Romania ridicola nu poate da solutii Romaniei napastuite

Ei bine, iata cele doua fete ale Romaniei, deschise in fata noastra precum paginile unei carti. Romania are o fata tragica. Romania ramane o tara napastuita, si asta se vede dincolo de casele tot mai aratoase si vitrinele tot mai colorate din marile orase. Bolnavii de cancer ies in strada. Un sistem sanitar idiot, cladit in batjocura tuturor, vrea cu tot dinadinsul sa-i transforme in maratonisti. De la coada de la spital la cea de la farmacie si retur. “Vrem sa traim!”, suna una dintre lozincile de la acest miting al disperarii si al ultimei sanse. De piatra sa-ti fie sufletul si nu ai cum sa nu te cutremuri.

In acelasi timp, Romania are si fata ei ridicola. Tara ofera in fiecare zi portia necesara de umor negru, fara de care, se spune, oamenii de pe-aici n-ar mai avea zile. Asa ca, tot ieri, primarul general al Bucurestiului, Adriean Videanu, si liderul PSD, Mircea Geoana, s-au avantat intr-un schimb de replici pe marginea unui eveniment cu multiple semnificatii politice la romani: disparitia tepelor din Parcul Tineretului.

“Hotilor, ati furat tepele!”, striga Videanu. “Voi sunteti hoti, hotul striga hotii”, raspunde la randu-i Geoana. In realitate, cele 322 de piramide din carton, instalate de tinerii pedisti in “onoarea” parlamentarilor care au votat pentru suspendarea presedintelui Basescu, aveau o poveste pe cat de banala pe atat de usor de verificat. Tepele fusesera distruse peste noapte de un grup de pusti infierbantati ceva mai mult decat ar fi fost cazul, dupa distractia de Ziua Barbatului. Dimineata, lucratorii de la ADP au curatat locul de hartiile si bucatile de placaj imprastiate. Si uite asa s-a mai consumat un episod al dezbaterii politice din preajma referendumului!

Adevarul este ca vietile noastre in aceasta tara se scurg intre o guvernare care raspunde cu greu nevoilor comunitatii si o viata politica rupta de realitati. Suntem prinsi ca intr-un borcan si lucrurile nu se schimba cu viteza pe care ne-o dorim, oricat de tare ne-am lovi cu capul de peretii de sticla. Cautati dezbaterea adevarata in campania premergatoare referendumului. Incercati sa urmariti felul in care lideri politici responsabili cauta solutii astfel incat Romania sa nu mai traverseze o asemenea criza. Va obositi degeaba. Coalitia anti-Basescu joaca serpeste pe sub masa, schimband regulile in timpul jocului. In timp ce presedintele suspendat le promite sustinatorilor sai o iluzorie zi a razbunarii. Pe care stie bine ca nu le-o va putea oferi, chiar daca va fi repus la Cotroceni in triumf.

Asta-i problema: ca, in realitate, Romania ridicola nu poate da raspunsurile asteptate Romaniei celeilalte, napastuite. In rest, spectacol. Si multe tepe, bineinteles.