Manifestarile de la Chisinau – tortura la care au fost supusi tinerii

Primarul general al municipiului Chisinau, Dorin Chirtoaca, a prezentat miercuri alte noi trei cazuri de tortura la care au fost supusi tinerii dupa participarea acestora la manifestatiile din capitala Moldovei impotriva victoriei comunistilor in alegerile legislative.

Astfel, Ungureanu Vadim (21 de ani) este student si a participat pasnic la manifestarile de la Chisinau. El a fost diagnosticat cu traumatism cranio cerebral inchis, comotie cerebrala, traume multiple si contuzii ale corpului. Judecatorul si procurorul au refuzat spitalizarea acestuia, desi a fost chemata ambulanta, iar un consiliu medical a cerut internarea lui. Vadim Ungureanu a fost amenintat ca va fi omorat. In cazul lui exista marturie video si audio.   

Un alt caz este al unui student in varsta de 29 de ani, Iurie Craciuneac, care prezinta contuzii ale tesuturilor moi la ambele picioare. El a participat pasnic la proteste. In cazul lui exista marturie video si certificat medico legal.

Studentul Cebanenco Ruslan a fost batut timp de o noapte in Comisariatul de politie al sectorului Buiucani, din Chisinau, si deposedat de telefon mobil si de bani.El prezinta contuzii ale tesutilor moi ale capului, echimoze. In cazul lui exista marturie video si audio.

Zilele trecute primarul Chisinaului si presa moldoveana a prezentat alte cazuri de tortura in randul tinerilor care au participat la evenimentele din 6-8 aprilie de la Chisinau. In urma revoltei din Moldova, au murit doi tineri in conditii suspecte. Valeriu Bobic a fost gasit mort in Piata Marii Adunari Nationale, iar cauza decesului, potrivit actului de constatare – intoxicat cu un produs toxic necunoscut. Tanarul era insa plin de vanatai.

Potrivit publicatiei “Jurnal de Chisinau”, in noaptea de 7 aprilie, in curtea Spitalului de Urgenta din capitala a fost aruncat cadavrul tanarului Ion Tabuleac, in varsta de 22 de ani. Acesta avea coastele rupte, rani adanci in regiunea tamplelor si un picior fracturat. Corpul neinsufletit al tanarului de 22 de ani a fost aruncat dintr-o masina alba, marca Niva, apartinand Ministerului Afacerilor Interne, sustin martorii, citati de “Jurnal de Chisinau”.

Primarul Dorin Chirtoaca afirma ca nu exclude sa mai existe aste cazuri de acest gen, “dar se incearca musamalizarea lor”. Politia continua sa aresteze in mod abuziv persoane din strada, licee, universitati, camine studentesti. Legea nu este respectata. Cei arestati, sunt batuti cu cruzime, supusi unui tratament inuman, degradant si torturii.

“Persoanele arestate nu au primit hrana si apa timp 48 de ore sau mai mult”. Totodata, persoanelor maltratate le este refuzata spitalizarea.   Potrivit datelor Ministerului de Interne moldovean, ca urmare a manifestatiilor violente de saptamana trecuta din Moldova au fost arestate si sanctionate 172 persoane. Pe de alta parte, Primaria municipiului Chisinau a alcatuit, in baza apelurilor rudelor celor disparuti si marturiilor persoanelor eliberate deja din arest, o baza de date cu cel putin 328 de persoane arestate si sanctionate

Avem marturii conform carora nu tuturor celor arestati le-au fost intocmite procese-verbale de retinere, respectiv ei nu figureaza in registrele MAI, desi au fost retinuti si maltratati. Estimam ca numarul total al celor urmariti de politie depaseste 1000 de cetateni. Pentru a musamaliza cazurile de maltratare a persoanelor, cei arestati au fost repartizati in comisariate si penitenciare din afara Chisinaului“, a mai afirmat Dorin Chirtoaca.

El a mai precizat ca exista in continuare patru tineri disparuti despre care parintii in continuare nu stiu nimic: Certan Ion, Donici Serghei, Tirsina Dumitru, Tudorache Mihai.