Belgienii „inunda” Twitter-ul cu fotografii cu pisici pentru operatiuni antiteroriste

In timp ce Bruxellesul si periferia sa au fost paralizate ieri in timpul unei ample operatiuni a politiei – care vizeaza arestarea presupusilor membri ai celulelor teroriste–, fotografii cu pisici au inundat retelele de socializare, ca raspuns la un apel al autoritatilor de a nu mai comunica detalii despre dislocarea personalului in uniforma in 22 de zone.

Era doua si jumatate dupa-amiaza cand politia federala belgiana le-a instruit cetatenilor prin intermediul contului lor de Twitter sa „respecteze tacerea de pe retelele de socializare cu privire la operatiunile care se desfasoara la Bruxelles”, pentru a nu indica zonele operatiunilor. 

 Unul dintre ei este Salah Abdeslam, unul dintre atacatorii de la Paris care a supravietuit mai multor atacuri si a fost fugit de vineri, 13. Doi complici ai cetateanului francez in varsta de 26 de ani au declarat in fata autoritatilor ca l-au abandonat pe Abdeslam – probabil inarmat si cu o centura de explozibil – intr-un cartier din nordul Bruxelles-ului. Imediat, mass-media a incetat acoperirea evenimentelor.

Ziarul Le Soir  si-a oprit acoperirea „in direct”, in timp ce posturile publice de radio au inlocuit buletinele de stiri cu emisiuni muzicale. Pe retelele de socializare, un utilizator de pe Twitter a postat o fotografie a pisicii sale, subtitrand-o: „In loc sa scrie pe Twitter despre actiunile politiei din Bruxelles, iata o fotografie cu pisica mea Mozart”.

Aceasta prima publicatie a declansat o „ploaie” de fotografii cu pisici pe reteaua de socializare, cu mesaje batjocoritoare insotind hashtag -ul #Brusselslockdown (Bruxelles inchis), care a atenuat atmosfera suparatoare a multiplelor operatiuni. Noaptea, subiectul a fost al doilea cel mai comentat pe reteaua de socializare. Fenomenul a devenit atat de raspandit incat, pe site-ul sau,  Le Soir si-a ilustrat pagina de pornire – al carei titlu era: „Amenintare terorista la Bruxelles: operatiuni de politie in curs” – cu o fotografie a unei pisici ai carei ochi par inspaimantati.

Astazi la pranz, pe contul sau de Twitter, politia federala a publicat o fotografie cu o galeata plina cu crochete, cu legenda: „Pentru pisicile care ne-au ajutat aseara… ajutati-va”. In timpul operatiunii, politia belgiana a arestat 21 de persoane, dintre care 17 au eliberat in cursul acestei luni. Trei raman in detentie si unul a fost acuzat de „participare la activitatile unui grup terorist si atac terorist” – al patrulea rechizitoriu de la atacurile de la Paris. Abdelsam nu face parte din detinuti si este inca un fugar, si i-a indicat unui prieten prin  Skypeaparenta lui dorinta de a calatori in Siria.

Potrivit progresului anchetei privind cel mai mortal atac din istoria recenta a Frantei, teroristii au planificat atacul multiplu din orasul belgian Molenbeek, situat la periferia Bruxelles-ului. Potrivit presei belgiene, politia nu a gasit arme sau materiale explozive in timpul operatiunilor.

Sambata trecuta, dupa ce au anuntat posibila iminenta a „atacurilor asemanatoare celor de la Paris” ale „indivizilor cu arme si explozibili (…) in diverse puncte si in acelasi timp”, autoritatile belgiene au anuntat starea de alerta maxima in capital.

Din acea zi, politistii si militarii au fost dislocati in capitala, metroul a incetat sa functioneze, toate cladirile publice sunt inchise, iar evenimentele culturale si sportive au fost anulate. Guvernul a raportat ca magazinele, centrele comerciale si transportul public sunt tinte potentiale pentru atacuri teroriste.

Desi locuitorii din Bruxelles nu si-au oprit astazi activitatile – potrivit presei belgiene – orasul era foarte calm. Multe restaurante erau inca inchise si putini clienti au venit la cele care erau deschise.

Starea de alerta maxima va ramane in vigoare, a anuntat guvernul belgian.