“Maghiarii din Romania s-au intalnit saptamana trecuta la Miercurea Ciuc. 800 de participanti s-au intrunit la Adunarea Alesilor Locali din Tinutul Secuiesc. Au fost adoptate proclamatia pentru Tinutul Secuiesc si memorandumul prin care etnicii maghiari vor autonomia teritoriala a zonei formate din judetele Harghita, Covasna si o parte din Mures.

Presedintele Uniunii Democrate a Maghiarilor din Romania, Marko Bela, a tinut un discurs descentralizator la tribuna Adunarii. A vorbit despre necesitatea obtinerii autonomiei teritoriale. Si a spus ca etnicii maghiari sunt proprietarii a sapte procente sau chiar mai mult din suprafata Romaniei. Mai mult, liderul UDMR crede ca maghiarii sunt stapani pe 25 la suta din Ardeal. Prin urmare, chiar daca nu exista granite, Tinutul Secuiesc este o entitate, conform lui Bela. Iar parerea lui Bela este, de fapt, parerea intregii comunitati a maghiarilor din tara.

Cu doua luni in urma, presedintele Traian Basescu a fost huiduit la Tusnad, in urma celebrei declaratii “Va fi autonomie egala la Odorheiu Secuiesc asa cum va fi la Tulcea si la Caracal”. In stilu-i caracteristic, presedintele a tradus o problema milenara. Aceea a vechii dispute teritoriale din Transilvania. Iar parerea lui Basescu este, de fapt, parerea intregii comunitati a romanilor din tara.

Dupa episodul Miercurea Ciuc, a urmat alta reniune. De aceasta data, la Odorheiu Secuiesc. Membrii Consiliului National Secuiesc s-au adunat cu un scop clar: acela de a vota un imn propriu, o stema, un steag si un simbol al viitorului Tinut Secuiesc. O adevarata strategie de branding! Mai mult decat atat, maghiarii au adoptat inclusiv o declaratie ce prevede ca Tinutul este indivizibil si nu poate face parte din nicio alta unitate teritorial-administrativa. Participantii au fluturat steaguri ale Ungariei, inclusiv steagul lui Arpad, folosit de o organizatie extremista interzisa peste granite, ce reneaga Pactul de la Trianon.

Evenimentele de la Miercurea Ciuc si Odorheiu Secuiesc nu au ramas fara ecou. Evident ca secretarul general al Partidului Romania Mare, Gheorghe Funar, a reactionat. Funar i-a cerut lui Traian Basescu sa ia atitudine. Sa se pronunte asupra declaratiei de autonomie. Sa sesizeze Consiliul Suprem de Aparare a Tarii. Funar zice ca Basescu nu reactioneaza vehement din pricina campaniei electorale ce va sa vina.

„Presedintele a luat pozitia mutului. Premierul Emil Boc, care vorbeste si in somn, cum zice presedintele Vadim, tace pe aceasta tema. De ce tac amandoi?! Pentru ca, asa cum a scris si presa, ungurii le-au finantat substantial campania electorala a celor de la PD, inclusiv campania prezidentiala. Unul dintre ei este Paszkany Arpad Zoltan, care prin firmele lui, in mod legal, a sponsorizat campania prezidentiala si campania PD-L”, a spus mana dreapta a lui Corneliu Vadim-Tudor.

Pana la urma, unde este dreptatea si unde se va opri acest ghem? Ungurii sau romanii? Romanii sau ungurii? Si unii si altii? Intr-o lume lipsita de certitudini, pana si dreptatea sa se fi relativizat?