Ghid pentru coronavirus: „Companiile trebuie sa isi inceteze activitatea de munca daca exista un risc grav de contagiune”

    Ministerul Muncii elaboreaza un ghid de noua pagini despre cum sa actionati in fata raspandirii virusului pentru companii si lucratori

     CEOE si Cepyme critica dur documentul pentru ca „genereaza alerta si confuzie”

     Ministerul Muncii a pregatit un ghid de opt pagini pentru lucratori si companii pentru a sti cum ar trebui sa actioneze in fata epidemiei de coronavirus. „Companiile trebuie sa procedeze la incetarea activitatii de munca in cazul in care exista un risc grav de contagiune la locul de munca”.

     „Atunci cand lucratorii sunt sau pot fi expusi unui risc grav si iminent,  societatea va fi obligata sa raporteze cat mai curand posibil despre existenta respectivului risc, sa adopte masurile si sa dea instructiunile necesare pentru ca, in caz de pericol grav, , iminenta si inevitabil, lucratorii isi pot intrerupe activitatea si, daca este necesar, parasesc imediat locul de munca”, spune acesta. 

     Cu toate acestea, ghidul se angajeaza sa activeze masuri care sa permita desfasurarea activitatii de munca in mod alternativ sau, daca este cazul, adoptarea de masuri pentru suspendarea temporara a activitatii .

     Scopul documentului este de a oferi informatii cu privire la aplicarea reglementarilor muncii in raport cu diferitele situatii in care se pot afla companiile si lucratorii, dar fara a aduce atingere interpretarii reglementarilor.

     Se mai precizeaza ca, prin decizie majoritara, delegatii de prevenire pot conveni sa inceteze activitatea lucratorilor din cauza riscului de contagiune.

     Muncii precizeaza ca lucratorii si reprezentantii acestora „nu pot suferi niciun prejudiciu ca urmare a adoptarii acestor masuri” , decat daca acestia au actionat cu rea-credinta sau au comis neglijenta grava.

     Ministerul aminteste ca „simpla presupunere sau alarma sociala larg raspandita nu sunt suficiente pentru a intelege ca cerintele standardului au fost indeplinite”.

     Ghidul indica faptul ca telemunca ar putea fi adoptata, prin acord colectiv sau individual si in mod exceptional, ca masura de indeplinire a sarcinilor esentiale care pot fi indeplinite in centrul fizic obisnuit.

     In orice caz, implementarea telemuncii va necesita ca aceasta sa fie configurata ca masura „provizorie si extraordinara” , care va fi inversata in momentul in care circumstantele exceptionale inceteaza sa apara; ca este in conformitate cu legislatia muncii si cu contractul colectiv aplicabil, ca nu implica o reducere a drepturilor de sanatate, securitate sau profesionale (salariu sau timp de munca) si ca, daca trebuie folosite mijloace tehnologice, nu implica niciun cost pentru muncitori.

     Angajatorul critica ghidul guvernului

     Principalele organizatii de afaceri, CEOE si Cepyme , au asigurat ca Ministerul Muncii si Economiei Sociale „face o greseala grava prin difuzarea unui ghid de actiune la locul de munca in legatura cu coronavirusul care genereaza alerta si confuzie prin necorespundere cu evaluarea riscurilor efectuata de catre Ministerul Sanatatii”.

     Intr-o declaratie, acestia au criticat si faptul ca companiile si sindicatele nu au participat , in ciuda faptului ca a fost solicitat anterior. „Oamenii de afaceri lucreaza de saptamani intregi la prevenirea si limitarea riscului de contagiune mana in mana cu Ministerul Sanatatii si in perfecta coordonare cu restul partenerilor sociali si alti agenti necesari pe intreg teritoriul national, in timp ce este o problema. de sanatate publica”, au subliniat organizatiile.

     Continutul documentului de la Ministerul Muncii a fost aspru criticat si de CEOE si Cepyme, asigurand ca nu ofera nimic nou pentru a garanta sanatatea lucratorilor sau pentru a minimiza impactul asupra activitatii economice. Acestia au mai cerut Guvernului „sa ia masuri exceptionale pentru a proteja companiile aflate in aceasta situatie in cadrul dialogului social si in coordonare cu toate ministerele competente ”.