La ce sa fii atent cand inchei un contract de inchiriere locuinta

 In momentul in care se inchiriaza o locuinta, nu exista nicio lege care sa oblige incheierea unui contract, dar acest pas este de preferat, pentru siguranta ambelor parti implicate, proprietar si chirias. Contractul de inchiriere incheiat se inregistreaza de catre proprietar la organele fiscale teritoriale.

Indiferent in ce pozitie te afli, de proprietar sau de chirias este bine sa stii dinainte cam ce trebuie sa contina un contract de inchiriere locuinta, care sunt drepturile si obligatiile partilor si alte aspecte esentiale despre care vom discuta astazi. Daca ai nevoie de o referinta legala, atunci Legea Locuintei 114/1996 este alegerea potrivita. In cazul in care nu esti sigur cu privire la contractul de inchiriere pe care urmeaza sa-l semnezi sau esti proprietar si ai vrea mai multe detalii privind redactarea contractului, poti oricand sa apelezi la un avocat pentru consultanta juridica.

Care sunt clauzele obligatorii dintr-un contract de inchiriere locuinta

Daca esti urmeaza sa fii chirias este bine sa verifici contractul inainte de semnare, pentru a observa daca sunt incluse clauzele care sunt considerate esentiale in acest tip de contract. Daca esti proprietar, atunci este de preferat sa incluzi in contract aceste clauze, pentru a evita orice tip de suspiciune si indoiala, din partea celor care ar putea sa fie chiriasii locuintei pe care o pui la dispozitie.

In contractul de inchiriere locuinta se vor include: adresa locuintei, suprafata si dotarile, atat la comun cat si in exclusivitate, valoarea in bani a chiriei lunare, data la care se plateste chiria lunara, valoarea in bani a avansului pentru chirie, locul unde se primesc si se restituie cheile locuintei, reguli de folosinta a locuintei, inventar a tot ceea ce este pus la dispozitie de catre proprietar in locuinta. Se vor mai preciza data la care incepe chiria si perioada de timp in care se inchiriaza locuinta, precum si alte clauze pe care proprietarul le considera necesare.

In cazul in care nu esti sigur cu privire la o anumita clauza din contractul de inchiriere poti cere rapid sfatul unui avocat gratuit de pe platforme juridice de specialitate. Este un mod simplu prin care poti afla opinia unui avocat, la o chestiune specifica, fara sa platesti niciun tip de onorariu.

Obligatiile proprietarului si ale chiriasului

O data incheiat contractul de inchiriere, trebuie sa stii ca ai de indeplinit niste obligatii legale, fie ca esti proprietarul, fie chiriasul. Prin nerespectarea uneia sau a mai multor obligatii, cealalta parte poate cere rezilierea contractului sau se poate ajunge, in situatii mai grave, in fata instantei.

Ca proprietar ai obligatia de a preda chiriasului locuinta in stare perfecta de folosinta, sa te ocupi de intretinerea locuintei atunci cand este cazul, prin reparatii si alte imbunatatiri necesare. De asemenea proprietarul se obliga sa contribuie la intretinerea instalatiilor comune ale cladirii in care se afla locuinta de inchiriat.

In calitate de chirias trebuie sa stii ca vei suporta stricaciuni produse asupra locuintei, daca se dovedeste ca sunt realizate din vina ta. Daca vorbim de spatiu de folosinta exclusiva, atunci vei participa la lucrari de intretinere si reparatii, atunci cand este cazul. Este de datoria ta, sa mentii locuinta in starea in care ai primit-o, din toate punctele de vedere. La incetarea contractului de inchiriere ai obligatia de a preda locuinta in aceasi stare in care ai primit-o.

Citeste cu atentie contractul de inchiriere inainte de a-l semna si cere sfatul unui avocat, daca ai orice fel de suspiciune.