Top 10 cele mai mari greseli din istorie

Istoria este plina de evenimente care au schimbat cursul civilizatiei umane, in bine si in rau. Unele dintre aceste evenimente au fost rezultatul unor alegeri deliberate, in timp ce altele au fost rezultatul unor circumstante neprevazute.

Cu toate acestea, unele dintre ele pot fi considerate greseli uriase care au avut consecinte dezastruoase pentru milioane de oameni. Iata 10 dintre cele mai mari greseli din istorie, clasate de la cel mai putin la cel mai impactant.

10. Impartirea Indiei

In 1947, dupa decenii de dominatie coloniala britanica, India si-a castigat independenta. Cu toate acestea, procesul de impartire a subcontinentului in doua state separate, India si Pakistan, bazat pe linii religioase, a fost unul sangeros si haotic. Milioane de oameni au fost stramutati, ucisi sau raniti in urma violentei comunitare si a migratiei in masa. Impartirea a creat, de asemenea, un conflict de durata intre cele doua tari asupra teritoriului disputat al Kashmirului, care ramane nerezolvat pana in prezent.

9. Tratatul de la Versailles

Dupa Primul Razboi Mondial, aliatii invingatori au impus conditii dure Germaniei, care a trebuit sa-si asume intreaga responsabilitate pentru razboi si sa plateasca despagubiri uriase. De asemenea, tratatul a dezbracat Germania de coloniile si teritoriile sale, si-a redus armata si marina si i-a interzis sa se alature oricaror aliante militare. Tratatul era menit sa previna un alt razboi, dar de fapt a alimentat resentimentele si nationalismul in randul germanilor, care s-au simtit umiliti si tradati. Tratatul a contribuit, de asemenea, la instabilitatea economica si politica care a deschis calea pentru ascensiunea lui Adolf Hitler si a Germaniei naziste, care a dus la al Doilea Razboi Mondial.

8. Marele salt inainte

In 1958, Mao Zedong, liderul Chinei comuniste, a lansat o campanie radicala pentru a transforma tara dintr-o societate agrara intr-o putere industriala. El a ordonat milioanelor de tarani sa se alature comunelor si sa produca otel in cuptoarele din curte, neglijand in acelasi timp productia de alimente. El a stabilit, de asemenea, cote si tinte nerealiste pentru productia agricola, ceea ce a dus la falsificarea si exagerarea pe scara larga a datelor. Rezultatul a fost o foamete masiva care a ucis aproximativ 15 pana la 45 de milioane de oameni intre 1959 si 1962, facand-o cea mai mortala foamete din istorie.

7. Scufundarea Titanicului

In 1912, Titanic a fost cea mai mare si mai luxoasa nava de pasageri construita vreodata. De asemenea, a fost considerat de nescufundat, datorita designului sau avansat si caracteristicilor de siguranta. Cu toate acestea, in calatoria sa inaugurala de la Southampton la New York, a lovit un aisberg in Atlanticul de Nord si s-a scufundat in mai putin de trei ore. Peste 1.500 de oameni au murit in dezastru, mai ales din cauza lipsei barcilor de salvare si a procedurilor de evacuare adecvate. Scufundarea Titanicului a socat lumea si a dus la schimbari in reglementarile si standardele de siguranta maritima.

6. O viraj gresit a inceput Primul Razboi Mondial

In 1914, arhiducele Franz Ferdinand, mostenitorul tronului Austro-Ungariei, a vizitat Saraievo, capitala Bosniei-Hertegovinei, care a fost anexata de Austro-Ungaria in 1908. Vizita sa a starnit proteste si tentative de asasinat ale nationalistilor sarbi care doreau Bosnia- Hertegovina se va alatura Serbiei. Pe 28 iunie, in timp ce iesea de la receptia de la primarie, soferul sau a luat o intorsatura gresita si a ajuns in fata unei cafenele unde astepta unul dintre asasini, Gavrilo Princip. Princip i-a impuscat si ucis pe Franz Ferdinand si pe sotia sa Sophie. Acest lucru a declansat un lant de evenimente care au dus la Primul Razboi Mondial, care a implicat peste 30 de tari si a ucis peste 17 milioane de oameni.

5. Aruncarea unui portofoliu Bitcoin

In 2009, un britanic pe nume James Howells a cumparat 7.500 de bitcoini cu mai putin de 30 de dolari. Le-a stocat pe un hard disk si a uitat de ele pana in 2013, cand si-a dat seama ca valoreaza milioane de dolari. Totusi, si-a dat seama ca a aruncat din greseala hard disk-ul in timpul unei curatenii de primavara in 2010. L-a cautat intr-o groapa de gunoi, dar nu l-a gasit. Din iulie 2021, bitcoinii lui pierduti valoreaza mai mult de 250 de milioane de dolari.

4. Renuntarea la JK Rowling

In 1995, JK Rowling a terminat de scris primul ei roman, Harry Potter si Piatra Filosofala (sau Piatra Vrajitorului in SUA), care a introdus lumea in aventurile magice ale unui tanar vrajitor si ale prietenilor sai de la Scoala de Vrajitorie si Vrajitorie Hogwarts. Ea si-a trimis manuscrisul la mai multe edituri, dar s-a confruntat cu respingere dupa respingere. Un editor chiar a sfatuit-o sa obtina un loc de munca de zi pentru ca cartile pentru copii nu faceau bani. In cele din urma, a gasit un agent care i-a asigurat o afacere cu Bloomsbury Publishing pentru un avans modest de 1.500 de lire sterline (2.000 de dolari). Restul este istorie: Harry Potter a devenit una dintre cele mai de succes serii de carti din toate timpurile,
vanzand peste 500 de milioane de exemplare in intreaga lume si generand o franciza de un miliard de dolari de filme, marfuri si parcuri tematice.

3. Bombardarea Pearl Harbor

La 7 decembrie 1941, Japonia a lansat un atac surpriza asupra bazei navale americane de la Pearl Harbor, Hawaii, in incercarea de a paraliza flota SUA din Pacific si de a o impiedica sa interfereze cu expansiunea Japoniei in Asia. Atacul a ucis peste 2.400 de americani si a avariat sau distrus 19 nave si 188 de avioane. Cu toate acestea, nu si-a indeplinit nici obiectivele strategice: a ratat portavioanele americane, care se aflau pe mare, si nu a distrus depozitele de petrol, atelierele de reparatii si baza de submarine. Mai mult, a provocat SUA sa intre in al Doilea Razboi Mondial, ceea ce a dus in cele din urma la infrangerea si ocuparea Japoniei.

2. Dezastrul nuclear de la Cernobil

Pe 26 aprilie 1986, un reactor de la Centrala Nucleara de la Cernobil din Ucraina a explodat in timpul unui test de siguranta, eliberand un nor de material radioactiv care s-a raspandit peste Europa si nu numai. Accidentul a fost cauzat de o combinatie de erori umane, defecte de proiectare si management defectuos. A ucis 31 de oameni in mod direct si a expus alte milioane la radiatii. De asemenea, a contaminat suprafete vaste de pamant si apa, fortand sute de mii de oameni sa evacueze si sa se mute. Dezastrul de la Cernobil este considerat cel mai grav accident nuclear din istorie, atat din punct de vedere al impactului uman, cat si asupra mediului.

1. Decizia de a invada Rusia iarna

Una dintre cele mai frecvente greseli din istorie este sa subestimati dimensiunea si duritatea Rusiei, mai ales iarna. Doi dintre cei mai cunoscuti cuceritori ai istoriei au invatat aceasta lectie pe calea grea: Napoleon Bonaparte si Adolf Hitler. In 1812, Napoleon a invadat Rusia cu peste 600.000 de militari, sperand sa-l forteze pe tarul Alexandru I sa se supuna sistemului sau continental. Cu toate acestea, s-a confruntat cu o rezistenta acerba din partea armatei si gherilelor ruse, care au folosit tactici de pamant ars pentru a-l priva de provizii si adapost. De asemenea, s-a confruntat cu iarna rusa brutala, care a inghetat si a infometat soldatii sai. In momentul in care s-a retras de la Moscova, pierduse mai mult de 80% din armata.

In 1941, Hitler a repetat greseala lui Napoleon lansand Operatiunea Barbarossa, invazia Uniunii Sovietice. El spera sa invinga rapid regimul lui Stalin si sa asigure resurse vitale pentru efortul sau de razboi. Cu toate acestea, el a subestimat puterea si rezistenta armatei si poporului sovietic, care au ripostat cu inversunare in ciuda pierderilor initiale. De asemenea, a ignorat sfaturile generalilor sai si nu a reusit sa se pregateasca pentru iarna aspra, care i-a incetinit inaintarea si a provocat pierderi grele trupelor sale. Pana in 1943, el a pierdut initiativa si a fost fortat sa intre intr-un razboi defensiv pe care nu l-a putut castiga.