Dacia devine tot mai dependenta de banca grupului Renault

Aproape 30% din totalul vanzarilor Dacia la nivel mondial din 2011 s-au bazat pe credite de consum acordate de RCI Banque, fata de 25,6% in 2010 si 22,9% in 2009

RCI Banque, institutia bancara captiva detinuta in proportie de 100% de grupul Renault si care finanteaza atat cumparatorii finali de masini, cat si retelele de dealeri ale marcilor grupului, dispunea, la finalul anului trecut, de active de 1,7 miliarde de euro eligibile ca garantii la injectiile de lichiditate ale Bancii Centrale Europene si e posibil sa se fi imprumutat de la BCE saptamana trecuta

Vanzarile Dacia la nivel mondial au scazut usor anul trecut, cu 1,81%, de la 349.558 la 343.230 de unitati, in conditiile in care livrarile din Europa, principala piata a marcii, s-au comprimat cu 3,18%, de la 248.366 la 240.469 de unitati. Trendul a continuat si in prima luna a acestui an, livrarile totale ale Dacia reducandu-se cu 6,81% fata de ianuarie 2011, de la 27.803 la 25.908 de unitati, pe fondul scaderii vanzarilor din Europa cu 6,91%, de la 20.835 la 19.395 de unitati.

Creditul devine tot mai important

Reducerea vanzarilor totale ale Dacia inseamna si ca tot mai putini cumparatori achizitioneaza autoturismele marcii cu banii jos. Asta pentru ca, potrivit raportului preliminar pe 2011 al RCI Banque, responsabila cu acordarea de credite de consum clientilor finali ai Renault, dar si cu finantarea prin imprumuturi a retelei de dealeri ai marcilor companiei, aproape 30% (29,5%) din totalul vanzarilor Dacia la nivel mondial din 2011 au fost finantate prin credite acordate de RCI, fata de 25,6% in 2010 si 22,9% in 2009. Un nivel mai inalt a fost consemnat doar in 2005, cand ponderea era de peste 34%.

Cresterea de 3,9 puncte procentuale fata de anul anterior a ponderii vanzarilor prin credite RCI Banque in cazul Dacia este cea mai mare dintre cele consemnate de marcile grupului, cu exceptia modelelor Renault Samsung, in cazul carora peste 57,1% din vanzarile din 2011 s-au facut prin credite ale bancii grupului Renault, fata de 46% in 2010. Astfel, la marca Renault, ponderea a crescut de la 33 la 34,5%, iar la Nissan – de la 25,8% la 28,8%. Pe total, grupul Renault si-a sporit dependenta de institutia de credit proprie de la 31,6 la 33,6%.

Care sunt riscurile Cu exceptia Germaniei, unde ponderea in total a vanzarilor Renault prin credite RCI Banque a scazut usor, de la 34,1% in 2010 la 33,4% in 2011, pe toate celelalte piete-cheie ale Dacia dependenta de banca a Renault a crescut, respectiv in Franta (de la 32 la 34,5%), Italia (de la 37,2 la 40,5%) si Spania (de la 34,5 la 40,5%). Pe ansamblul Europei Occidentale, in 2011, 33% din vanzarile totale ale grupului Renault au fost finantate de banca grupului, fata de 30,9% in 2010.

Principalul risc al majorarii dependentei de credite a vanzarilor Renault este acela ca, in caz de inrautatire galopanta a situatiei financiare si economice mondiale, volumul si valoarea creditelor neperformante poate creste foarte mult, intr-un interval de timp scurt. In plus, RCI Banque se finanteaza deocamdata in proportie de 100% de pe pietele internationale de capital, care si ele pot „ingheta” foarte rapid in situatii dificile, cum ar fi escaladarea crizei datoriilor suverane din zona euro.

Materializarea acestor riscuri ar afecta semnificativ vanzarile de autoturisme ale grupului, din care o treime sunt dependente de RCI Banque, intrucat bancii i-ar fi foarte dificil sa se refinanteze pentru a acorda credite noi clientilor. Potrivit Moody’s, principalele vulnerabilitati ale RCI Banque in ceea ce priveste capacitatea de a-si onora datoriile sunt legate de dependenta de fi¬nantarile atrase prin emisiuni de obligatiuni pe pietele financiare, de lipsa de diversificare a business-ului si de gradul relativ ma¬re de credite neperformante, de 5,4% din volumul brut al creditelor la finalul anului 2010.

Sunt pregatiti sa se imprumute ieftin de la BCE Pe de alta parte, in raportul sau preliminar pe 2011, RCI Banque subliniaza faptul ca resursele financiare atrase in 2011 i-ar permite sa continue activitatea comerciala timp de 8 luni intr-un scenariu extrem, in care i s-ar bloca cu totul acces la finantari noi. In acest context, oficialii bancii arata ca, la finalul anului trecut, RCI Banque dispunea de active eligibile ca garantii la injectiile de lichiditate ale Bancii Centrale Europene (BCE) in suma totala de 1,7 miliarde de euro.

In 2011, 2% din finantarile totale de 7,2 miliarde de euro atrase de RCI Banque au provenit de la BCE, procent similar celui din 2010, in vreme ce grosul banilor atrasi au venit din obligatiuni proprii si din securitizarea de portofolii de credite auto (68%).

„Luam in calcul orice sursa de finantare ieftina, chiar daca in prezent nu avem nevoie de bani”, a declarat presedintele grupului Renault, Carlos Ghosn, cu putin timp inainte de imprumuturile-record de 529 de miliarde de euro pe 3 ani, cu dobanda de 1%, acordate de BCE unui numar de peste 800 de banci europene saptamana trecuta. Institutii financiare similare, precum cele detinute de Volkswagen si Peugeot, au anuntat si ele ca ar putea lua credite de la BCE.

Probleme de finantare pe timp de criza Inghetarea pietelor mondiale de credit in 2009, ca urmare a falimentului Lehman Brot¬hers din septembrie 2008, a creat mari pro¬ble¬me de finantare pentru RCI Banque, depen¬den¬ta de resursele atrase prin emisiuni de o¬bligatiuni corporatiste. Ca si o alta institutie captiva a unui mare grup auto, Banque PSA Fi¬nan¬ce, apartinand PSA Peugeot Citroen, RCI a supravietuit gratie sprijinului guvernului francez, prin credite si garantii prefe¬rentiale, ca si imprumuturilor de urgenta acordate de BCE, care a largit sfera activelor acceptate ca garantie in schimbul lichiditatii.

Salvati de stat „Renault are nevoie de resurse pentru a-si finanta vanzarile. In Europa vindem doua din trei masini pe credit, iar jumatate din aceste credite le acordam noi insine, prin RCI Ban¬que. Aceasta trebuie sa genereze un flux de 9 miliarde de euro pe an, din care 5 provin din rambursarile de rate ale clientilor, iar 4 trebuie imprumutate de la alte banci sau de pe pietele fi¬nanciare. Or, noi nu mai reusim sa atragem re¬s¬urse, nici de la banci, nici de pe pietele financiare”, declara, in ianuarie 2009, directorul de operatiuni al Renault de la acea data, Patrick Pelata, la o dezbatere publica unde a sustinut implicarea statului francez in sprijinirea financiara a marilor producatori auto.

Sprijinul guvernului de la Paris a fost acordat in schimbul unui angajament privind conservarea locurilor de munca, fapt care a impiedicat restructurarea capacitatii de productie excedentare a industriei auto din Franta. Potrivit ultimelor declaratii ale presedintelui Renault, Carlos Ghosn, de luna trecuta, surplusul de capacitate de productie in industria auto din Europa este in prezent de circa 20%, la un program de lucru de doua ture pe zi, cinci zile pe saptamana.

Depozite de la clienti Tocmai pentru a nu mai depinde atat de mult de banii imprumutati de pe pietele financiare, RCI Banque a lansat, la jumatatea lunii trecute, primul produs de economisire retail din portofoliul bancii, prin care incearca sa atraga resurse de la consumatorii persoane fizice.

Contul de economii in euro, denumit Zesto, va putea fi constituit si alimentat prin Internet Banking si va beneficia de o dobanda promotionala de 5,5% pe an pentru depuneri pe 3 luni, valabila pentru clientii inscrisi pana la finalul lunii martie. Asta in conditiile in care dobanda medie din zona euro la depozitele noi ale populatiei cu maturitati de pana la un an era de 2,78% pe an, potrivit ultimelor date ale BCE, aferente lunii decembrie 2011. In plus, Zesto va beneficia de o campanie publicitara „majora”, potrivit bancii.

RCI, afaceri solide in Romania Diviziile din Romania ale RCI Banque, RCI Finantare (care acorda credite auto in parteneriat cu BRD) si RCI Leasing au rezistat bine recesiunii, potrivit datelor din bilanturile publicate pe site-ul Ministerului Finantelor Publice (MFP). Astfel, veniturile anuale ale RCI Finantare s-au mentinut relativ constante intre 2008 si 2010 inclusiv, la circa 46 de milioane de lei, iar profitul net chiar s-a majorat, de la 19,25 milioane de lei in 2008 la 20,96 milioane de lei in 2009 si 23,81 milioane de lei in 2010.

RCI Leasing a avut un an 2009 mai dificil, cand a consemnat pierderi, cifrate la 8,37 milioane de lei, comparativ cu un profit net de 16,66 milioane de lei obtinut cu un an inainte, chiar daca veniturile totale s-au majorat, de la 174,83 la 268,93 milioane de lei, iar creantele asupra clientelei au scazut, de la peste 985 la 719,9 milioane de lei. In 2010 compania a revenit pe plus, cu un profit net de 29,7 milioane de lei, veniturile au crescut la 301,91 milioane de lei, insa creantele asupra clientelei au continuat sa se reduca semnificativ, pana la 486,94 milioane de lei.

In raportul preliminar pe 2011, RCI Banque subliniaza ca anul trecut riscul de credit s-a redus cel mai mult in Romania si Spania, costul acestuia diminuandu-se, pe total grup, de la 0,40 la 0,21%.