Parlamentul polonez da unda verde unei initiative de interzicere a avortului

Parlamentul polonez a admis astazi o initiativa populara care propune interzicerea intreruperii voluntare a sarcinii si pedepsele cu inchisoarea femeilor care avorteaza.

Parlamentul polonez a admis astazi o initiativa populara care propune interzicerea intreruperii voluntare a sarcinii si pedepsele cu inchisoarea femeilor care avorteaza si a respins o propunere de liberalizare a acestei practici in primele douasprezece saptamani de gestatie.

In favoarea admiterii propunerii de interzicere a avortului, au votat 267 de deputati, in timp ce 154 au votat impotriva si unsprezece s-au abtinut.

De initiativa este responsabila platforma cetateneasca „Stop Aborcja”, care urmareste restrangerea legislatiei actuale privind avortul, aprobata in 1993; Obiectivul sau este ca sarcina sa poata fi intrerupta doar in cazul in care viata mamei este in pericol grav si, de asemenea, sa stabileasca pedepse cu inchisoarea femeilor care avorteaza.

Partidul de guvernamant Lege si Justitie, o forta apropiata de postulatele Bisericii Catolice care controleaza Parlamentul polonez datorita majoritatii sale absolute obtinute in 2015, a dat astazi libertate de vot deputatilor sai, lucru pe care l-au facut si restul formatiunilor.

Purtatorul de cuvant al Parlamentului pentru Drept si Justitie, Tomasz Latos, a reamintit astazi ca „Constitutia garanteaza protectia legala a vietii tuturor polonezilor”, inclusiv a celor nenascuti, desi a fost „impotriva pedepsirii femeilor care fac avort”, unul dintre punctele care trebuie analizat in urmatoarele luni de comisia parlamentara competenta, a adaugat el.

Similar este pozitia Bisericii Catolice Polone, care, in ciuda faptului ca sustine interzicerea avortului, s-a distantat de posibilitatea ca femeile sa ajunga la inchisoare.

La randul ei, deputata Joanna Mucha, din principalul partid de opozitie, Forta de centru-dreapta Citizen Platform, a recunoscut ca avortul este o problema dureroasa care ii dezbina pe polonezi, desi a considerat ca solutia nu consta in „darea unei vieti prenatale mai sus valoare decat viata mamei surogat”.

Tot astazi a fost votata initiativa colectivului feminist „Salvati femeile” prezentata de Partidul Taranesc (PSL) de liberalizare a avortului in primele douasprezece saptamani de sarcina, care a fost respinsa cu 230 de voturi impotriva, fata de 173 pentru si 15 abtineri. .

Reprezentanta „Sa salvam femeile”, Barbara Nowicka, s-a adresat astazi deputatilor si, ca si ieri, a afirmat ca „este intolerabil ca femeile sa ajunga la inchisoare pentru avort” si a insistat ca „viata polonezilor nu poate depinde de opinia fundamentalistilor si fanaticilor”.

Legislatia poloneza actuala, considerata una dintre cele mai restrictive din Europa, permite intreruperea sarcinii doar in caz de viol sau incest, atunci cand reprezinta un risc pentru sanatatea mamei si cand fatul este grav deformat.

Orice schimbare s-ar ciocni cu majoritatea populatiei poloneze, care conform ultimelor sondaje se simte confortabil cu reglementarile actuale.

De altfel, in ultimele zile sute de oameni au manifestat impotriva propunerii de a interzice avortul sub sloganul „corpul meu, decizia mea”.

Avocata si activista feminista Karolina Wiekiewicz a explicat astazi pentru Efe ca este foarte posibil ca dupa lucrarile comisiei parlamentare, avortul sa fie interzis cu majoritatea absoluta a Legii si Justitiei.

Datele oficiale indica faptul ca aproximativ 1.000 de polonezi fac avorturi in fiecare an in tara, desi organizatii feministe precum Federatia pentru Femei si Planificare Familiala considera ca cifra reala este de 150.000 de cazuri.

Wiekiewicz denunta ca principala problema consta in faptul ca sarcina nu este intotdeauna indeplinita atunci cand sunt indeplinite ipotezele legale, intrucat uneori medicii refuza sau incearca sa convinga femeile sa nu avorteze.

Parlamentul a admis astazi si un proiect de lege care reglementeaza fertilizarea in vitro, care, daca va fi aprobat definitiv, va obliga clinicile specializate sa creeze un singur embrion, care trebuie implantat in 72 de ore.

Obiectivul acestei masuri este de a elimina practica selectiei embrionilor si ca multi dintre ei sa fie in cele din urma aruncati.

Admiterea spre procesare a propunerii de interzicere a avortului se adauga altor reglementari controversate aprobate de Parlamentul polonez gratie majoritatii absolute a Legii si Justitiei, precum reforma Curtii Constitutionale sau legea care reglementeaza mass-media publica.

Comitetul pentru Apararea Democratiei (KOD), o miscare civica care a organizat succesive proteste de strada impotriva acestor reforme, a convocat un nou miting pentru maine.