Cele mai faimoase 15 actrite italiene: Cele mai bune vedete ale Italiei

Cinematograful a fost intotdeauna esential pentru cultura italiana, iar natiunea a contribuit in mod semnificativ la industria filmului global. Talentele incredibile ale actritelor italiene au jucat un rol esential in modelarea lumii filmelor cu spectacolele lor de neuitat, frumusetea fascinanta si farmecul captivant.

Descoperiti lumea atragatoare a celor mai faimoase 15 actrite italiene din Italia

In aceasta postare pe blog, ne vom adanci in vietile si carierele celor mai emblematice 15 actrite italiene care au lasat o amprenta de nesters in inimile si mintile iubitorilor de cinema din intreaga lume, captivand publicul pe marele ecran.

1. Sophia Loren

Sophia Loren este o adevarata legenda vie, adesea considerata simbolul frumusetii si talentului italienesc. Nascuta ca Sofia Villani Scicolone la Roma in 1934, Loren a devenit faima in anii 1950 si 1960 cu aspectul ei uimitor , prezenta pe ecran magnetic si abilitatile de actorie versatila .

Ca si alte actrite italiene celebre, Loren si-a inceput cariera printr-un concurs de frumusete – Miss Italia 1950, unde a ajuns in primele trei.

A jucat in numeroase filme italiene si internationale, inclusiv in filmul „Doua femei” (1960) de Vittorio De Sica, castigator al Academiei, pentru care a castigat Oscarul pentru cea mai buna actrita. Ea a facut istorie ca primul actor dintr-un film in limba straina care a castigat un premiu Oscar.

Sophia Loren si Marcello Mastroianni au format unul dintre cele mai emblematice duouri din cinematografia italiana , jucand impreuna in mai multe filme, inclusiv in filmul din 1964 „Marriage Italian Style”. Astazi, Loren continua sa actioneze si ramane un simbol al gratiei, al elegantei si al spiritului nestapanit al cinematografiei italiene.

2. Monica Bellucci

O frumusete atemporala si o actrita talentata, Monica Bellucci a captat inimile publicului din intreaga lume. Nascuta in 1964 in Citta di Castello, Italia, Bellucci si-a inceput cariera ca model inainte de a trece la actorie.

Aspectul ei izbitor si carisma de netagaduit au ajutat-o ​​sa obtina roluri atat in ​​filme italiene, cat si internationale, precum „Malena” (2000) si „Ireversibil” (2002).

Cele mai notabile roluri ale lui Bellucci la Hollywood includ aparitiile ei in „The Matrix Reloaded” si „The Matrix Revolutions” (2003). In filmul din 2015 cu James Bond Spectre, Bellucci, in varsta de 50 de ani, a interpretat-o ​​pe Lucia Sciarra, devenind cea mai in varsta Bond din istoria francizei.

Un simbol sexual celebru, ea s-a bucurat de numeroase coperti de reviste si a fost inclusa printre „cele mai tari 100 de femei din toate timpurile”.

Bellucci ramane o vedeta stralucitoare in cinema prin alura ei sufoca si spectacolele convingatoare. In plus, ea serveste ca ambasador global pentru designerii de moda italieni Dolce & Gabbana.

3. Monica Vitti

Nascuta la Roma in 1931, Monica Vitti este cunoscuta in special pentru colaborarile sale cu apreciatul regizor Michelangelo Antonioni in anii 1960. In calitate de muza si partener al lui Antonioni, Vitti a jucat in mai multe filme inovatoare, precum „L’Avventura” (1960), „La Notte” (1961) si „L’Eclisse” (1962).

Frumusetea ei enigmatica si spectacolele nuantate i-au castigat aprecierea criticii si recunoasterea internationala.

Dupa ce a lucrat cu regizorul Michelangelo Antonioni, Vitti a trecut la comedie si a colaborat cu Mario Monicelli la mai multe filme.

In 1970, a jucat alaturi de Marcello Mastroianni in comedia romantica extrem de populara a lui Ettore Scola, Dramma della Gelosia (1970). Vitti a castigat premiul David di Donatello pentru cea mai buna actrita in 1974 pentru interpretarea din filmul lui Alberto Sordi Polvere di stelle (1973).

De-a lungul carierei sale, Vitti, considerata una dintre cele mai cunoscute actrite italiene , a primit cinci premii David di Donatello pentru cea mai buna actrita, Globul de Aur pentru cariera si Premiul Leul de Aur pentru cariera al Festivalului de Film de la Venetia.

Monica Vitti Roluri notabile

 • Claudia in „Aventura” (1960)
 • Valentina in “La Notte” (1961)
 • Victorie in „L’Eclisse” (1962)
 • Giuliana in „Desertul rosu” (1964)
 • Modesty Blaise in „Modesty Blaise” (1966)
 • Gloria in „Stardust” (1973)
 • Adelaide in „Drama geloziei” (1970)

4. Gina Lollobrigida

Nascuta in Subiaco, Italia, in 1927, Gina Lollobrigida a fost o actrita europeana proeminenta si simbol sexual in anii 1950 si 1960. Ea a atras mai intai atentia magnatului de film Howard Hughes, care i-a oferit o slujba de actorie in Statele Unite. In schimb, Gina a ales sa lucreze in Europa.

Lollobrigida a jucat in filmul lui John Huston „Beat the Devil”, cu Humphrey Bogart. Aceasta a marcat intrarea ei la Hollywood.

Performanta ei din „Beautiful But Dangerous” (1955) i-a adus titlul de „ cea mai frumoasa femeie din lume ”. Ea a jucat si in filmul castigator al Globului de Aur „Come September” (1961) alaturi de Rock Hudson.

O persoana multitalentata, Lollobrigida nu a fost doar una dintre cele mai faimoase actrite italiene, ci si un pictor, sculptor si fotojurnalist desavarsit. In 1974, ea a vizitat Cuba si a avut un interviu exclusiv cu Fidel Castro, fotografiandu-l si pe el.

Gina Lollobrigida Roluri notabile

 • Lola in „Paine, dragoste si vise” (1953)
 • Maria in „Beat the Devil” (1953)
 • Printesa Dala in „Cea mai frumoasa femeie din lume” (1955)
 • Esmeralda in „The Hunchback of Notre Dame” (1956)
 • Lisa Helena Fellini in „Trapez” (1956)
 • Sheba in „Solomon and Sheba” (1959)
 • Maria in “Come September” (1961)

5. Ornella Muti

Cu frumusetea ei uluitoare si farmecul captivant, Ornella Muti este o actrita italiana iubita inca din anii 1970. Nascuta Francesca Romana Rivelli la Roma in 1955, Muti si-a facut debutul in film la 16 ani si a devenit un simbol al glamourului italian.

A jucat in numeroase filme italiene si internationale, inclusiv comedia „Il Bisbetico Domato” (1980) alaturi de Adriano Celentano si drama istorica „Ultimul imparat” (1987). Performantele captivante ale lui Muti si eleganta atemporala i-au cimentat statutul de una dintre cele mai durabile vedete ale Italiei.

Roluri notabile Ornella Muti

 • Lucia in „Cea mai frumoasa sotie” (1970)
 • Constanza in „Imblanzirea scorpiei” (1980)
 • Printesa Aura in „Flash Gordon” (1980)
 • Maria Draga in „Ultimul imparat” (1987)
 • Sora Angela in „A Season of Giants” (1990)
 • Norma in „The Unscarred” (1999)

6. Silvana Mangano

Silvana Mangano, nascuta la Roma in 1930, a crescut de la inceputuri umile pentru a deveni una dintre cele mai faimoase actrite din Italia. In 1947, a participat la concursul Miss Italia, in acelasi an cu Gina Lollobrigida; ambele au pierdut in fata Luciei Bose. Participarea ei la concursul de frumusete a deschis calea pentru cariera ei in film.

Mangano a castigat faima internationala prin interpretarea sa din „Riso Amaro” (1949). Ea a jucat alaturi de Vittorio Gassman in filmul din 1954 „Mambo”. Mangano s-a casatorit ulterior cu producatorul italian Dino De Laurentiis, care i-a gestionat cariera.

Desi nu a atins niciodata aceeasi faima ca contemporanele Sophia Loren si Gina Lollobrigida, Mangano a ramas o figura proeminenta in cinematografia italiana pana la retragerea ei in anii 1980.

Si-a lasat cariera in urma in 1983, dupa ce s-a despartit de De Laurentiis si s-a mutat la Paris si Madrid.

Silvana Mangano Notable Roles

 • Silvana in “Bitter Rice” (Riso Amaro) (1949)
 • Circe in „Ulysses” (1954)
 • Mama lui Tadzio in „Moarte la Venetia” (1971)
 • Rosa in „Ludwig” (1973)
 • Iocasta in „Oedip Rex” (1967)

7. Anna Magnani

Anna Magnani, cunoscuta si sub numele de „ La Lupa ” (Lupoaica), a fost o celebra actrita italiana renumita pentru spectacolele sale puternice si pasionale . Nascuta la Roma in 1908, Magnani si-a inceput cariera pe scena inainte de a trece la filme.

Stilul ei de actorie plin de emotie a determinat-o sa lucreze cu unii dintre cei mai importanti regizori italieni si internationali, precum Roberto Rossellini si Tennessee Williams.

Anna Magnani a facut istorie ca prima actrita italiana care a castigat un premiu al Academiei in 1956 pentru rolul ei ca Serafina Delle Rose in The Rose Tattoo (1955). Este amintita ca fiind una dintre cele mai realizate actrite din Italia.

Anna Magnani Roluri notabile

 • Pina in „Roma, oras deschis” (1945)
 • Serafina Delle Rose in „The Rose Tattoo” (1955)
 • Maddalena Natoli in „Bellissima” (1951)
 • Mamma Roma in „Mamma Roma” (1962)
 • Mirandolina in „La Locandiera” (1952)

8. Isabella Rossellini

Fiica actritei legendare Ingrid Bergman si a regizorului de film italian Roberto Rossellini, Isabella Rossellini a fost destinata maretiei . Nascuta la Roma in 1952, a calcat pe urmele parintilor ei si s-a impus ca o actrita si model desavarsit.

Cele mai faimoase roluri ale ei includ portretizarea lui Dorothy Vallens in „Blue Velvet” de David Lynch (1986) si munca ei in serialul de televiziune „Crime of the Century” (1996).

Cu frumusetea ei unica si talentul incontestabil, Rossellini ramane o figura proeminenta in industria divertismentului. Ea este, de asemenea, cunoscuta pentru mandatul ei de 14 ani ca model Lancome.

Isabella Rossellini Roluri notabile

 • Dorothy Vallens in „Blue Velvet” (1986)
 • Lisle von Rhuman in „Death Becomes Her” (1992)
 • Lady Helen Port-Huntley in „Cea mai trista muzica din lume” (2003)
 • Katya Derevko in serialul TV „Alias” (2004-2005)
 • Edda Mussolini in miniseria TV „Crima secolului” (1996)

9. Asia Argento

Nascuta la Roma in 1975, Asia Argento este fiica celebrului regizor italian Dario Argento si a actritei Daria Nicolodi. Pe urmele familiei sale, ea a inceput sa joace de la o varsta frageda.

Ea a castigat recunoastere internationala pentru rolurile sale in filme precum „The Stendhal Syndrome” (1996) si „Scarlet Diva” (2000), pe care le-a si regizat.

Asia a lucrat in productii italiene si internationale, aratandu-si versatilitatea si abordarea neinfricata a mestesugului ei.

Asia Argento Roluri notabile

 • Cora in „Trauma” (1993)
 • Beatrice in „Sindromul Stendhal” (1996)
 • Sarah in „Fantoma Operei” (1998)
 • Violet in „The Heart Is Deceitful Above All Things” (2004)

10. Claudia Cardinale

Claudia Cardinale, nascuta la Tunis, Tunisia, in 1938, din parinti sicilieni, a invatat limba italiana cand a inceput sa joace in filme italiene. Primele ei filme au fost adesea dublate datorita accentului ei puternic francez.

Cel mai cunoscuta pentru rolul din filmul de la Hollywood din 1968 „Once Upon a Time in the West”, Cardinale a devenit rapid favorita fanilor si iubita de film pentru publicul american . Ea a impartit ecranul cu Burt Lancaster in filmul clasic din 1963 „Leopardul”.

Cardinale a aparut in filmul lui Fellini „8½” (1963), unde a portretizat femeia ideala in fanteziile personajului principal.

De-a lungul carierei sale extinse in si in afara Italiei, Cardinale a fost onorata la numeroase festivaluri de film, castigand premii la Festivalul de Film de la Venetia din 1993 si Festivalul de Film de la Berlin din 2002.

Claudia Cardinale’s Notable Roles

 • Jill McBain in „Once Upon a Time in the West” (1968)
 • Printesa Dala in „Pantera roz” (1963)
 • Angelica in „Leopardul” (1963)
 • Maria in „Rocco si fratii sai” (1960)
 • Carla in „8½” (1963)

11. Virna Lisi

Foto: Wikimedia Commons

Nascuta la Ancona in 1936, Virna Lisi a fost o actrita italiana izbitor de frumoasa, care si-a facut un nume in cinematografia europeana si americana.

Descoperita de doi producatori napolitani in timpul adolescentei, Virna Lisi a debutat in filmul din 1953 La corda d’acciaio (Franghia de otel). Dupa ce a devenit una dintre cele mai cunoscute actrite din Italia, a trecut la Hollywood.

Pauza lui Lisi la Hollywood a venit atunci cand a fost distribuita ca o seducatoare blonda in comedia neagra din 1964 „How to Murder Your Wife” alaturi de Jack Lemmon. Apoi a jucat alaturi de Tony Curtis in filmul din 1966 „Not with My Wife, You Don’t!” si Frank Sinatra in „Asalt on a Queen” (1966).

In ciuda frumusetii ei, Lisi era cunoscuta pentru abilitatile ei impresionante de actorie si pentru capacitatea de a se mentine printre cei mari.

La intoarcerea in Europa, Lisi a urmat roluri mai complexe pentru a se elibera de tiparirea ei ca o ispita. Acest lucru a condus-o la o serie de spectacole premiate.

Virna Lisi Roluri notabile

 • Cum sa-ti ucizi sotia (1965)
 • Eva (1962)
 • Secretul Santa Vittoria (1969)
 • La Reine Margot (1994)
 • Nu cu sotia mea, tu nu! (1966)

12. Valeria Golino

Valeria Golino, nascuta la Napoli in 1965, si-a castigat reputatia de una dintre cele mai versatile si recunoscute actrite din Italia . Descoperita de stimata regizoare italiana Lina Wertmuller, Golino si-a inceput cariera cinematografica si a castigat cea mai buna actrita la Festivalul de Film de la Venetia din 1986 pentru filmul ei Storia d’Amore (A Tale of Love).

S-a mutat apoi la Hollywood si a jucat in filme precum „Rain Man” (1988) alaturi de Tom Cruise si seria de comedie „Hot Shots!” (1991, 1993).

Golino a lucrat si ca model de moda, a aparut in reclame TV si a inregistrat muzica, castigand chiar si un premiu Silver Ribbon pentru una dintre melodiile ei. Cu CV-ul ei amplu si spectacolele captivante, Golino ramane una dintre cele mai faimoase actrite italiene si o figura proeminenta a cinematografiei internationale.

Valeria Golino Roluri notabile

 • Rain Man (1988)
 • Hot Shots! (1991)
 • Hot Shots! Partea a doua (1993)
 • Respiratie (2002)
 • Frida (2002)

13. Maria Grazia Cucinotta

Maria Grazia Cucinotta, nascuta la Messina in 1968, si-a inceput cariera ca model inainte de a trece la actorie. Ea a castigat faima internationala pentru rolurile sale din filmul Bond „The World Is Not Enough” (1999) si din apreciatul „Il Postino” (1994).

Ea a castigat, de asemenea, recunoastere internationala pentru rolul ei ca Isabella in serialul american de televiziune The Sopranos. Frumusetea uimitoare a lui Cucinotta si prezenta pe ecranul magnetic i-au adus un loc printre cele mai faimoase actrite din Italia.

Maria Grazia Cucinotta Roluri notabile

 • Beatrice Russo in Il Postino (1994)
 • Fata trabucului din lume nu este de ajuns (1999)
 • Isabella in The Sopranos (2002)

14. Laura Antonelli

Laura Antonelli, nascuta in Pula, Italia (acum Croatia) in 1941, a fost o frumusete captivanta si o actrita talentata, care a devenit cunoscuta in anii 1960 si 1970. Cel mai bine cunoscuta pentru rolurile sale din comediile italiene si filmele erotice, Antonelli a devenit un simbol al senzualitatii si pasiunii in cinematografia italiana.

Cele mai notabile spectacole ale ei includ „Malizia” (1973) si „The Inocent” (1976). Prezenta atragatoare a lui Antonelli pe ecran si diversele abilitati de actorie i-au consolidat locul printre cele mai de neuitat actrite din Italia.

Laura Antonelli Roluri notabile

 • Angela in Malizia (1973)
 • Emilia Parlatori in The Innocent (1976)
 • Wanda von Dunaev in Venus in blanuri (1969)

15. Daniela Bianchi

Daniela Bianchi, nascuta la Roma in 1942, este cel mai bine amintita ca Bond girl Tatiana Romanova in „From Russia with Love” (1963), cu Sean Connery in rol principal. Filmul a propulsat-o la faima internationala si, ulterior, a aparut in mai multe filme italiene si franceze de-a lungul anilor 1960.

Dupa ce a lucrat pentru scurt timp in filme franceze si italiene, Bianchi s-a retras din actorie si s-a casatorit cu un magnat de transport maritim italian. De la pensionare, Bianchi a facut doar o scurta cameo in documentarul italian din 2012 „We’re Nothing Like James Bond”. In ciuda carierei sale scurte, dar de impact, statutul emblematic de Bond girl al lui Bianchi ii asigura locul in istoria cinematografiei.

Daniela Bianchi Roluri notabile

Cinematograful italian a fost impodobit cu nenumarate actrite talentate si frumoase. Aceste 15 actrite italiene celebre si-au pus amprenta in industria filmului si au contribuit la bogata tapiserie a culturii italiene.

De la Sophia Loren la Laura Antonelli, spectacolele lor de neuitat, frumusetea uluitoare si farmecul de netagaduit au captat inimile publicului din intreaga lume. Ei vor continua sa inspire generatiile viitoare de vedete italiene de film.