Ce trebuie să știi despre BCA înainte de a-l achiziționa

Sursă foto:  Shutterstock

Când îți construiești casa, este important să alegi materialele potrivite pentru a asigura durabilitatea, rezistența și eficiența energetică a clădirii. Factorii de care trebuie să ții cont înainte de a achiziționa materialele de construcție includ tipul de clădire, condițiile climatice, bugetul disponibil, preferințele estetice și impactul asupra mediului. În plus, este recomandat să iei în calcul atât avantajele, cât și dezavantajele fiecărui material și să iei o decizie în funcție de nevoile proiectului. Descoperă în rândurile de mai jos câteva informații valoroase pe care este bine să le știi înainte de a achiziona BCA-ul!

Caracteristicile BCA-ului

BCA-ul este un material de construcție popular datorită ușurinței în manipulare și transport. Este un material eficient termic și rezistent la foc, ceea ce îl face o alegere populară pentru construcția caselor și clădirilor. În plus, BCA-ul are o durată de viață lungă. Cu toate acestea, sensibilitatea BCA-ului la umezeală poate fi o dezavantaj, deoarece poate duce la deformarea și dezintegrarea materialului. 

BCA-ul are caracteristici termoizolante excelente, datorită coeficientului său de conductivitate termică redus. Aceasta înseamnă că BCA-ul poate reduce pierderile de căldură prin pereți și, astfel, poate ajuta la economisirea energiei și la creșterea confortului termic în clădiri.

BCA-ul este un material de construcție ecologic, deoarece este produs din materiale naturale și poate fi reciclat. În plus, BCA-ul poate ajuta la reducerea emisiilor de carbon și la conservarea resurselor naturale mai bine decât alte materiale de construcție, precum cărămidă sau beton. De exemplu, Macon, firma înființată în anul 1963, se numără printre cele mai mari companii producătoare de beton din România, firma investind permanent în tehnologii noi de fabricare a blocurilor BCA, preocupările sale principale fiind calitatea și sustenabilitatea. Vezi aici preț ok la BCA Macon!

Utilizări și tipuri de BCA

Una dintre cele mai importante caracteristici ale BCA-ului este densitatea, care poate varia între ușoară, medie și grea. BCA-ul ușor este cel mai comun și este utilizat în construcții rezidențiale și comerciale pentru compartimentări interioare, pereți neportanți și acoperișuri, deoarece este foarte ușor și are o bună izolare termică și fonică. BCA-ul mediu și greu, pe de altă parte, are o rezistență mai mare la compresiune și este utilizat în construcții mai complexe, cum ar fi planșee, pereți portanți și structuri de rezistență.

Există diferite forme și dimensiuni de produse BCA disponibile pe piață, cum ar fi blocuri, plăci sau grinzi. Blocurile de BCA sunt cele mai populare și sunt utilizate pentru pereți portanți și compartimentări interioare, în timp ce plăcile de BCA sunt utilizate pentru acoperișuri, planșee și grinzi pentru suportul structurilor de rezistență. Este important să alegi tipul și densitatea BCA-ului în funcție de destinația construcției, de cerințele specifice ale proiectului și de tipul de construcție pentru a obține cele mai bune rezultate.

BCA-ul poate fi combinat cu alte materiale de construcții, cum ar fi betonul armat, lemnul sau cărămida, pentru a obține soluții mixte care să răspundă nevoilor specifice ale proiectului. Combinațiile depind de caracteristicile fiecărui material și de beneficiile pe care le pot aduce construcției. De exemplu, BCA-ul combinat cu betonul armat poate fi utilizat pentru a obține structuri de rezistență mai puternice, în timp ce BCA-ul combinat cu lemnul poate oferi o bună izolare termică și fonică.

Instalarea și lucrările cu BCA

Pentru a obține cele mai bune rezultate în construcția cu BCA, este important să planifici și să pregătești cu atenție locul de muncă și toate uneltele și echipamentele necesare. În primul rând, trebuie să alegi tipul potrivit de BCA pentru construcția ta. Dacă vrei o construcție rezistentă la impact, ar trebui să alegi BCA cu o densitate mai mare. În cazul în care dorești o izolare termică mai bună, optează pentru BCA cu o densitate mai mică.

Pentru montajul blocurilor de BCA, este important să ai grijă la alinierea și nivelarea corectă, aplicarea mortarului adecvat și poziționarea armăturilor pentru a asigura o construcție solidă și durabilă. În timpul montajului, trebuie să fii atent la dimensiunile blocurilor și să le ajustezi în cazul în care nu se potrivesc perfect. Este important să nu forțezi blocurile, deoarece acestea pot fi fragile și se pot crăpa ușor.

După montarea blocurilor de BCA, poți aplica diferite tipuri de finisaje și protecții pentru a îmbunătăți aspectul, performanța și durabilitatea construcției. Tencuielile și vopselele sunt cele mai comune finisaje, iar hidroizolația și termoizolația pot fi aplicate pentru a proteja construcția împotriva umidității și a pierderilor de căldură.