Decizia PNL de a forma un guvern bicolor cu UDMR schimba radical intreg peisajul politic si raporturile de forte dintre principalii competitori pentru putere. Mare maestru al crizelor, jucatorul Traian Basescu a reusit prin manevrele sale sa obtina in final scoaterea propriului partid din guvern. Ceea ce parea de neimaginat cu cateva luni in urma s-a facut in cateva zile.

O majoritate antiprezidentiala isi impune propriul Cabinet, iar in acest proces presedintele Romaniei nu are nimic de spus. Este pentru prima data in istoria de dupa `89 cand seful statului este exclus din jocul formarii Executivului. In practica s-a ajuns la actiuni similare unei republici parlamentare in care presedintele ia nota de ceea ce hotaraste corpul legislativ fara a avea parghii reale de interventie. Dupa doi ani din mandat, Traian Basescu se gaseste izolat la Cotroceni, iar PD – in opozitie. Premierul Tariceanu a mizat totul pe o carte. Investirea noului sau guvern depinde de voturile PSD, dar pentru prestatia Cabinetului vor raspunde direct in fata electoratului primul-ministru si PNL.

Noul guvern

Prim-ministru – Calin Popescu Tariceanu Ministru de stat (vicepremier) – Marko Bela Ministru delegat pentru Relatia cu Parlamentul – Mihai Voicu Ministrul Afacerilor Externe – Adrian Cioroianu Ministrul Economiei si Finantelor – Varujan Vosganian Ministrul Justitiei – Tudor Chiuariu Ministrul Internelor si Reformei Administrative – Cristian David Ministrul Apararii – Teodor Melescanu Ministrul Transporturilor – Ludovic Orban Ministrul Educatiei, Cercetarii si Tineretului – Cristian Adomnitei Ministrul Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse – Paul Pacuraru Ministrul pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Comert, Turism si Profesii liberale – Ovidiu Silaghi Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale – Decebal Traian Remes Ministrul Sanatatii – Eugen Nicolaescu Ministrul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor – Laszlo Borbely Ministrul Mediului si Dezvoltarii Durabile – Attila Korodi Ministrul Culturii si Cultelor – Adrian Iorgulescu Ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei – Zsolt Nagy

CULISE

Orban si Nicolai, nemultumiti

Formula propusa de Calin Popescu Tariceanu pentru viitorul Cabinet i-a nemultumit pe unii membri ai conducerii liberale. Potrivit unor surse din PNL, vicepresedintele Ludovic Orban – nominalizat pentru Ministerul Transporturilor – a votat, in sedinta Biroului Politic Central de ieri, impotriva schemei respective, Norica Nicolai, Marian Petrache si Dan Radu Rusanu s-au abtinut, iar Crin Antonescu a refuzat sa participe la intrunire. Orban ar fi nemultumit de faptul ca a pierdut portofoliul Internelor in detrimentul lui Cristian David, un apropiat al premierului, in timp ce Nicolai ar fi protestat astfel pentru ca nu a obtinut Ministerul Apararii, atribuit lui Teodor Melescanu. Sursele citate au precizat ca viceprimarul Capitalei i-a reprosat premierului ca formula noului guvern este una slaba.

Fenechiu „are” trei ministri

Nu mai putin de trei dintre viitorii membri ai guvernului – Tudor Chiuariu (Justitie), Cristian David (Interne) si Cristian Adomnitei (Educatie) – sunt apropiati ai deputatului de Iasi Relu Fenechiu, un influent om de afaceri din zona. Chiuariu a lucrat ca avocat pentru firmele lui Fenechiu si, potrivit unor surse liberale, a „prins” postul de sef al Departamentului de Lupta Antifrauda al guvernului, datorita lobby-ului deputatului iesean. David face parte si el din cercul de intimi ai parlamentarului, acesta fiind acuzat de presa din Iasi ca a dispus, la cererea lui Fenechiu si a fostului prefect, Radu Prisacaru, controale guvernamentale la Primaria si la Consiliul Judetean Iasi. Despre David s-a mai spus ca nu a luat niciun fel de masura intr-un caz in care era implicat socrul sau, Mihail Vlasov, caz unde exista suspiciunea de deturnare a unor fonduri europene in valoare de 211.000 euro

Varianta pentru reintoarcerea la formula PNL-PD-UDMR

Liberalii sunt de parere ca, in cazul unui vot negativ in parlament asupra Cabinetului restructurat, premierul Calin Popescu Tariceanu va ramane in functie in fruntea vechiului guvern PNL-PD-UDMR. Liderii PNL se bazeaza pe prevederile articolului 85 din Constitutie referitoare la remanierea guvernamentala, coroborate cu cele din legea privind organizarea si functionarea Guvernului Romaniei, si sustin ca respingerea noii formule nu echivaleaza cu demiterea premierului.

In opinia liderilor PNL, in caz de remaniere, votul din Legislativ nu este echivalent cu votul de incredere necesar in cazul restructurarii.

Majoritate confortabila pentru Cabinetul II

Noul Cabinet guvernamental restructurat va beneficia in parlament de o majoritate confortabila de peste 100 de voturi, asigurata de parlamentarii PNL si UDMR, sustinuta tacit de reprezentantii minoritatilor si consfintita de masa celor 151 de deputati si senatori social-democrati. Democratii, imitati de partenerii din PLD, au anuntat ca vor boicota sedinta de investire a noului Guvern, in timp ce conservatorii si peremistii, neintrati in cartile jocului de putere, au ales sa voteze impotriva unui Executiv din care face parte si UDMR. Optiunile celor 18 parlamentari independenti vor conta, de asemenea, prea putin in aceasta ecuatie politica.