Setarile aparatului foto pentru fotografia de natura

Fotografia de natura reprezinta unul dintre cele mai apreciate genuri de fotografie, fiind apreciata atat de catre fotografii amatori, cat si de catre fotografii incepatori sau profesionisti. Fotografia de natura reprezinta o pasiune interesanta care, pe langa foarte multa rabdare si imaginatie din partea fotografului, necesita si o buna cunoastere a tehnicilor de fotografie. De aceea, in randurile care urmeaza va vom prezenta care sunt setarile aparatului de fotografiat potrivite pentru fotografia de natura.

Indiferent daca este vorba de fotografia macro de natura, de fotografia de peisaj sau de fotografierea vietii in natura, fotograful de natura trebuie sa cunoasca si sa stapaneasca toate tehnicile fotografice potrivite acestui gen de fotografie, inclusiv modul in care aparatul de fotografiat trebuie setat, pentru a avea cele mai bune rezultate. O fotografie de natura reusita trebuie sa surprinda prin mister, sa fie fascinanta pentru cel care o priveste. Poetul american Ralph Waldo Emerson afirma ca “secretul intelegerii naturii este rabdarea”, iar un fotograf de natura trebuie sa fie inzestrat cu aceasta calitate. Fotografia de natura nu se realizeaza doar cu o simpla apasare a butonului declansator al aparatului de fotografiat, ci presupune ca fotograful sa studieze atent tot ceea ce il inconjoara, sa isi selecteze elementele de fotocompozitie si nu in ultimul rand sa isi seteze corespunzator aparatul de fotografiat.

Pentru fotografii amatori care folosesc un aparat de fotografiat compact, fotografia de natura pare oarecum mai simpla deoarece, de cele mai multe ori, ei vor alege modul automat, ramanand doar sa combine creativ elementele de fotocompozitie. Insa, fotografiile cu adevarat reusite sunt cele realizate cu un aparat de fotografiat mult mai complex fata de unul compact. Fotografii isi pot alege aparatul foto in functie de nivelul lor insa, cu toate acestea, este foarte important sa ii cunoasca toate secretele si trucurile pentru a realiza fotografii exceptionale. Era fotografiei digitale pune la dispozitia fotografilor numeroase posibilitati, insa intr-un anume fel le si ingreuneaza munca deoarece acestia trebuie sa se adapteze de fiecare data conditiilor externe.

Un prim aspect de care toti fotografii de natura ar trebui sa tina cont pentru reusita fotografiilor de natura este expunerea. Chiar daca fotografii de natura aleg sa fotografieze de foarte multe ori in format RAW, acest lucru nu inseamna ca expunerea nu trebuie setata corect. Din contra, o fotografie supraexpusa sau subexpusa va face ca detaliile importante ale fotografiei sa se piarda. Setarea corecta a expunerii este importanta atat in cazul fotografiei de peisaj, cat si in cazul fotografiilor care surprind viata in salbaticie. In cazul celui din urma tip, in special daca fotograful doreste sa imortalizeze animalele salbatice, reptilele sau insectele, este nevoie de un timp de expunere scurt. In cazul fotografiei macro este de preferat sa se utilizeze un timp de expunere mai lung, deoarece accentul nu este pus pe rapiditatea subiectului, ci pe detaliu.

Pentru ajustarea expunerii, fotografii pot folosi atat modul automat, in special in cazul in care fotograful nu are suficient timp la dispozitie pentru a masura timpul de expunere. In acest moment, aparatul de fotografiat va seta automat o expunere medie. Setarea automata a expunerii este potrivita si pentru fotografii incepatori, cei mai avansati preferand sa utilizeze un mod semi-automat cu prioritate de timp, care permite fotografilor sa aleaga timpul de expunere dorit, sau cu prioritate pe diafragma, care permite fotografului sa aleaga valoarea de diafragma.Si in cazul fotografiei de natura, subiectul este puternic influentat de felul in care lumina se reflecta pe suprafata sa. Fie ca vorbim despre fotografierea animalelor salbatice, fie ca este vorba despre fotografia de peisaj, un fotograf de natura trebuie sa fie capabil sa masoare corect lumina. In cazul fotografiei macro, un tip de fotografie de natura foarte interesant si apreciat de catre majoritatea fotografilor, lumina poate fi masurata pe punct, fotograful avand suficient timp la dispozitie.

Setarea sensibilitatii ISO este, de asemena, o tehnica pe care fotografii sunt obligati sa o stapaneasca indiferent de genul de fotografie ales. Este foarte adevarat ca in cazul valorilor ISO mari, zgomotul de imagine este mai vizibil insa, acesta poate fi redus ulterior in timpul procesului de editare. Cu toate acestea, fotografii profesionisti recomanda ca fotografii de natura sa utilizeze valori ISO mari pentru a putea surprinde subiectele in actiune. In special in cazul fotografiei macro de natura este necesara ridicarea valorii ISO.Si setarea balansului de alb este un aspect foarte important de care fotografii trebuie sa tina cont in cazul fotografiei de natura. In majoritatea cazurilor, fotografii prefera sa utilizeze fie balansul automat, fie cel pentru soare. Pentru rezultate mult mai bune, fotografii pot alege sa fotografieze in format RAW iar balansul de alb sa fie setat automat, pentru ca in procesul de editare fotograful sa poate alege balansul de alb dorit. Mai mult decat atat, fotografierea in acest fel va permite fotografului sa seteze ulterior si claritatea, tonurile, saturatia si contrastul.

In ceea ce priveste setarea claritatii imaginii, aceasta este puternic influentata de ceea ce fotograful doreste sa evidentieze. Nu este de preferat sa se exagereze cu setarea acestei functii, deoarece imaginea va avea un aspect artificial, ceea ce nu este deloc de dorit.Fotografia de natura permite fotografilor sa isi seteze, in functie de preferinte si de subiectul ales, stilul de imagine. Acesta poate fi peisaj, portret, neutru sau vivid. Culorile vesele vor iesi in evidenta daca se alege stilul vivid, deoarece, in acest fel, aparatul este setat automat pentru a mari saturatia culorilor si pentru a accentua contrastul. Pe de alta parte, pentru peisaje cu nuante pastelate, se va alege stilul neutru care va estompa culorile.

Fotografia de natura este puternic influentata de setarile de contrast sau saturatie, deoarece aceste modificari afecteaza culorile si tonurile. Este foarte important ca fotografia de natura sa prezinte o imagine cat mai veridica, cat mai aproape de realitate, chiar daca fotografiile cu adevarat spectaculoase sunt cele care aduc elemente noi si neobisnuite. Fotografiile de natura HDR sunt printre cele mai spectaculoase. Fotograful poate alege aceasta functie, iar aparatul de fotografiat va seta automat expunerile pentru acelasi cadru, realizandu-se in acest fel o imagine expusa normal, o imagine supraexpusa si una subexpusa, pentru a fi ulterior suprapuse, iar rezultatul va fi unul de-a dreptul spectaculos.

Folosind corect setarile aparatului de fotografiat si urmand cateva sfaturi care tin de reusita fotografiilor, fotografii de natura nu mai trebuie decat sa isi puna creativitatea si imagiantia la incercare si sa caute subiectele cele mai incitante pentru ca fotografiile de natura pe care le realizeaza sa fie cu adevarat fantastice. Fotografia de natura nu inseamna a privi si a imortaliza un peisaj, inseamna a simti viata pe care natura o inspira.