Terminator la 14 ani, eroul negativ al școlilor insangerate

Jari Neulaniemi, anchetatorul care s-a ocupat de cele doua cazuri, a remarcat ca asasinii aveau multe interese si hobby-uri in comun: ambii se “relaxau” in orele libere cu tragerea la tinta in cluburi de tir, ascultau muzica “grea”, cu versuri incitante, precum cele ale formatiei Rammstein, si aveau inclinatii naziste. “Erau asemanatori“, a declarat Neulaniemi.

Atacurile armate ale elevilor erau considerate “apanajul” scolii americane! Pekka-Eric Auvinen (18 ani) si Matti Juhani Saari (22 ani) chiar s-au­ inspirat din masacrele comise in liceele din SUA. O atentie mai mare acordata de autoritati asupra “nimicurilor” postate de elevi pe YouTube ar da macar o sansa de prevenire a unor astfel de incidente sangeroase, pentru ca “nu este in firea tinerilor sa faca asemenea grozavii pe muteste, fara sa se laude in prealabil cu ce le-a dat prin minte”, dupa cum observa un psiholog finlandez, Juka Patero, specializat in psihologia elevului.

Auvinen postase imaginile celor doi elevi de la Liceul Columbine, Colorado, care au asasinat 15 elevi in aprilie 1999. Inregistrarea video prin care Auvinen isi anunta intentiile purta titlul „Masacru la institutul Jokela – 7.11.2007” si prezenta imagini copiate dupa cele postate de studentul sud-coreean Cho Seung Hui, care a ucis 32 de persoane la Universitatea Politehnica din Virginia (SUA) in aprilie 2007.

Auvinen, ca si Cho, se filmase indreptand arma – modelul Sig Sauer Mosquito de calibrul 22 de mm – spre camera, cu teava acoperind o parte din fata. Ca si Cho, finlandezul lua antidepresive. Profesorii sai spun ca avea o inteligenta peste medie, dar, din cauza ca era mai ciudat, fusese tinta batjocurii colegilor sai, pe care ii considera „o rusine la adresa speciei umane“.

El insusi se descria ca fiind  “un cinic existentialist”, “umanist antiuman”, “ateist mistic”, “darwinist antisocial”, “teza” sa fiind selectia naturala prin care o minoritate supradotata sa lupte impotriva “idiocratiei” maselor. La 7 noiembrie 2007, Auvinen a ucis noua persoane din liceul sau.

Bucatarul obsedat de sange

Matti Juhani Saari, elev al scolii profesionale de bucatari din Kauhajoki, a ucis zece persoane inainte de a se sinucide. El isi cumparase arma dintr-un magazin de profil din Tuusula, orasul unde a avut loc atacul armat de anul trecut de la liceul Jokela. De la acelasi magazin isi procurase arma si Auvinen.­

Anchetatorii cred ca intre cei doi au existat contacte si spera sa demonstreze acest lucru cu ajutorul calculatorului lui Saari. Spre deosebire de atacul de anul trecut, cand nu au existat motive pentru a-l banui pe Auvinen de intentii criminale, Saari fusese interogat cu o zi inainte de politie, dupa ce publicase pe YouTube o inregistrare in care era infatisat antrenandu-se cu o arma.

Filmuletul era insotit de un mesaj ciudat: „Toata viata e un razboi si toata viata e durere. Vei lupta singur in razboiul tau personal“, versurile formatiei germane Wumpscut. La interogatoriu si la perchezitia de la domiciliu, tanarul s-a purtat normal, a fost chiar glumet, iar politistii nu au sesizat motive de ingrijorare pentru a-i suspenda permisul de portarma.

Dupa atac, in locuinta lui Saari s-au gasit mai multe bilete in care tanarul isi justifica gestul prin ura profunda fata de specia umana. “Solutia este Walther 22” , scria el. Marturisea ca a planuit atacul inca din 2002. Mai mult decat atat, televiziunea nationala finlandeza a relatat ca agresorul ar fi lansat un avertisment pe internet cu cinci zile inainte de atac.

Intr-un alt poster, Saari ameninta cu arma spre camera: „You will die next!“, imagine urmata de zgomotul a patru focuri de arma, ca in “clipul” lui Cho. In dimineata zilei de 23 septembrie, Saari a intrat in scoala imbracat in negru, cu o masca de schi trasa pe fata, inarmat cu un Walther P22 si cocktailuri Molotov.

A ucis noua persoane aflate intr-o sala de curs, o alta pe un culoar, dupa care a incendiat scoala. Apoi, atacatorul a incercat sa se sinucida si a fost transportat de urgenta la spital, in stare grava, decedand dupa cateva ore.

Asasinii, pasionați de filme horror, arme, computere si hard-rock

Specialistii considera ca toate atacurile din scoli sunt “crime la indigo”, ceea ce le transforma in “model” pentru toti tinerii cu probleme din toate colturile lumii. Statistica le confirma ipoteza. In Finlanda, primul atac s-a petrecut in 1989, la Rauma, cand un elev de 14 ani si-a impuscat mortal doi colegi.

Acesta a fost socotit o intamplare nefericita. Dupa cel comis de Auvinen, s-au mai inregistrat cateva tentative. In noiembrie 2007, politia a arestat trei elevi care postasera amenintari pe internet. Unul dintre liceele-tinta era Hyryla, in Tuusula, de unde era si Auvinen, iar celelalte doua in Kirkkonummi si Maaninka. Un elev de 16 ani postase in maniera deja cunoscuta pe YouTube, un filmulet intitulat “Masacrul de la Maaninka”. Suspectul a spus ca nu era decat o gluma, dar autoritatile nu s-au­ lasat inselate.

In Suedia, doi elevi, de 16 si 17 ani, au fost arestati la Stockholm pentru conspiratie in vederea uciderii dirigintelui care ii certa pentru ca se aratau incantati de ce se intamplase la Columbine si in Finlanda. Si in Germania, politia a anuntat ca a prevenit un masacru pus la cale de mai multi tineri la o scoala de langa Koln.

Cum ajung elevii sa ucida

Pentru comportamentul criminal al elevilor sunt invinovatiti in primul rand parintii, care ar trebui sa observe primii si sa corecteze din timp orice deviere comportamentala. Apoi, profesorii, care trebuie sa semnaleze comportamentul antisocial si sa recomande supravegherea atenta a elevilor cu probleme. Caracteristicile elevilor cu potential criminal nu sunt greu de observat.

Conform profilului intocmit de FBI, pasiunea pentru filme horror, arme, computere, hard rock, tendinta de a fi singuratici, ciudatenii care ii transforma in victime ale colegilor si reactiile violente in imprejurari care nu le justifica sunt principalele elemente de alarma.

De asemenea, vanatoarea, unul dintre cele mai frecvente sporturi in Finlanda si Elvetia, este, conform multor psihologi, daunatoare pentru educatia copilului, uciderea unei vietati fara sa fie strict necesar diminuand responsabilitatea fata de o fiinta. In unele tari europene nordice, pentru vanatoare nici nu trebuie permis special, adolescentii de 15 ani participand alaturi de adulti la partide de vanatoare. Exista o practica mai daunatoare, tatal luand la vanatoare si copii sub 15 ani.

Internetul vine pe locul trei la capitolul vinovati, iar pentru activitatea acestuia se cere o lege drastica de monitorizare continua. Inregistrarea la scara nationala a tuturor detinatorilor de arme, cu sanctiuni majore pentru detinere sau vanzare ilegala, asa cum se cere tot mai des in statele UE, nu poate preveni astfel de incidente.

Principii pentru pedagogi

Pedagogul francez Rene Hubert enunta cinci principii fundamentale ale actiunii educative sanatoase, de care ar trebui sa tina seama toti pedagogii. Principiul maturizarii, care acorda individului posibilitatea sa functioneze armonios in timpul transformarilor biologice, etapa adolescentina si trecerea la stadiul de adult fiind cele ce necesita o atentie deosebita din partea parintilor si a pedagogilor.

Principiul socializarii si profesionalizarii formeaza individul pentru a-l integra in societate cu constiinta ca are de indeplinit sarcini practice. Principiul civilizarii  presupune atragerea individului in actiuni culturale si crearea de valori statornice. Principiul individualizarii cultiva libertatea creativa a individului, il invata sa fie stapan si responsabil de gandirea si faptele sale, in sensul pozitiv. Principiul spiritualizarii il formeaza ca om integru, complet. Daca pedagogii ar tine cont de aceste principii si le-ar aplica tuturor elevilor, nu ar mai exista elevi criminali si tineri cu comportament antisocial.

Regimul armelor va fi schimbat in UE

Vanzarile de arme vor fi mult mai strict reglementate pe teritoriul european, deoarece „intr-o lume a vanzarilor de arme pe internet si a granitelor deschise, problema controlului armelor nu poate fi rezolvata doar prin legile nationale”, dupa cum se arata in raportul Parlamentului European. Reglementarile survin in urma incidentelor din Finlanda si din Germania, cand, in 2002, 17 oameni au murit intr-un  schimb de focuri la o scoala din Erfurt.

Finlanda a introdus deja reguli mai stricte pentru obtinerea permiselor de port-arma dupa atacul in care 11 studenti si-au pierdut viata, anunta BBC. Permisele nu vor mai putea fi acordate celor care aplica pentru prima oara. Cei care doresc sa obtina acest document se vor antrena cel putin un an in poligon, vor avea nevoie de acordul unui medic care va atesta ca sunt stabili psihic si vor sustine un interviu cu reprezentanti ai politiei.

Numarul de arme la 100 de persoane in UE este de 56 pentru Finlanda, care detine primul loc in Europa, 42 in Elvetia, 36 in Cipru, noua in Estonia si Irlanda, trei in Olanda si una in Polonia si Romania, comparativ cu SUA (90 la 100 de oameni). Va deveni obligatorie identificarea fiecarei arme, cu marca, seria, calibrul, precum si numele, si adresele celor ce furnizeaza si detin arme. Termenul de transpunere in legislatia nationala este 2010.