Afacerea tulbure a industriei armelor italiene

De aproape doi ani, aproape ca nu exista un caz de coruptie la nivel inalt in Italia in care sa nu iasa numele Finmeccanica. Conglomeratul de armament italian, cu venituri de 17.000 de milioane de euro si comenzi care in 2011 erau aproape de 50.000, este un fel de gasca care depune ouale de aur cu care oamenii de afaceri, politicienii si intermediarii isi fac luna august pe baza de comisioane ilegale si bani negri.

Operatiuni mult mai condamnabile cand 30,2% din actiuni sunt controlate de Ministerul Economiei si alte 23,8% de „investitori institutionali italieni”, potrivit site-ului sau. Parchetele din Napoli si Roma au deschis mai multe fronturi impotriva Finmeccanica si a filialelor sale, iar conducerea grupului, cu presedintele, Giuseppe Orsi, in frunte, se afla in punctul de mirare al Justitiei.

Tocmai din cauza relatiei sale de prietenie cu Orsi, ultimul implicat in scandalurile Finmeccanica a fost fostul presedinte al Institutului pentru Lucrari Religioase (IOR sau Banca Vaticanului), Ettore Gotti Tedeschi. La inceputul lunii iunie, din ordinul Parchetului din Napoli, Politia i-a perchezitionat locuinta si mai multe birouri -inclusiv cel al sediului Bancii de Consum Santander, al carei presedinte este si in Italia-. Anchetatorii, dupa ce au analizat mai multe gauri de telefon facute lui Orsi, au sustinut ca Gotti Tedeschi ar putea fi martor la o forfota in vanzarea catre India a 12 elicoptere ale filialei Finmeccanica, Agusta Westland.

Valoarea totala a vanzarii elicopterelor s-a ridicat la 560 de milioane de euro dar, potrivit procurorilor, omul de afaceri elvetian Guido Ralph Haschke a actionat ca intermediar pe langa Guvernul Indiei si a obtinut un comision de 51 de milioane de euro (cu 11 mai mult decat a intrat Selex la scadenta). la implementarea TETRA in Siria).

Se banuieste ca 10 dintre ei au mers la o relatare a formatiunii istorice xenofobe si secesioniste, Liga Norte, care ar fi considerata o forma de finantare ilegala a partidelor politice. Cand inregistrarile au devenit cunoscute, Orsi a iesit in apararea bancherului spunand ca „este total stupid sa crezi ca i-am incredintat lui Gotti Tedeschi orice document confidential Finmeccanica privind contractele din India sau Panama”.

Cercetarea cu elicopterul nu a aparut de nicaieri. Cel care ii pune pe procurori pe urme este Lorenzo Borgogni, fost sef al relatiilor externe la Finmeccanica si mana dreapta a predecesorului lui Orsi, Pier Francesco Guarguaglini, acuzat si el de coruptie.

Borgogni a marturisit procurorilor ca a trimis 5,6 milioane in negru in Elvetia si Londra datorita diferitelor operatiuni. Dupa cum a explicat el insusi, banii au revenit curati in Italia datorita ultimului scut fiscal (similar cu amnistia fiscala care este in vigoare astazi in Spania) aprobat de fostul ministru al Economiei, Giulio Tremonti, in timpul guvernului esuat al lui Silvio Berlusconi. .

Orsi este prieten de 15 ani cu Roberto Maroni, astazi lider al Ligii si apoi ministru de Interne, care ar fi fost decisiv in promovarea sa ca presedinte al Finmeccanica.

Berlusconi si Tremonti joaca un rol principal in reteaua Finmeccanica din diverse motive, desi nu figureaza in registrul persoanelor cercetate.

Milanese a lucrat de 10 ani in lupta impotriva fraudei.Tremonti a ajuns sa fie stropit anul trecut de unul dintre consilierii sai de incredere: deputatul popular pentru libertate (PdL) al lui Berlusconi, Marco Milanese. La 52 de ani, acest fost capitan al Garzii Finantelor, lucrase -ironic- 10 in departamentul Ministerului Economiei care se ocupa de lupta impotriva evaziunii fiscale. In vara lui 2011 a devenit cunoscut cine este cu adevarat Milanese.

Patru scandaluri au aparut din senin, lasandu-l pe Tremonti intr-o situatie foarte incomoda. Pe de o parte, este legat de P-4, o organizatie secreta care, condusa de jurnalistul Luigi Bisignani, ar fi santajat parlamentari si ministri pentru a influenta aprobarea unor legi, numiri sau decizii politice in schimbul nepublicarii compromitatoare. informatii despre ei.

In plus, este acuzat ca ar fi primit 450.000 de euro, ceasuri, bijuterii si masini de ultima generatie de la omul de afaceri Paolo Viscione, pentru ca l-a sesizat cu privire la ancheta deschisa de Garda Financiara impotriva mai multor firme ale sale. Pe de alta parte, Milanese a inchiriat o casa de la Tremonti, in inima Romei, la jumatate din pretul mentionat in contract, aproape 10.000 de euro. Acest lucru a starnit mari controverse pentru ca ministrul a platit chiria in numerar cu indemnizatia lunara in fruntea Ministerului, pe care, pe de alta parte, a retras-o si in numerar.

Dar Milanese, pe langa banii lui Tremonti, chiar a primit 10.000 de euro pe luna. Si tocmai asta, impreuna cu vanzarea unui iaht peste valoarea lui, il plaseaza in scandalul Finmeccanica. Banii au fost furnizati de omul de afaceri Tommaso Di Lernia, care cand s-a vazut pana la gat in ​​apa a decis sa vorbeasca.

Di Lernia explica ca a primit ordinul expres al lui Lorenzo Cola, considerat bratul drept al fostului presedinte Guarguaglini -inculpat pentru coruptie- si omul CIA de la Finmeccanica. A trebuit sa puna mana pe iaht la un pret umflat pentru a-i satisface pe milanez, a carui pondere in Minister era pe zi ce trece mai puternica. Omul de afaceri i-a asigurat pe procurori ca platea comisioane ilegale „din 2007” pentru a obtine premii de la Enav – o alta filiala a Finmeccanica – si Selex.

In ceea ce priveste Selex, Di Lernia si-a acuzat presedintele, Marina Grossi – sotia lui Guarguaglini, trimisa in judecata miercurea trecuta – ca este la curent cu toate operatiunile ilegale. El a vorbit si despre finantarea ilegala a partidelor, sustinand ca a platit 200.000 de euro intr-un plic Sindicatului Centru al lui Pierferdinando Casini din cauza presiunilor liderilor Enav.

Lorenzo Cola, a fost arestat anul trecut la Roma cand era pe punctul de a pleca in SUA si este acuzat ca a spalat sapte milioane si jumatate de euro de la grupul de afaceri Mokbel pentru a cumpara 51% din actiunile companiei Digint si apoi le-a vandut catre Finmeccanica la un pret peste valoarea sa. Cola a fost persoana care a coordonat toate vanzarile de arme catre SUA din Italia.