Udrea, declarații misterioase despre colaborarea cu PSD. Maior premier?

Udrea a susținut ca, pentru a inlatura orice speculație pe tema colaborarii post-electorale PMP-PSD, va propune conducerii partidului sa voteze o Rezoluție in care sa se spuna ca „atata timp cat in fruntea PSD se afla Victor Ponta sau actualii baroni locali, PMP nu va colabora cu PSD”. Udrea a supralicitat și a cerut PNL și PDL sa adopte poziții similare.

Cer sa-și asume ca niciodata nu vor colabora cu domnul Victor Ponta, cu domnul Ilie Sarbu, cu PSD, macar atat timp cat in fruntea acestuia sunt cei care sunt și astazi”, a spus șefa PMP.

La o lectura mai atenta a declarațiilor Elenei Udrea se observa insistența cu care aceasta a repetat ca formațiunea pe care o conduce nu va colabora cu PSD „atata timp” cat in fruntea formațiunii social-democrate se afla actuala conducere. Ciudata repetare a condiției lasa loc unei speculații foarte ușor de facut: aceea ca daca in fruntea PSD n-ar mai fi „cei care sunt astazi”, PMP ar putea colabora cu social-democrații.

Daca ne intoarcem in timp, ne aducem aminte de un scenariu vehiculat intens acum cateva saptamani, cand Victor Ponta declara ca intre cele doua tururi de scrutin va anunța care este premierul pe care intenționeaza sa-l numeasca. Au fost avansate atunci mai multe nume – Mircea Geoana, Ioan Rus, Liviu Dragnea și George Maior. E interesant ca unul dintre „nominalizați”, Ioan Rus, indica mai mult decat straveziu ca alesul ar putea fi ultima varianta, respectiv actualul director al SRI. „Eu m-aș duce pe o varianta a intineririi  puterii cu experiența politica demonstrata”, spunea Rus intrebat care din cele patru nume (inclusiv al sau) i se pare mai potrivit. Singurul dintre cei patru care are o varsta cu 4 in fața este George Maior.

Este vorba așadar despre scenariul in care actualul director al SRI preia nu doar șefia Guvernului ci și, s-a spus atunci, pe cea a PSD.

Ideea ca Maior ar fi pregatit pentru a prelua șefia Guvernului in situația in care Victor Ponta ajunge la Cotroceni a fost admisa indirect și de președintele Basescu, cel care declara acum doua saptamani ca Maior și Meleșcanu, cei doi șefi de Servicii, trebuie sa ințeleaga „ca nu poți sa pleca din fruntea unui Serviciu și sa vii in funcția de președinte sau de prim ministru (subl. n.)”.

Sa se fi gandit Udrea cand a repetat joi ca nu va colabora cu PSD „atata timp cat acolo va fi actuala conducere” ca la un moment dat (nu foarte indepartat) in fruntea formațiunii social-democrate va fi George Maior? N-ar fi exclus.

Departe de reticența magistrului sau politic de la Cotroceni, șefa PMP a avut mereu cuvinte de lauda despre directorul SRI, spunand chiar ca l-ar vota chiar și daca ar candida din partea PSD. Mai mult, intrebata intr-un interviu pentru PaginadePolitica din aceasta saptamana despre George Maior, Udrea spunea:

„Eu nu cred ca Victor Ponta va ajunge presedintele Romaniei si, implicit, nu va fi in situatia de a propune un prim-ministru. Presupunand, prin absurd, ca acest lucru, totusi, s-ar intampla, ma indoiesc ca George Maior ar fi propunerea sa – directorul SRI este un om prea serios, care nu cadreaza deloc cu stilul acesta bombastic si tabloidal al lui Victor Viorel. Personal, fata de celelalte optiuni ale PSD, Dan Sova si Liviu Dragnea, George Maior este la ani lumina in fata pentru orice functie publica numita”.

Dan Tapalaga scria astazi pe Hotnews ca „Basescu merge pana in panzele albe cu Udrea, cu Ponta, cu Ghița, in fine, cu sistemul”. Exista cineva mai reprezentativ pentru ideea de „sistem” decat directorul SRI?