Prefectura intervine dupa ce primarul Sectorului 5 a sfidat decizia anuntata de Firea

Primarul Sectorului 5, Daniel Florea, a ignorat decizia anunţată de Gabriela Firea cu privire la închiderea şcolilor din Capitală, vineri, 23 martie. Urmare a declarațiilor făcute în spațiul public referitor la închiderea școlilor din municipiul București, Instituția Prefectului Municipiului București face o serie de precizări:

1. Hotărârea Comitetului municipal București pentru situații de urgență (CMSU) nr 3/21.03.2018 prevede, în mod expres, suspendarea cursurilor din unitățile de învățământ din Municipiul București, în concret închiderea grădinițelor, școlilor și liceelor. Scopul acestei măsuri l-a constituit în principal protecția copiilor și, pe de altă parte, reducerea circulației autoturismelor și pietonilor pentru optimizarea operațiunilor de deszăpezire în Capitală, avand in vedere codul portocaliu de zapada, vant si ger, instituit de ANM.

2. În urma verificărilor efectuate, se constată că hotărârea dlui Daniel Florea, primar al Sectorului 5, de a ține deschise școlile din acest sector a produs un efect de confuzie si nedumerire în rândul cetățenilor din sectorul 5, care au început să se informeze alert pentru a afla ce hotărîre este, până la urmă, valabilă: cea adoptată în CMSU sau cea mediatizată personal de primarul de sector. După lămuriri punctuale și succesive, cetățenii au respectat decizia Comitetului pentru situații de urgență, astfel ca, în fapt, azi, în incinta unei singure școli din sectorul 5 s-a aflat doar copilul unui angajat al acestei unități de învățământ.

3. Reamintim publicului, și avertizăm autoritățile locale ale Sectorului 5, că hotărârile CMSU sunt obligatorii; de asemenea, că, deși autoritățile locale de sector au atribuții exclusive în derularea activităților de deszăpezire, totuși Programul de Măsuri și Acțiuni pentru Deszăpezirea și Combaterea Poleiului se elaborează în mod unitar la nivelul Primariei Municipiului București, nefiind permise inițiative locale, individuale, de natură să submineze efortul comun al autorităților implicate în aceste operațiuni.

4. Ne exprimăm regretul că, în ciuda sprijinului oferit, la nivelul sectorului 5 deszăpezirea se desfășoară cu mai mare dificultate decât în celelalte sectoare și atenționăm ferm ca, pe viitor, hotărârilre CMSU sa fie respectate conform legii, atât în literă, cat și în spirit.