Aceasta este prima misiune de aparare planetara a NASA impotriva unui asteroid

Prima misiune de aparare planetara a NASA, lansata cu succes din Statele Unite, se va ciocni in mod deliberat de un asteroid pentru a-l scoate din orbita pentru a testa tehnologia care ar fi necesara pentru a evita o coliziune cu Pamantul.

Decolarea misiunii Double Asteroid Redirection Test (DART) a fost efectuata fara complicatii la ora locala 22:21 (06:21 GMT) la bordul unei rachete SpaceX Falcon 9 de la Baza Fortelor Spatiale din Vandenberg, California (SUA).

„Acesta este intr-adevar inceputul punctului culminant al muncii si efortului a sute de oameni de la NASA si alte centre de-a lungul multor ani”, a declarat Kelly Fast , un om de stiinta la Biroul de Coordonare a Apararii Planetare al agentiei spatiale, intr-o declaratie catre oficialul. Canalul de televiziune NASA la cateva minute dupa lansare.

Dupa decolare, sute de oameni au sarbatorit cu strigate de bucurie in vecinatatea bazei NASA, potrivit imaginilor de pe acelasi canal si retele de socializare.

Fundamental para la defensa planetaria

Aceasta misiune este fara precedent , deoarece scopul este sa loveasca un asteroid in decurs de un an pentru a-l abate de pe orbita pentru a testa tehnologia care ar fi necesara pentru a evita o coliziune cu Pamantul.

Aceasta misiune este esentiala pentru strategia de aparare planetara a NASA, care studiaza, analizeaza si masoara toti asteroizii din apropierea Pamantului si traiectoriile acestora pentru a intelege si a reduce pericolul unui posibil impact, potrivit inginerului intr-un interviu pentru Efe. de software de la Johns. Laboratorul de Fizica Aplicata Hopkins, Luis Rodriguez, membru al echipei DART.

Nava spatiala NASA se indreapta catre asteroidul Didymos si mica sa luna, Dimorphos, care va fi tinta impactului pentru a-si modifica orbita.

Examinarea impactului

Odata ce DART se ciocneste de Dimorphos, NASA va examina schimbarile din orbita sa in jurul lui Didymos pentru a evalua daca metoda este viabila pentru apararea Pamantului in cazul in care un asteroid reprezinta o amenintare pentru planeta in viitor.

Pentru ca impactul sa fie eficient, DART va calatori cu aproximativ 6 kilometri pe secunda , o viteza „incredibil de rapida” necesara pentru ca socul sa modifice „putin” traiectoria lui Dimorphos, de dimensiunea monumentului George Washington – un obelisc de 155 picioare inaltime (47,2 metri) situat in capitala SUA – dar cu un volum mai mare, a spus Rodriguez.

Accidentul nu va avea loc pana in toamna lui 2022 , dar daca va avea succes, are potentialul de a pune bazele pentru a proteja intreaga umanitate de pericolul apocaliptic al asteroizilor.

Desi misiunea a inceput miercuri, Rodriguez a exclus ca niciun asteroid cunoscut nu se va ciocni cu Pamantul in urmatorii 100 de ani.

Imegenes la bord

Ciocnirea va fi inregistrata de un satelit de dimensiunea unei serviete numit CubeSat , care a fost dezvoltat de Agentia Spatiala Italiana.

Acea cabina va fi desfasurata cu putin timp inainte de coliziune pentru a capta imagini si videoclipuri cu impactul si efectele acestuia asupra Dimorphos.

“La zece zile de la impact, se va separa de DART si va incepe sa faca fotografii. Este foarte important sa caracterizam si sa ne oferim informatii aici pe Pamant despre schimbarile din orbita lui Dimorphos”, a spus Rodriguez.

Aproape 300 de milioane de euro

Potrivit cifrelor NASA, misiunea va costa aproximativ 330 de milioane de dolari (293 de milioane de euro) , inclusiv aproape 310 in dezvoltarea navei spatiale care a decolat marti din California.

Alte cheltuieli includ serviciile de lansare si alte operatiuni si analiza datelor colectate in timpul si dupa impactul cu asteroidul.

Datele din misiune, potrivit NASA, vor fi combinate cu cele ale misiunii Hera, ale Agentiei Spatiale Europene si planificate intre 2024 si 2026 pentru a analiza mai detaliat asteroizii si craterul pe care DART il va lasa in Dimorphos.