7 dintre cele mai des întâlnite jocuri în filme celebre

Când lumina se stinge și popcornul își face simțită prezența, ne așezăm în fotolii pentru a pătrunde în lumea filmelor. Însă, pe lângă povestea în sine, anumite filme introduc și anumite jocuri care au devenit legendare. Iată câteva exemple:

Biliard

Întâi, ne adâncim în lumea verde și precisă a biliardului. Acest joc, îndrăgit de multe generații, și-a făcut debutul în Franța, în secolul al XV-lea. În timp, s-a transformat, adaptându-se societății și culturii. De la regele Ludovic al XI-lea până la pub-urile contemporane, biliardul a rămas un joc de îndemânare și strategie. În cinema, biliardul și-a lăsat amprenta în pelicule precum The Hustler (1961), unde Paul Newman interpretează un jucător tânăr și ambițios, Poolhall Junkies (2002), un film despre onoare și integritate și în The Color of Money (1986), unde Newman revine, de data aceasta ca mentor.

Dungeons & Dragons

Următorul pe listă este Dungeons & Dragons. Acest joc de rol a prins viață în 1974, cu ajutorul a doi entuziaști ai jocurilor de război, Gary Gygax și Dave Arneson. Cu personaje încântătoare și povești complexe, Dungeons & Dragons a captivat, de-a lungul anilor, milioane de jucători. Deși a început ca un joc pe hârtie, s-a transpus cu succes și în mediul digital. A fost prezentat în producții precum E.T. the Extra-Terrestrial (1982), unde a fost jucat de un grup de copii îndrăgostiți de știință și aventură, Stranger Things (2016) care a readus în prim-plan acest joc și în Freaks and Geeks (1999), peliculă care aruncă o privire nostalgica asupra vieții de licean din anii 1980.

Mahjong

De la filmele SF ne îndreptăm spre strategiile sofisticate ale Mahjongului. Acest joc vechi de mii de ani, provenit din China, a cucerit lumea cu plăcutele sale pictate minunat și cu complexitatea sa. Combinația de strategie, noroc și abilitate îl face atractiv pentru toate vârstele. În Crazy Rich Asians (2018), Mahjong joacă un rol cheie în dezvoltarea poveștii, în The Joy Luck Club (1993) devine un simbol al legăturilor dintre generații, iar în Lust, Caution (2007), este folosit pentru a încărca atmosfera cu tensiune.

Șah

Originile exacte ale jocului de șah sunt incerte, însă se bănuiește că acest joc s-a născut în India, în secolul al VI-lea. Șahul a devenit o veritabilă oglindă a minții umane, testând inteligența și capacitatea de elaborare și executarea a unei strategii. La Hollywood, șahul a fost adesea utilizat pentru a crea scene încărcate de tensiune, cum ar fi în Harry Potter and the Philosopher’s Stone (2001), unde eroii joacă șah cu piese gigantice, în The Seventh Seal (1957), unde personajul principal joacă șah cu „Moartea”, sau în Searching for Bobby Fischer (1993), unde un tânăr este antrenat să devină un campion la șah.

Păcănele

Privind prin fereastra unui cazino, vom zări imediat aceste jocuri, și anume păcănelele. Acestea au început să prindă contur la sfârșitul secolului al XIX-lea, atunci când Charles Fey a inventat primul astfel de aparat, numit Liberty Bell. Odată cu apariția cazinourilor online, păcănelele au evoluat și ele, oferind acum funcții precum Free Spins, unde jucătorii primesc o serie de rotiri din partea casei, cu scopul de a face jocul mai palpitant. În cinematografie, aceste jocuri au apărut în pelicule precum Casino (1995), Fear and Loathing in Las Vegas (1998) și Ocean’s 13 (2007).

Bridge

Următorul pe listă, Bridge, este un joc de cărți care combină strategia, comunicarea și psihologia. Originile sale sunt incerte, dar se crede că a evoluat din jocuri mai vechi de cărți, precum Whist. În GoldenEye (1995), James Bond și partenera sa, Xenia Onatopp, joacă Bridge, în The Way We Were (1973), personajele joacă Bridge pentru a socializa, iar în Moonraker (1979), Bridge este din nou prezent în universul lui Bond.

Pinochle

Pinochle este un joc de cărți cu rădăcini europene, adus în Statele Unite de imigranți germani, care se joacă cu un pachet specific de cărți și implică elemente de strategie și memorie. De-a lungul anilor, a apărut în filme precum The Odd Couple (1968), unde este prezentat ca un joc preferat al personajelor principale, Stalag 17 (1953), unde prizonierii joacă Pinochle pentru a-și trece timpul și The Manchurian Candidate (1962), unde se menționează faptul că personajele joacă Pinochle.