Viktor Horsting si Rolf Snoeren , amandoi nascuti in 1969, sunt un cuplu de designeri olandezi formati in Academia de Arte din Arnhem. Cunoscuti sub numele de Viktor & Rolf, cei doi si-au pus bazele studiilor de design in Olanda, acolo unde s-au si intalnit prima data. Dupa absolvire, Viktor Horsting si Rolf Snoeren se muta la Paris in cadrul unui stadiu, la Maison Martin Margiela.

Ziua lucrand pentru alte brand-uri, iar seara desenand pentru ei, cei doi tineri designeri ajungand sa isi faca cunoscute creatiile proprii. In 1993 castiga primul premiu la Festivalul d`Hyeres si, in acelasi an, pun impreuna bazele proprii afaceri in Amsterdam.

In 1998, cei doi designeri prezinta la Paris, un show neautorizat, underground, in timpul Saptamanii Modei, menit insa sa atraga asupra lor atentia presei de specialitate. 

Cunoscuti lumii modei pentru designul lor fantastic, conceptual indeosebi, cei doi tineri designeri olandezi ajungand sa devina in curand vedete.

“Inainte de a te apuca sa faci moda, e bine sa cunosti regulile dupa care functioneaza moda si tot sistemul ei”, spun Viktor si Rolf. “Noi am ajuns sa simtim ca facem parte din sistem abia dupa al doilea show, dupa“ The Atomic 

Bombă”. „Atunci am obtinut recunoasterea. Mai apoi totul sa dovedit a fi o problema de perseverenta, despre cum trebuie sa fii intotdeauna acolo. Continuitatea este cel mai important lucru în modă! „   

Munca lor, chiar daca are un dominant aer artistic, a fost intodeauna legata insa de moda si de sistemul ei. “Cu cat am intrat mai mult in acest sistem, cu atat ne-am apropiat mai mult de ceea ce inseamna de fapt moda. Poate de aceea am facut mai intai haute couture si abia pe urma pret-a-porter. Aici nu e vorba doar despre arta, despre a fi un artist adevarat. Mai trebuie sa fii si comercial. Noi chiar ne-am propus sa fim si comerciali, sa facem parte efectiv din acest joc care este moda. Vrem sa fim niste jucatori adevarati in sistem. Deci trebuie sa facem produse care sa fie valabile pe piata, nu doar conceptuale si-atat. ” 

Moda, pentru Viktor si Rolf, ideea de fashion design, reprezinta o continua poveste, o transforma, o iluzie, o conceptie asupra unei realitati proprii. “Pentru noi, moda este antidotul la realitatea care ne inconjoara.” Ei nu transpun insa in moda povestile altora. “Nu e ca atunci cand vezi un film sau o expozitie, sau o lucrare deosebita de arta despre care vrei sa vorbesti. Noi nu ne apucam sa traducem intr-o colectie ideile altora. Noi ne cream propriile noastre povesti, vrem sa fim noi insine povestitorii. ” Cu această idee foarte bine cristalizată în minte, cei doi designeri olandezi au început să își prezinte colecții, proprii povesti în lumea modei, impresionand cu design lor atat de fascinant. Colectiile lor vorbesc lumii intregi in acest fel, spunandu-le istorii proprii, istorii care deturneaza ideea de clasic,

Tot ceea ce fac Viktor & Rolf, fac impreuna. De la prima schita pana la cele mai importante decizii de business, ei fac chiar impreuna totul. “Normal, suntem doi oameni diferiti, doua talente diferite, care se combina intre ele pentru a obtine ceva nou, ceva mult mai mare si mai reusit. Suntem insa doi oameni care actioneaza ca unul singur, o singura minte. ” Astfel isi descriu cei doi stilul de lucru, descriindu-si de fapt si propria imagine totodata.

Creatia lor este adaptata la spatiile in care se desfasoara. Pentru ei este extrem de important locul, fie ca este vorba de un show, fie ca este vorba despre un magazin. Chiar de la inceput ei au creat totul muland ideile pe fiecare spatiu, asa a fost cu primul show, cand modelele au stat pe piedestale, totul sa desfasurat intr-o galerie de arta. La fel a fost și cu „The Dolls House”, cu „La vie et la mort”, dar și cu magazinele Viktor & Rolf. De exemplu “Upside-down” – shop-ul din Milano difera de cel din Los Angeles. “Intotdeauna gandim adaptat locului si adaptat ceea ce dorim sa comunicam. Cautam spatii care sa creeze atmosfera si sa completeze perfect conceptul nostru. ”

In 2003 Muzeul Modei din Paris a organizat o retrospectiva 10 ani de design Viktor & Rolf, iar in 2008 la Londra sa organizat o expozitie la Barbican Art Gallery cu creatiile Viktor & Rolf. “Show-ul de moda este întotdeauna pentru o audienta limitata, pentru o elita. In show, munca noastra, hainele sunt ca niste actori care joaca intr-o piesa. Ne-a placut insa ideea de a ne prezenta creatiile intr-o expozitie, ideea de a arata cat mai multe deodata, de a controla mai bine cum merg lucrurile. Un moment static in care pot vedea totul așa cum este. ”

 “Babushka” sau “International Klein Blue” sau show-ul virtual cu o singură manechină, totul la Viktor & Rolf inseamna un spectacol pentru care lucreaza enorm, dar ce e cel mai important și chiar ca spectacol respectiv nu și unul oarecare. Viktor & Rolf a insemnat dintotdeauna un design remarcabil in care volumetria e stapanita in totalitate. Cromatica, croiul, proporții accesorii, machiajul, executia, totul este realizat impecabil, iar atâtea vorbesc mereu despre noi povesti semnate Viktor & Rolf.

Ce ar mai fi de adaugat? Poate doar asta ca la Viktor & Rolf totul de fapt inseama o silueta perfecta care se misca innebunitor pe un podium perfect, mereu!