Cu buimaceala, despre Roșia Montana

De mai mulți ani am invațat cateva lucruri simple atunci cand știu ca e posibil sa fiu manipulat.

Mai intai, sa nu am o reacție emoționala, imediata. (Mai ales, sa nu reacționez prin ricoșeu: adica daca cineva care nu e neaparat o persoana creditabila zice da, eu, prin ricoșeu, sa spun nu.)

Sa fiu sceptic și sa nu cred neaparat doar in fapte. Fiindca, dincolo de ele, se afla ceva care scapa: context, adevaruri parțiale, interese, mediatizari partizane, erori de comunicare umana, bruiaje.

Sa incerc sa ințeleg cat mai bine fenomenul și sa ascult și partizanii, și adversarii.

Sa aflu cui ii folosește și cui nu, pentru a putea avea o idee despre posibilii papușari din umbra.

Sa compar cu alte fenomene asemanatoare și sa observ diferențele.

Asta insemna ca, in clipa de fața, trebuie sa recunosc cu toata onestitatea, ca nu știu ce sa cred despre cum ar fi bine la Roșia Montana.

Faptul ca Victor Ponta susține proiectul nu e deloc un motiv, pentru mine, ca ins plasat de partea cealalta a taberei, sa ma alatur, cu intreaga mea glanda tiroida, protestarilor. Faptul ca mi se spune ca exista interese rusești ca acest proiect sa nu inceapa e, la fel, din aceeași familie a judecaților prin ricoșeu. A face ceva impotriva intereselor Rusiei cu un preț ecologic devastator e, iarași, o judecata de Gaga.

Sunt sceptic fiindca nimeni nu a ieșit in strada sa protesteze ca, in anii din urma și ACUM, la Baia Mare se fac exploatari cu cianuri de catre diverse companii, dintre care și una controlata de un inalt oficial din Republica Moldova. Unde au fost deja accidente!

Oare de ce? Nu seamana demonstrațiile de acum cu povestea drobului de sare care va cadea peste noi? Nu cumva ne isterizam pentru ceva mai mult sau mai puțin probabil in vreme ce accidente cu cianuri au avut deja loc și nu s-a intamplat nimic pentru a le preintampina și pentru a pedepsi vinovații?

Iar ca sa echilibrez balanța, pot sa ma intreb de ce oare bugetul lui Gabriel Resources (Gold Corporation, la noi) pentru PR a crescut exponențial in ultimii 5 ani, ajungand sa reprezinte o pondere substanțiala din totalul cheltuielilor. In toate democrațiile un asemenea fenomen ar fi fost imediat privit cu suspiciune.

Nu știu daca e bine sau nu sa inceapa proiectul, dar știu ca statul roman a fost total impotent și iresponsabil cu patrimoniul sau. Nu a fost in stare sa aiba grija de cetațile dacice de la Oraștie, daramite de un sit despre care ni se spune ca VA FI protejat UNESCO.Ii doare fix in basca pe politicianul roman de situl arheologic de acolo!

Cat despre redevența, ce folos pentru omul obișnuit ca va de 6, 10, 20 sau 80 la suta? O sa se regaseasca redevența asta in salarii sau pensii? Se va știi ceva despre sumele cu pricina? In fond, pușcariașul Nastase a dat subsolul petrolifer al Romaniei in baza unui contract despre care nu se știe nimic!

Sunt de partea protestatarilor fiindca mi se pare ca, pentru prima oara in istoria noastra recenta, imensa lor majoritate s-au saturat sa fie furați pe fața.

Asemenea lor, și eu cred ca și Basescu, și Ponta, și toți politicienii montanizați deja din toate partidele au interese pecuniare sau de alta natura.

Cat privește acuza ca tinerii din strada sunt manipulați, cred ca, uneori, societatea se comporta asemenea unui cuplu: nu iese scandal din chestiuni grave, ci dintr-un nimic incarcat de tensiunile anterioare. E de ajuns un capac de toaleta nelasat in poziția regulamentara ca sa se ajunga la batai și divorțuri!

Dupa cum cred ca, ieșind in strada, zecile de mii de oameni striga HUOOOOOOOO! asemenea spectatorilor la meciurile de fotbal de dinainte de 89, cu gandul la toata mizeria celor care ne conduc cu cianura cinismului nesecat!

Ce-i de facut, totuși?

E nevoie sa știm, sa catarim, sa ințelegem și doar apoi sa hotaram.

Cred ca, in fine, a venit randul mediei sa pregateasca un referendum național la capatul unei campanii echilibrate și competente despre Roșia Montana!

Fara picior de politician!