Cateva cusururi ale zilei de 1 Decembrie

Ziua nationala a romanilor are cateva incoveniente care mi se par indeajuns de problematice. Primul dintre ele e ca are o solemnitate si o batosenie care mi-o face din start mai putin prietenoasa.

Mai toata lumea se simte obligata sa spuna lucruri banale despre mandria de a fi roman, despre trecut, despre istorie, toate acestea intr-o deja banalizata ignorare a lucrurilor intamplate atunci. Intr-un anume fel, ne asemanam mult, de 1 Decembrie, cu francezii. Si ei au aceleasi reflexe de a-si celebra 14 iulie cu fata intoarsa spre trecut, si Marseieza lor (scuzati grafia!) e un cantec la fel de razboinic ca si Desteapta-te, romane! Iar din acest motiv, ma intreb — ca al doilea cusur al plasarii Zilei Nationale la 1 Decembrie — cum or sarbatori maghiarii si sarbii Ziua Nationala. Fiindca, istoriceste vorbind, nu ar avea nici macar o umbra de motiv pentru a o face.

Ceea ce inseamna ca, in realitate, avem o Zi Nationala fragmentara. Partial color, in registrul vizual al bucuriei la nivelul tuturor regiunilor. I-am adaugat pe sarbi fiindca trupele sarbesti au creat mari probleme mai ales in Banat imediat dupa 1918 si a fost nevoie de gesturi cu adevarat eroice ale romanilor banateni pentru a se ajunge la respectarea tratatelor internationale.

Un al treilea dezavantaj al datei este ca, de ziua lui nationala, Romanul e nevoit sa cam stea in casa pe motiv de calendar. Cele doua date anterioare — 10 mai si 23 August — au fost momente calendaristice propice serbarii campenesti, iesirii in natura. Acum, cenusiul si vremea de toamna-iarna de afara e aproape o stare de spirit. Ca sa nu spun ca o petrecere campeneasca specific romaneasca nu se poate orgnaiza in aceasta perioada pentru simplul motiv ca ne afla in Postul Craciunului. Si ce sarbatoare nationala e aia la care nu se poate manca si bea pe cinstite. Sau, in termeni politici locali, ce sarbatoare e aia la care nu se distribuie electoratului mici, sarmale si fripturi! Gratuit pana si la mustar!

In fine, deloc neglijabil in context international e faptul ca 1 decembrie este Ziua Mondiala Impotriva Sida, ceea ce, vrem, nu vrem, ne plaseaza intr-o relatie nepotrivita, ca sa ma exprim asa.P.S. Dintre toti demnitarii postdecembristi doar dl Andrei Plesu poate spune ca a avut o zi nationala, Domnia Sa fiind nascut chiar intr-o zi de 23 august!