea unui cec.

4. Platiti-va datoriile

Reducerea cantitatii de datorii pe care le aveti va poate ajuta sa va atingeti celelalte obiective financiare si sa va indreptati spre libertatea financiara. Crearea unui plan de rambursare a datoriilor – folosind metoda avalansa de datorii sau bulgare de zapada a datoriilor, de exemplu – va poate ajuta sa ramaneti pe drumul cel bun pana cand veti plati totul cu succes. Consolidarea datoriilor va poate ajuta, de asemenea, sa va fie mai usor sa incepeti sa le platiti mai eficient.

Odata ce datoriile dvs. sunt rambursate sau reduse, s-ar putea sa va ofere mai mult spatiu de lucru in bugetul dvs. pentru a urmari alte obiective financiare.

5. Vedeti daca investitia are sens 

Desi exista intotdeauna un anumit risc implicat in investitii, alocarea unora dintre fondurile dvs. disponibile in actiuni, obligatiuni, fonduri mutuale, Roth IRA, 401(k)s si alte oportunitati de investitii va poate ajuta sa va cresteti averea si sa obtineti libertatea financiara. Luati in considerare sa discutati cu un expert financiar despre cum sa construiti un portofoliu de investitii si sa alegeti activele de investitii potrivite pentru a se potrivi cel mai bine obiectivelor dvs.

6. Fii cu ochii pe scorul tau de credit

A avea un scor de credit bun poate deschide o multime de usi, cum ar fi obtinerea aprobarii pentru credite ipotecare, imprumuturi auto si carduri de credit cu rate ale dobanzii si limite de credit mai bune. Prin urmare, este bine sa va verificati in mod regulat scorurile de credit si sa luati masuri pentru a le imbunatati daca este necesar. Instrumente precum CreditWise de la Capital One va pot ajuta sa va monitorizati scorurile fara a le afecta. Este gratuit pentru toata lumea. Si puteti folosi Simulatorul CreditWise pentru a va face o idee despre modul in care anumite decizii financiare v-ar putea afecta creditul.

7. Luati in considerare intalnirea cu un consilier financiar

Poate fi dificil sa stii de unde sa incepi calatoria catre libertatea financiara. Dar lucrul cu un expert financiar de incredere va poate ajuta, mai ales atunci cand sunteti la inceput.

Obtinerea libertatii financiare pe scurt

A deveni liber financiar si a avea mai multa flexibilitate cu finantele tale este un obiectiv de dorit pentru multi oameni. Si cu daruire si consecventa, si tu poti obtine independenta financiara mai tarziu, pe parcurs.

Puteti afla mai multe despre un anumit tip de libertate financiara numita miscarea de independenta financiara, retragere anticipata (FIRE). Si daca doriti sa construiti mai multe obiceiuri financiare care ar putea duce la o mai mare independenta, vedeti cum sa va reduceti cheltuielile.