Venituri in crestere pentru Air France

Air France – KLM a dat publicitatii rezultatele financiare inregistrate in primul trimestru al anului curent. Compania a inregistrat venituri de 5,645 miliarde euro, cu 6% mai mari decat in aceeasi perioada a anului trecut (5,326 miliarde euro).

Consiliul Director al companiei, prezidat de Jean-Cyril Spinetta a concluzionat intr-un raport ulterior remis presei internationale, ca trimestrul incheiat pe 31 martie a fost unul dificil, in ciuda unui partial reviriment inregistrat in ultima luna. Acesta s-a datorat in mare parte cresterii numarului pasagerilor, insa a fost contrabalansat in sens negativ de scaderea cantitatii de marfuri transportate in regim cargo. Per ansamblu, veniturile inregistrate nu au fost de natura a compensa intr-o masura suficienta cresterea costurilor de operare si in special a pretului carburantilor, se mai precizeaza in raport

Mai multi pasageri, mai putina marfa

Gradul de incarcare al aeronavelor Air France KLM a castigat peste trei puncte procentuale, ajungand la 81,6%, datorita cresterii numarului pasagerilor transportati cu circa 5,5%. Ca urmare, veniturile companiei generate de transportul de pasageri au crescut la randul lor cu 8,8%, insa si datorita unui curs valutar favorabil. Acestea au atins suma de 4,43 miliarde euro pana la 31 martie.

Transporturile cargo au fost in continuare afectate de criza economica. In primele luni ale anului, compania a inregistrat o scadere a volumului de marfuri transportate, cu 6,1% din capacitate. Ca urmare, au scazut si veniturile din aceasta ramura, cu 3,3%, pana la 744 milioane de euro.

In ceea ce priveste veniturile operationale, atat din activitatile de transport pasageri cat si cargo, Air France – KLM a raportat rezultate negative. Principala cauza a acestora o reprezinta, conform raportului Consiliului Director, cresterea preturilor carburantilor.

O alta categorie de venituri ale companei, lucrarile de intretinere si mentenanta derulate in favoarea altor societati, au progresat in prima parte a anului. Cresterea inregistrata a fost de 10,7%. Air France – KLM a oferit servicii pentru care a obtinut 258 milioane de euro. In acest domeniu, exercitiul financiar a fost unul pozitiv (+26 de milioane de euro).

Costuri operationale mai mari

In perioada analizata, costurile operationale ale companiei au crescut cu 9%, in mare parte datorita pretului carburantilor. “Factura” pentru acestia a crescut cu 255 de milioane de euro, pana la 1,68 miliarde (o crestere de 17,9%).

La randul lor, costurile cu angajatii au crescut cu 6%, pana la 1,91 miliarde de euro, datorita unor cresteri salariale pe care compania le-a efectuat in baza unor acorduri semnate anul trecut.

La data redactarii raportului (31 martie 2012), Air France – KLM avea disponibilitati cash de 2,85 miliarde euro si linii de credit la dispozitie de inca 1,85 miliarde. Valoarea actiunilor companiei era de 5,75 miliarde de euro, iar datoria inregistrata de 6,43 miliarde (in scadere fata de 6,52 miliarde inregistrate la finele anului trecut).