Top 10 cele mai bogate temple din lume

Templele sunt locuri de cult si devotament pentru multi oameni din intreaga lume. Ele sunt, de asemenea, simboluri ale mostenirii culturale, frumusetii arhitecturale si semnificatia istorica. Unele temple sunt atat de bogate incat au adunat bogatii enorme de-a lungul secolelor, facandu-le printre cele mai valoroase situri religioase din lume. Iata o lista cu primele 10 cele mai bogate temple din lume, pe baza valorii lor nete estimate.

10. Templul Shree Siddhivinayak, India

Acest templu este dedicat Domnului Ganesha, zeul intelepciunii si succesului cu cap de elefant. Este situat in Mumbai, India si atrage milioane de adepti in fiecare an. Templul a fost construit in 1801 de un comerciant bogat pe nume Laxman Vithu Patil, care l-a donat publicului. Templul are o cupola placata cu aur, un idol de argint al lui Ganesha si mai multe bijuterii si ornamente pretioase. Templul primeste si donatii uriase de la celebritati, politicieni si oameni de afaceri, ceea ce il face unul dintre cele mai bogate temple din India. Averea sa neta estimata este de 100 de milioane de dolari.

9. Altarul din Lourdes, Franta

Acest altar este unul dintre cele mai populare locuri de pelerinaj pentru catolici, deoarece se crede ca este locul in care Fecioara Maria i s-a aratat unei tinere fete pe nume Bernadette Soubirous in 1858. Altarul este format dintr-o grota, o bazilica, o piata rozariu si alte cateva cladiri si facilitati. Altarul atrage in fiecare an aproximativ sase milioane de pelerini, care vin sa se roage, sa aprinda lumanari si sa se scalde in apa sfintita care curge din grota. Altarul primeste si donatii generoase de la vizitatori si organizatii, ceea ce il face unul dintre cele mai bogate altare din lume. Averea sa neta estimata este de 200 de milioane de dolari.

8. Templul dintelui, Sri Lanka

Acest templu este situat in Kandy, Sri Lanka, si gazduieste o relicva a dintelui lui Buddha, care este considerat a fi unul dintre cele mai sacre obiecte din budism. Templul a fost construit in secolul al XVI-lea de regele din Kandy, care dorea sa protejeze dintele de invadatori. Templul face parte dintr-un complex care include un palat regal, un muzeu si o biblioteca. Templul este decorat cu aur, argint si fildes si are un baldachin auriu deasupra camerei dintilor. Templul primeste si donatii de la devoti si turisti, ceea ce il face unul dintre cele mai bogate temple din Sri Lanka. Averea sa neta estimata este de 300 de milioane de dolari.

7. Sanctuarul Sanctuarul din Meritxell, Andorra

Acest sanctuar este dedicat Maicii Domnului din Meritxell, patronul Andorrei. Este situat in Meritxell, Andorra, si a fost construit in secolul al XII-lea ca o capela romanica. Sanctuarul a fost distrus de un incendiu in 1972, dar a fost reconstruit de arhitectul Ricardo Bofill intr-un stil modern care se imbina cu mediul natural. Sanctuarul are o forma circulara, o cupola de sticla si o statuie a Mariei care il tine pe Isus. Sanctuarul atrage mii de pelerini in fiecare an, in special pe 8 septembrie, care este sarbatoarea lui Meritxell. Sanctuarul primeste si donatii de la vizitatori si de la guvernul Andorrei, ceea ce il face unul dintre cele mai bogate sanctuare din Europa. Averea sa neta estimata este de 400 de milioane de dolari.

6. Sai Baba de la Templul Shirdi, India

Acest templu este dedicat lui Sai Baba din Shirdi, un lider spiritual si un sfant venerat care a trait in Shirdi, India, in secolul al XIX-lea si inceputul secolului al XX-lea. El a predat dragostea universala si toleranta intre toate religiile si a facut multe miracole pentru adeptii sai. Templul a fost construit in 1922 pe locul unde Sai Baba a fost ingropat dupa moartea sa in 1918. Templul are un idol de marmura al lui Sai Baba asezat pe un tron, inconjurat de stalpi si lampi de argint. Templul are, de asemenea, un muzeu care isi expune lucrurile personale si fotografiile. Templul atrage milioane de devoti in fiecare an, care vin sa-si aduca respectul si sa-i caute binecuvantarile. Templul primeste si donatii uriase de la devoti si celebritati, ceea ce il face unul dintre cele mai bogate temple din India. Averea sa neta estimata este de 500 de milioane de dolari.

5. Harmandir Sahib (Templul de Aur), India

Acest templu este cel mai sfant altar al sikhismului, o religie monoteista care isi are originea in India. Este situat in Amritsar, un oras din statul Punjab din India. Templul a fost construit in secolul al XVI-lea si are o cupola aurie distincta, care straluceste puternic la soare. Templul este inconjurat de un bazin de apa numit Amrit Sarovar, care inseamna bazin de nectar. Templul serveste mese gratuite pentru mii de vizitatori in fiecare zi.

4. Templul Tirumala Tirupati Venkateswara, India

Acest templu este dedicat Domnului Venkateswara, o intruchipare a Domnului Vishnu. Este situat in Tirumala, un oras de deal din statul Andhra Pradesh din India. Templul este unul dintre cele mai vizitate locuri de pelerinaj din lume, cu peste 50 de milioane de adepti in fiecare an. Templul primeste donatii uriase de la pelerini si patroni sub forma de bani, aur, argint si alte ofrande. Templul detine, de asemenea, vaste terenuri si proprietati in India.

3. Templul Raiului, China (valoare neta estimata: 11 miliarde de dolari)

Acest templu este un complex de cladiri religioase care au fost folosite de imparatii Chinei in scopuri ceremoniale. Este situat in Beijing, capitala Chinei. Templul a fost construit in secolul al XV-lea si se intinde pe o suprafata de 2,7 kilometri patrati. Templul este conceput pentru a reflecta armonia dintre cer si pamant. Are un altar circular, o sala de rugaciune si o bolta a cerului.

2. Wat Phra Kaew, Thailanda (valoare neta estimata: 15 miliarde USD)

Acest templu este cunoscut si sub numele de Templul lui Buddha de Smarald, deoarece gazduieste o statuie venerata a lui Buddha din jad verde. Este situat in Bangkok, capitala Thailandei. Templul face parte din complexul Marelui Palat, care a fost resedinta oficiala a regilor thailandezi timp de secole. Templul este impodobit cu aur, pietre pretioase si mozaicuri colorate. Este considerat cel mai sacru templu din Thailanda.

1. Templul Shree Padmanabhaswamy, India (valoare neta estimata: 22 miliarde USD)

Acest templu este dedicat Domnului Vishnu, una dintre principalele zeitati din hinduism. Este situat in Thiruvananthapuram, capitala statului Kerala din India. Templul este renumit pentru camerele sale de comori ascunse, care au fost descoperite in 2011. Camerele contin aur, argint, bijuterii, statui si alte obiecte de valoare in valoare de miliarde de dolari. Templul este cunoscut si pentru arhitectura si sculpturile sale complicate.