“Ticalosii”, un film despre ce fel de politicieni conduc Romania

Nu este vorba despre un film de Oscar, ci despre unul romanesc, care a avut premiera de curand. Insa, cel putin din punctul de vedere al distributiei, nu este cu nimic mai prejos fata de peliculele premiate peste Ocean

Regizorul Serban Marinescu a ales, pentru rolurile de puternici ai zilei – citeste scena politica postdecembrista – unii dintre cei mai buni actori romani: Stefan Iordache, Gheorghe Dinica, Dorel Visan, Mircea Albulescu, Mitica Popescu, Horatiu Malaele, Mircea Diaconu, Razvan Vasilescu etc. Neagreand postura de scenarist, Serban Marinescu a ales sa adapteze, pentru aceasta productie cinematografica, volumul “Ciocoii noi cu bodyguard”, semnat de Dinu Sararu: “Mi-a placut mult cartea lui Dinu Sararu. Dupa stiinta mea, este primul si singurul roman politic de dupa ’90. Creeaza personaje, iar filmul meu e un film de personaje. Tot ce-am facut eu a fost sa le esentializez si sa le adaptez comportamentul si limbajul la conditiile actuale. Mi-am asumat lectura cartii, n-am facut o ecranizare. Nici nu ma pricep la asa ceva. Scrierea unei povesti cap-coada o las pe seama scenaristilor”.

“Radiografia” oamenilor cu bani

Filmul este o radiografie fara menajamente a clasei politice de dupa decembrie’89. Oamenii cu bani, aflati in spatele politicienilor pe care ii obliga sa le promoveze interesele, sunt de fapt cei care constituie oligarhiile, care dicteaza politicile fiscale generatoare de finantari pentru partide. Povestile inserate sunt fascinante mai ales prin realismul lor. Ai senzatia ca, de fapt, te uiti la un documentar sau la stirile de un post TV. De altminteri, doi oameni de televiziune – te lasam pe tine sa descoperi cine sunt – isi joaca propriile roluri. Cum s-ar fi putut spune o poveste despre politica fara televiziune, presa scrisa, poze, chiolhanuri stropite cu sampanie, asezonate cu icre negre (mancate cu lingura de ciorba), somon in aspic (la care nu merge deloc mujdeiul de usturoi), lautari, partide de vanatoare, jocuri duble, valize cu bani si multe, multe interese?! Nu inseamna ca “Ticalosii” este un film lipsit de umor. Umorul tasneste de pretutindeni. Dar nu e nici o satira. E realitatea noastra, asa cum este ea, cu bune, cu rele, cu greutati uneori de netrecut. Greutati au intampinat si regizorul, si intreaga echipa artistica si tehnica. Desi au inceput acum trei ani, filmarile n-au durat decat 25 de zile. Probleme de tot felul, mai ales financiare. Nu degeaba motto-ul filmului este: “Cum banii fac politica si cum politica face banii”.