20 termeni financiari pe care toata lumea ar trebui sa le cunoasca

Oricine poate beneficia de o baza solida in terminologia financiara. Aceasta lista alfabetica poate servi drept punct de plecare pentru calatoria dvs. prin alfabetizarea financiara: 

1. Venit brut ajustat (AGI)

Venitul brut ajustat (AGI) este util pentru a intelege venitul impozabil al cuiva atunci cand depune impozite. AGI este venitul brut total al unei persoane minus orice deduceri fiscale. Venitul brut total poate include toate tipurile de venituri, inclusiv salarii, castiguri de capital si multe altele.

2. Amortizare 

Amortizarea se refera la procesul de achitare a unui imprumut in timp, la un program stabilit. In fiecare luna, un imprumutat va plati de obicei o parte din suma principala si o parte din dobanda pana cand suma totala este rambursata integral.

3. Rata procentuala anuala (DAE)

Rata anuala procentuala (DAE) reprezinta pretul pe care il platiti pentru a imprumuta bani. Include rata dobanzii plus alte costuri, cum ar fi comisioanele creditorilor, costurile de inchidere si asigurarea. Daca nu exista comisioane ale imprumutatorului, DAE si rata dobanzii pot fi aceleasi.

4. Activ

Un activ este orice are valoare economica. Activele comune includ lucruri precum:

  • Numerar, inclusiv fonduri in conturile curente si de economii
  • Investitii precum certificate de depozit (CD-uri), actiuni, obligatiuni, fonduri mutuale, pensii si conturi de pensii, cum ar fi 401(k)s si IRA-uri
  • Proprietati precum case, vehicule si terenuri
  • Bijuterii, antichitati, arta si obiecte de colectie

5. Castiguri de capital

Castigurile de capital sunt profiturile sau „castigurile” pe care o persoana le realizeaza atunci cand vinde un activ pentru mai mult decat a platit initial. Aceste castiguri pot fi supuse unui impozit pe castigurile de capital, care este un impozit perceput atunci cand o persoana fizica vinde un activ. 

6. Dobanda compusa

Dobanda compusa este dobanda castigata in plus fata de dobanda – este calculata atat pe valoarea principalului, cat si pe orice dobanda castigata anterior. Dobanda simpla, pe de alta parte, se aplica doar sumei principalului. Dobanda compusa poate ajuta pe cineva sa creeze avere si sa castige mai mult din investitiile sale in timp. 

7. Limita de credit

O limita de credit este suma maxima pe care o puteti debita pe un cont de credit revolving, cum ar fi un card de credit. Aceasta limita este determinata de emitent, iar imprumutatul poate cheltui pana la aceasta limita. Creditorii pot folosi raportul de credit al imprumutatului pentru a ajuta la determinarea limitei acestora.

8. Scorul de credit

Un scor de credit este o reflectare a solvabilitatii unei persoane si a probabilitatii ca aceasta sa-si plateasca datoriile la timp. Scorurile de credit sunt utilizate in deciziile de creditare si pot afecta si alte lucruri, cum ar fi cererile de inchiriere si primele de asigurare. FICO® si VantageScore® sunt cele doua companii care ofera scoruri de credit care ofera unele dintre cele mai frecvent utilizate scoruri. Cu cat scorul de credit este mai mare, cu atat mai bine.

9. Echitate

Capitalul propriu este soldul care ramane dupa scaderea pasivelor din toate activele. Poate fi folosit pentru a determina profitabilitatea unei companii sau cota de proprietate a unui investitor. Capitalurile proprii pot fi denumite, de asemenea, valoare neta sau capital.

10. Impozitul federal pe venit

Impozitul federal pe venit este un impozit perceput de guvernul federal asupra veniturilor persoanelor fizice si ale intreprinderilor. Impozitul federal pe venit colecteaza venituri pentru programe nationale, cum ar fi apararea, aplicarea legii si dobanda la datoria nationala.

11. Situatii financiare

Situatiile financiare sunt inregistrarea modului in care o afacere a facut si a cheltuit bani si unde sunt acesti bani in prezent. Exista patru tipuri principale de situatii financiare:

  • Bilanturi: Bilanturile ofera informatii detaliate despre activele si pasivele curente ale unei companii.
  • Declaratii de venit: Declaratiile de venit ofera informatii despre cat de mult venit a avut o companie intr-o anumita perioada de timp. Declaratiile de venit sunt uneori numite declaratii de profit si pierdere.
  • Situatii de flux de numerar: Situatiile de flux de numerar raporteaza intrarile si iesirile de numerar de la o companie.
  • Declaratii ale capitalurilor proprii: capitalurile proprii ale actionarilor sunt banii care ar ramane dupa ce toate activele au fost vandute si datoriile au fost platite. Companiile pot pastra capitalurile proprii ale actionarilor sau le pot plati sub forma de dividende pe tot parcursul anului. Situatia capitalurilor proprii ofera o idee despre modificarile intereselor actionarilor intr-o anumita perioada de timp.

12. Rata dobanzii

Rata dobanzii este comisionul procentual platit atunci cand banii sunt imprumuti sau obtinuti atunci cand banii sunt imprumuti. Dobanda castigata este ca banii bonus pe care banca va plateste doar pentru pastrarea banilor intr-un cont, cum ar fi economiile. De asemenea, puteti castiga dobanda din investitii. Dobanda datorata, pe de alta parte, este taxa pe care o platiti atunci cand imprumutati bani, cum ar fi atunci cand iei un imprumut.

13. Garant 

Un drept de garantie este dreptul legal asupra unui activ in stingerea unei datorii. De exemplu, o ipoteca implica un drept de drept, deoarece casa serveste drept garantie pentru imprumut. Daca proprietarul nu isi plateste datoria, casa ar putea fi sechestrata. In mod similar, daca un proprietar de locuinta nu isi plateste impozitele, IRS ar putea plasa un drept de drept fiscal asupra proprietatii.

14. Raspundere

O datorie este ceva pe care o companie sau o persoana il datoreaza – de obicei, o datorie de bani. Datoriile comune pot include conturi de platit, imprumuturi, credite ipotecare si multe altele. Datoriile sunt uneori puse in contrast cu activele, ceva pe care o companie sau o persoana detine. 

15. Lichiditatea

Lichiditatea este o modalitate de a masura cat de usor o persoana isi poate accesa si folosi banii. Numerarul este probabil cel mai comun activ lichid, dar exista si echivalente de numerar precum bonurile de trezorerie, biletele de trezorerie si CD-urile. 

16. Plata minima

O plata minima este cea mai mica suma de bani pe care un imprumutat este obligat sa o ramburseze in fiecare luna pentru un imprumut sau o linie de credit. Platile minime sunt de obicei calculate pe baza soldurilor lunare si pot fi gasite pe extrasele de facturare lunare. Plata minimului la timp mentine contul in stare buna si ajuta imprumutatul sa evite penalitati si comisioane.

17. Cont de depozit pe piata monetara

Un cont de depozit pe piata monetara este un cont asigurat la nivel federal care plateste o suma mai mare de dobanda decat un cont de depozit traditional.

18. Fond mutual

Un fond mutual este un instrument financiar care combina bani de la multi investitori pentru a cumpara actiuni, obligatiuni si alte valori mobiliare. Investitorii cumpara actiuni ale fondului mutual si au dreptul la o parte din venitul pe care il genereaza.

19. Valoare neta

Valoarea neta este valoarea de piata a activelor totale ale unei persoane minus pasivele totale ale acestuia. Averea neta poate servi ca un indicator al sanatatii financiare a unei persoane.

20. Imprumut peer-to-peer (P2P).

Creditarea peer-to-peer (P2P) utilizeaza platforme online pentru a conecta direct debitorii cu creditorii individuali. In loc sa iei un imprumut traditional de la o banca sau o uniune de credit, imprumuti bani de la investitori individuali care sunt inregistrati pe o platforma de creditare P2P. Aceste platforme se bazeaza de obicei pe sisteme si algoritmi automatizati pentru a evalua solvabilitatea solicitantilor, pentru a determina ratele dobanzii si pentru a stabili termenii de imprumut. Imprumuturile P2P ar putea avea cerinte de eligibilitate mai slabe pentru debitori, dar comisioane si rate ale dobanzii mai mari decat imprumuturile de la o institutie financiara traditionala.