Rata creditelor neperformante a crescut de la 2% la 20% in patru ani

Rata creditelor neperformante a ajuns la aproape 20%, de la circa 2% in 2008, la inceputul crizei, a spus Ioan Hidegcuti, presedinte al Fondului Roman de Contragarantare (FRC). Declaratia a fost facuta la cea de-a V-a editie a Conferintei Nationale dedicata finantarii IMM-urilor organizata de Finmedia cu sprijinul ARB, BNR si AIPPIMM.

„Aceasta pune mare problema sistemului bancar si, in general, filosofiei si conditiilor de piata ale bancilor. Cele mai riscante s-au dovedit a fi societatile din constructii, din industria prelucratoare si din comert. Cele care isi onoreaza cel mai bine serviciul datoriei la banci sunt agricultura si utilitatile. Perspectivele din punct de vedere al performantei se constata a fi mixte. Pe deoparte, ar trebui ca, pe seama consolidarii economice la care ne asteptam cu totii, acestea sa-si onoreze mai bine obligatia, pe de alta parte, accesul la finantare si, mai ales conditionalitatile de Basel III, vor face ca finantarea sa fie si mai complicata cu toate consecintele in sistemul financiar-bancar”, a explicat Hidegcuti.

Potrivit acestuia, de la inceputul crizei resursele de finantare s-au diminuat si costul creditului a crescut.

Sectorul bancar din Romania fiind puternic dependent de finantare externa, capitalul strain este de peste 85%, creditele, mai ales cele in valuta au devenit mai riscante, si, ca o oarecare noutate, am putea spune, chiar si cele pe termen scurt au devenit mai riscante in comparatie cu celelalte. In perioadele de criza, politica bancilor autohtone a avut un caracter prociclic”, a mai afirmat oficialul FRC.

Rata creditelor neperformante generate de IMM-urile contragarantate este de doar 4,2%, fata de 18,8% cat este media pe economie, a mentionat Ioan Hidegcuti.

„IMM-urile din portofoliul de contragarantare (FRC n.r.) si-au onorat mai bine serviciul datoriei la banci in ansamblul lor. De asemenea, dinamica de deteriorare a capacitatii de plata a datoriilor, in cazul IMM-urilor este infinit mai consolidat. Cele mai riscante, si in cazul nostru, sunt microintreprinderile cu o rata de neperformantei de 8,2%, urmeaza apoi intreprinderile mici. Firmele care genereaza cel mai mic risc de credit pentru portofoliul nostru sunt intreprinderile mijlocii”, a explicat Hidegcuti.

El a subliniat ca portofoliul Fondului Roman de Contragarantare a crescut cu 40%.

„Fata de nivelul mediu de circa 6-7% in care a crescut creditarea in ultimii 3 ani de zile creditele garantate si contragarantate de FRC au crescut cu circa 40%. Ar trebui avut in vedere ca raportul intre garantiile imobiliare de tip clasic si cele care tin de capacitatea de garantare si contragrantare a institutiilor noastre, care sunt garantii suverane, sa se debalanseze in favoarea acestora si atunci si problemele care se nasc in politicile institutiilor bancare ar putea fi oarecum mai tonice pentru perspectiva care vine”, a conchis Hidegcuti.