Obiective financiare: Cum sa le stabilesti si sa le atingi

Indiferent daca doriti sa platiti datoria, sa va cresteti veniturile sau sa economisiti pentru un avans, stabilirea obiectivelor financiare va poate ajuta sa va planificati viata pe care o doriti. Dar cand vine vorba de planificarea financiara, a sti de unde sa incepi poate parea coplesitor. Vestea buna este ca exista pasi pe care ii puteti face pentru a va gestiona banii si a va atinge obiectivele de referinta.  

Care sunt obiectivele financiare?

Pentru atingerea unui obiectiv financiar este necesara o tinta monetara. De exemplu, a decide sa mananci mai sanatos este un obiectiv personal grozav, dar nu este neaparat unul financiar. Cu toate acestea, stabilirea unui obiectiv de achitare a datoriilor va poate ajuta sa obtineti succes financiar. 

Obiectivele financiare comune pot include economisirea pentru pensie si achitarea datoriilor. Cu toate acestea, situatia financiara a fiecaruia este diferita. Obiectivele tale financiare pot depinde de datoria curenta, fluxul de numerar sau stilul de viata. Si planurile dvs. pe termen scurt, mediu si lung ar putea influenta, de asemenea, modul in care economisiti si investiti banii. Iata cateva obiective financiare comune in fiecare etapa a vietii:

 • Obiective financiare pe termen scurt: aceste obiective, cum ar fi crearea unui buget sau economisirea pentru o vacanta, pot fi indeplinite in viitorul apropiat. 
 • Obiective financiare pe termen mediu: poate dura cinci pana la zece ani pentru a atinge un obiectiv financiar pe termen mediu. Aceste obiective pot include economisirea pentru un avans pentru o casa, achitarea imprumuturilor pentru studenti sau a deveni fara datorii. 
 • Obiective financiare pe termen lung: obiectivele pe termen lung, cum ar fi investitiile pentru pensie sau economisirea pentru scolarizarea copilului dvs., pot dura mai mult de un deceniu pentru a fi indeplinite.

Cum sa stabilesti obiective financiare

Sa te hotarasti asupra unui obiectiv financiar este grozav, dar asta este doar jumatate din lupta. Stiind cum sa utilizati strategiile de stabilire a obiectivelor va poate ajuta sa va atingeti reperele monetare. Unii experti recomanda liniile directoare SMART pentru stabilirea obiectivelor financiare. Aceste linii directoare va pot ajuta sa impartiti obiectivele mari in sarcini mai mici, usor de urmarit. SMART inseamna: 

 • Specific: specificati sarcinile pe care trebuie sa le indepliniti pentru a va atinge obiectivul.
 • Masurabil: decideti cum va veti urmari progresul.
 • Atins: este cronologia realizabila? Se simte coplesitoare vreo parte a obiectivului? Este important sa puneti intrebari, sa va evaluati progresul si sa va stabiliti asteptari realiste. 
 • Relevant: Luati in considerare daca obiectivul se aliniaza cu valorile si dorintele tale pentru viitor. 
 • Limitat in timp: puteti stabili termene pentru atingerea obiectivelor dvs. si puteti imparti obiectivele mari in sarcini mai mici, care au propriile termene limita. 

Exemple de obiective financiare

Doriti sa va imbunatatiti finantele, dar nu sunteti sigur de unde sa incepeti? Aceste exemple va pot inspira ceva pentru a va stabili propriile obiective.

Creati un buget

Calcularea venitului net, a cheltuielilor de trai si a venitului disponibil va poate ajuta sa intelegeti situatia dvs. financiara actuala si sa va prioritizati cheltuielile. Regula 50-20-30 este o metoda populara de bugetare care recomanda utilizarea a 50% din venit pentru cheltuieli, 20% pentru economii si 30% pentru dorinte. De asemenea, puteti vizita MyMoney.gov pentru a cauta diferite tipuri de foi de lucru pentru buget. 

Imbunatatiti alfabetizarea financiara

Stabilirea obiectivelor financiare poate fi intimidanta la inceput, dar exista resurse online care va pot ajuta sa invatati despre conceptele financiare. A sti cum sa gestionezi banii te poate ajuta sa iei decizii care sa iti sustina obiectivele pe termen lung. 

Creste-ti scorurile de credit

Scorurile dvs. de credit sunt o parte cheie a construirii unei baze financiare solide. Asta pentru ca creditorii ar putea folosi scorurile dvs. pentru a va determina solvabilitatea. Si aceste informatii pot afecta imprumuturile sau cardurile de credit pentru care sunteti aprobat si ratele dobanzilor care vi se ofera.

Scorurile de credit va pot influenta si capacitatea de a inchiria un apartament. Unii angajatori iau chiar in considerare sanatatea creditului inainte de a extinde o oferta de munca. Daca aveti un credit mai putin decat perfect, exista pasi pe care ii puteti lua pentru a va imbunatati scorurile. 

Platiti datoria

Daca o parte din bugetul cuiva este destinata platilor cu dobanda ridicata a datoriilor in fiecare luna, nu va avea la fel de multi bani de pus pentru obiectivele de economisire sau investitii. Vestea buna este ca exista strategii pe care le-ati putea folosi pentru a plati datorii si pentru a va elibera finantele.

Economisiti pentru un avans pentru o casa

Cumpararea unei case este un obiectiv financiar grozav, dar de obicei necesita economii pentru un avans. De asemenea, este important sa luati in considerare modul in care costurile de inchidere si platile de asigurare ipotecara privata v-ar putea afecta avansul si bugetul de cumparare a casei. 

Construiti un fond de urgenta

Un fond de urgenta este un cont de economii dedicat pe care il puteti folosi in cazul pierderii locului de munca sau pentru a acoperi cheltuieli neasteptate, cum ar fi reparatiile auto sau facturile medicale, fara a va implica in celelalte conturi de economii sau investitii. Rezerva Federala recomanda pastrarea a cel putin trei luni de cheltuieli in acest fond. 

Economisiti pentru pensie

Exista diferite tipuri de fonduri de pensie, cum ar fi IRA-urile traditionale si Roth, care va pot ajuta sa va atingeti obiectivele financiare pe termen lung. De asemenea, puteti vedea daca angajatorul dvs. ofera planuri precum 401(k)s sau 403(b)s. Unele companii ofera chiar potriviri 401(k) ca un beneficiu suplimentar.

Planificati scolarizarea unui copil la facultate

Daca aveti copii, ar putea fi o prioritate sa economisiti pentru educatia lor viitoare. Unii oameni folosesc planurile 529 pentru a se pregati pentru costurile colegiului. 

Cum sa-ti prioritizezi obiectivele

Prioritizarea obiectivelor va poate ajuta sa stabiliti un interval de timp si sa dezvoltati o strategie de investitii, echilibrand in acelasi timp stilul de viata actual. 

Daca doriti sa va imbunatatiti sanatatea financiara, iata cateva prioritati pe care poate doriti sa le luati in considerare:

 1. Analizeaza-ti cheltuielile. Urmarirea cheltuielilor va va ajuta sa determinati costul actual al vietii si suma de bani pe care o puteti utiliza in mod realist pentru economii si platile datoriilor. 
 2. Concentrati-va mai intai pe obiectivele pe termen scurt. Poate fi util sa prioritizati anumite obiective financiare, cum ar fi construirea unui fond de urgenta, fata de obiectivele mai putin presante, cum ar fi economisirea pentru o vacanta. Incepand cu obiective mai mici si mai realizabile, cum ar fi plata celei mai mici datorii, va poate elibera resurse si va poate ajuta sa va finantati obiectivele mai mari. 
 3. Vorbeste cu un profesionist. Nu trebuie sa devii un expert peste noapte. Un planificator financiar certificat poate lucra cu dvs. pentru a crea strategii de economii si investitii adaptate obiectivelor dvs. 
 4. Reajustati si rafinati dupa cum este necesar. Avand termene pentru obiectivele pe termen scurt, mediu si lung va poate ajuta sa va urmariti progresul si sa schimbati prioritatile dupa cum este necesar. Programarea inregistrarilor regulate va poate ajuta sa vedeti unde va aflati si sa va dati seama de pasii urmatori.  

Cum sa-ti atingi obiectivele financiare

Cand aveti in vedere un obiectiv financiar, este important sa luati in considerare calendarul necesar pentru a-l atinge. Daca nu sunteti sigur cat timp va dura pentru a va atinge obiectivul, puteti utiliza aceste intervale de timp ca punct de referinta.

Obiective financiare pe termen scurt

Potrivit Biroului pentru Protectia Financiara a Consumatorului, atingerea obiectivelor pe termen scurt poate dura mai putin de cinci ani. Aceste obiective ar putea include lucruri precum crearea unui buget, construirea unui fond de urgenta sau plata datoriilor.

Un cont de economii cu randament ridicat sau un cont pe piata monetara va pot ajuta sa economisiti pentru obiectivele pe termen scurt. Aceste tipuri de conturi ar putea oferi banilor tai o umplutura de inflatie, pastrand in acelasi timp activele lichide.

Obiective financiare pe termen mediu

Piata monetara si conturile de economii va pot ajuta sa economisiti si pentru obiectivele pe termen mediu. Ati putea lua in considerare si un certificat de depozit (CD). Multe CD-uri necesita ca fonduri sa ramana in cont pana la data scadentei contului. Daca retrageti bani mai devreme, este posibil sa fiti nevoit sa platiti o penalizare. Cu toate acestea, este posibil ca unele CD-uri sa nu aiba taxe de retragere anticipata.

Obiective financiare pe termen lung

Conturile de pensie, cum ar fi 401(k)s si IRA, va pot ajuta sa va pregatiti financiar pentru viitor. Aceste conturi sunt destinate investitiilor pe termen lung. Daca trebuie sa retrageti bani mai devreme, va puteti confrunta cu o penalizare.

De exemplu, exista o penalizare fiscala de 10% pentru retragerea de fonduri dintr-un IRA inainte de varsta de 59½. Este util sa luati in considerare varsta de pensionare si stilul de viata dorit, astfel incat sa puteti crea o strategie durabila de economisire si investitii. 

Faceti economii automate si urmariti-va progresul

Depunerile directe sau transferurile recurente pot facilita economisirea si investirea banilor. Automatizarea contributiilor poate reduce tentatia de a cheltui aceste fonduri pe alte lucruri.

Ar putea fi util sa dedici diferite conturi pentru diferite obiective. Aceasta strategie va poate organiza finantele astfel incat sa va puteti urmari progresul.

Obiective financiare pe scurt

Stabilirea unui obiectiv financiar este un pas catre securitatea financiara si succes. Pe masura ce lucrati spre obiectivele dvs. monetare, nu uitati sa va urmariti progresul si sa va ajustati planurile pe masura ce circumstantele se schimba. 

Pe masura ce obtineti constientizare financiara, poate doriti sa explorati noi optiuni pentru gestionarea banilor. De exemplu, utilizarea responsabila a unui card de credit va poate ajuta sa va construiti istoricul de credit. Si unele carduri ofera recompense cash back care ar putea fi folosite pentru economisire sau investitie. Puteti compara cartile de credit pentru a gasi unul care va poate sprijini obiectivele financiare.