Cand au fost descoperite planetele din sistemul nostru solar

Primele 5 planete ale senzationalului nostru sistem solar sunt foarte greu de datat, fiind vizibile cu ochiul liber, insemnand ca toate au fost identificate cu mult timp in urma. Bineinteles, depinde de distanta lor si daca tineti cont de observatiile reale de aproape, dar nu este cunoscuta data descoperirii, ceea ce stim, insa, este data lor initiala inregistrata. Planetele s-au schimbat de-a lungul timpului si fiecare este ca un batran al cerului, vegheand asupra fiecarei stele, organism si pete de praf din intregul sistem solar.

Mercur

Tabletele Mul.Apin detin cele mai vechi observatii inregistrate ale planetei si au fost facute probabil de un astronom asirian. Tabletele in sine se crede ca dateaza de la 1000 I.Hr sau mai devreme, contin cel mai mare record de supravietuire de stele si constelatii babiloniene. Denumirea cuneiforma (cuneiforma fiind un tip de scris folosit in Mesopotamia, Persia si Ugarit) folosit pe aceste tablete pentru Mercur este Udu.Idim.Gu4.Ud sau ,,planeta saritoare”. Mai tarziu, romanii au numit planeta Mercur dupa zeul lor mesager, pe masura ce se deplaseaza pe cer mai repede decat oricare alta planeta. Temperaturile pe Mercur ajung la o valoare mai mica de 450 de grade C. Este de 18 ori mai mic decat Pamantul, cu un diametru de 3.831 mile (4.878 km) si se invarte in jurul Soarelui la fiecare 88 de zile, o zi pe Mercur dureaza putin sub 59 de zile pe Pamant. Mariner 10 a fost primul care a vizitat Mercur zburand in 1974 si 1975, vazand mai putin de jumatate din planeta. Dupa aceea nu s-a mai vazut de peste 30 de ani. Apoi, in 2008, navele spatiale MESSENGER de la NASA au zburat si in 2011 a inceput sa orbiteze planeta trimitand fotografii inapoi pe Pamant.

Venus

Prima observatie scrisa a lui Venus este o inregistrare care se intinde pe 21 de ani de la aparitia sa pe cer. A fost scris pe un text babilonian din anul 1600 i.Hr. – unul dintre cele mai vechi documente astronomice care au supravietuit. In 1610, Galileo Galilei, prima persoana care a observat Venus printr-un telescop, a observat ca planeta trece prin faze asemanatoare Lunii, acest lucru a sustinut punctul de vedere copernican ca planetele orbiteaza Soarele, si nu Pamantul asa cum se credea mai devreme. Suprafata planetei Venus atinge 480 de grade C, Venus nu are lunile cunoscute si este cu 20% mai mica decat Pamantul. Un an pe planeta echivaleaza cu 225 de zile pe Pamant. Simbolul lui Venus este, de asemenea, cel al femelei, pe langa aceasta, toate cele trei caracteristici ale suprafetei lui Venus sunt numite dupa femei celebre din intreaga lume, celelalte 3 sunt Alpha Regio, Beta Regio si Maxwell Montes.

Pamant

Prima fotografie a Pamantului din spatiu a fost surprinsa de o racheta de testare V-2 pe 24 octombrie 1946. Natura sferica a Pamantului a fost anterior cauza multor dezbateri aprinse, ideea a fost mentionata in filosofia greaca in secolul VI i.Hr., dar pana in secolul al III-lea i.Hr. nu au fost altceva decat speculatii. Astronomia elenistica a sustinut conceptul si pana in Evul Mediu ideea s-a aruncat in credintele oamenilor. Calatoria mondiala a lui Ferdinand Magellan si Juan Sebastian Elcano intre 1519 si 1522 a fost o dovada concludenta a naturii sferice a Pamantului. Dupa cum stim cu totii, probabil ca Pamantul are 4 straturi; crusta, mantaua, miezul exterior si miezul interior si este de 70% apa. Totusi, mai interesant, daca Pamantul ar avea dimensiunea unui nichel, soarele ar fi o usa din fata.

Marte

Primele observatii inregistrate despre Marte au fost de la astronomii egipteni antici din mileniul II i.Hr. In jurul anului 300 i.e.n., Aristotel a cantarit, observand ca Marte este de fapt mai departe decat luna dupa ce a observat ca luna a trecut in fata planetei, dovedind desigur ca trebuie sa fie mai aproape. Galileo a avut din nou prima vedere telescopica a lui Marte intre 1608 si 1610, dar Francisco Fontana a facut primele inregistrari reale in 1636. Schitele sale au aratat mai mult calitatea slaba a telescoapelor, decat orice ilustrare reala a lui Marte. Christian Huygens a facut probabil prima schita informativa pe Marte in 1659. In 1965, 22 de fotografii ale lui Marte, primele fotografii de prim plan ale oricarei alte planete din afara Pamantului, au fost trimise inapoi de Mariner 4 de la NASA. Marte are o temperatura de suprafata in medie -81 de grade F (-63 de grade C) si este in jur de 50% dimensiunea Pamantului si are 38% din greutatea Pamantului.

Jupiter 

Jupiter a fost cunoscut sub numele de stea ratacitoare sau nume similare de milenii. Primele inregistrari scrise ale lui Jupiter dateaza babilonienii din secolul 7 / VIII i.Hr. Pana in secolul al IV-lea i.Hr., Chinezii Antici impartisera cerul in 12 regiuni zodiacale, Jupiter sau ,,Steaua Anului” trecand printr-o regiune in fiecare an. In 1610, Galileo a descoperit cele 4 luni mari ale planetei, cunoscute sub numele de lunile galileene; Io, Europa, Ganymede si Callisto. Galileo a notat cele 4 motiuni din jurul lui Jupiter, aceasta a fost prima inregistrare a unui centru de miscare care nu se invarte in jurul Pamantului. Prima vizita pe Jupiter a fost in 1973 de catre sonda spatiala Pioneer 10, care a facut primele fotografii de aproape ale planetei, dezvaluind primele proprietati reale despre orbul misterios. Jupiter, cu o temperatura eficienta de -234 deg F (-148 deg C), este cea mai mare planeta din sistemul nostru solar, are 50 de luni si 3 inele. Planeta are o furtuna fascinanta care a facut furori pe toata suprafata de sute de ani. De asemenea, are o gravitatie drastic diferita de cea a Pamantului, daca pe Pamant cantaresti 45kg pe Jupiter ai cantari 104,76 kg.

Saturn

Saturn este ultima planeta a carei data de descoperire nu poate fi punctata, dar se pare ca a fost inregistrata pentru prima data de asirieni. S-a spus ca au scris cele mai vechi inregistrari ale lui Saturn, sau ,,steaua lui Ninib”, descriind-o ca o scanteie in noapte in jurul anului 700 i.Hr. Mai tarziu, grecii antici au numit-o aparenta stea ratacitoare Kronos, dupa zeul agriculturii din 400 i.Hr., pe care romanii l-au redenumit mai tarziu Saturnus. Cand Galileo a monitorizat prima oara Saturn la inceputul anilor 1600, nu credea ca planeta are inele, ci ca era un obiect cu 3 parti sau o planeta tripla. Dupa 40 de ani mai tarziu, Christiaan Huygens a conceput ca cele 3 obiecte erau inele, asa cum stim astazi, inelele in sine sunt realizate din roca si gheata. Saturn are 53 de luni cunoscute si se afla la 1,4 miliarde de km de soare cu o temperatura efectiva de -178 de grade C. Un an pe Saturn este echivalentul a 29 de ani Pamant. Pioneer 11 a facut primele imagini in apropiere ale lui Saturn dupa ce a trecut la doar 20.000 km deasupra norilor lui Saturn.