Ce este managementul averii?

Managementul averii este o strategie de management financiar, de obicei pentru persoanele cu o valoare neta mare. Poate include activitati care ajuta la gestionarea activelor si investitiilor si la minimizarea riscurilor sau a pasivelor potentiale.

Definitia managementului averii

Gestionarea averii este un serviciu financiar menit sa aiba grija de bunurile unui client. In functie de obiectivele individului, ar putea ajuta la cresterea averii, la minimizarea riscurilor si a raspunderii sau la crearea unui plan de impartire a averii intre mostenitori.

Unele servicii comune oferite de firmele de administrare a patrimoniului includ:

 • Planificare financiara
 • Managementul investitiei
 • Planificarea de pensionare si succesiune
 • Planificarea taxelor
 • Contabilitate
 • Servicii juridice
 • Managementul filantropiei

Ce este un consilier de gestionare a averii?

Consilierii de gestionare a averii sunt persoanele care ofera servicii de gestionare a averii. Cunoscuti si ca administratori de avere, acestia pot lucra individual sau printr-o firma de administrare a averii. Ei pot percepe o taxa forfetara sau un procent de comision pentru orice active aflate in administrarea lor. 

Consilierii de avere creeaza planuri financiare pentru clientii lor care se concentreaza pe indeplinirea obiectivelor lor financiare. De obicei, ei vor incepe cu servicii de consultanta inainte de a concepe o strategie. Si pot exista momente cand aduc parteneri externi, cum ar fi consilieri fiscali, contabili sau avocati. 

Care este diferenta dintre un consilier de gestionare a averii si un consilier financiar?

Consilierii de gestionare a averii se ocupa de obicei de averea clientilor cu valoare neta mare. Consilierii financiari ofera servicii unei game mai largi de clienti care doresc asistenta pentru gestionarea banilor si atingerea obiectivelor financiare. Aceasta poate include bugetul, planificarea pensionarii sau economisirea pentru o cheltuiala financiara majora, cum ar fi o facultate sau o casa.

Tipuri de strategii de gestionare a averii

Strategiile de gestionare a averii sunt de obicei adaptate fiecarui client. Acestea pot include:

Planificare financiara

Planificarea financiara implica o combinatie de consiliere si strategie. De exemplu, consilierii isi pot ajuta clientii sa ia decizii de investitii sau economii care i-ar putea ajuta sa-si creasca averea in timp. 

Alocarea si managementul activelor

Cu alocarea activelor, consilierii decid cum sa aloce fondurile investitorului, astfel incat toate investitiile acestora sa functioneze impreuna pentru a indeplini obiectivul financiar dorit. Managementul activelor este supravegherea si ajustarea acestor investitii.

Planificare imobiliara

Planificarea patrimoniului ii ajuta pe clienti sa creeze un plan pentru bunurile lor in cazul in care acestia mor sau devin incapabili. Aceasta include determinarea beneficiarilor si crearea unui testament sau incredere. 

Contabilitatea fiscala

Consilierii lucreaza indeaproape cu profesionistii fiscali pentru a-si ajuta clientii sa pregateasca, sa depuna si sa-si maximizeze declaratiile fiscale. Acestia pot sfatui clientii cu privire la deducerile pe care sa le ia si masurile de precautie de care trebuie sa fie constienti in functie de circumstantele lor.

Cand sa apelezi la un consilier de gestionare a averii

Administratorii de avere tind sa lucreze cu clienti care indeplinesc un anumit prag financiar sau intentioneaza sa mosteneasca averea generationala. Amintiti-va, definitia unei persoane cu valoare neta mare este, in general, cineva care are cel putin 1 milion de dolari in active lichide, care sunt active care pot fi convertite rapid in numerar. 

Cu toate acestea, nu exista linii directoare specifice pentru persoanele cu valoare neta ridicata care cauta sprijin in gestionarea averii. Si fiecare consilier poate avea propriile cerinte sau preferinte pentru cine lucreaza. 

Serviciile de gestionare a averii pot fi costisitoare. Clientii pot dori sa-si cantareasca activele individuale si valoarea neta in raport cu cheltuielile potentiale.

Cum sa alegi un consilier de gestionare a averii

SEC enumera cateva lucruri la care sa te gandesti atunci cand lucrezi cu un profesionist in investitii: 

 • Rezumatul relatiei cu clientii: potentialii clienti pot gasi informatii despre tipurile de servicii pe care le ofera, orice conflicte de interese pe care le pot avea, istoricul lor juridic si disciplinar si standardul lor de conduita.
 • Acreditari: a avea un titlu precum Certified Investment Management Analyst (CIMA) sau Certified Private Wealth Advisor (CPWA), printre altele, demonstreaza ca persoana a indeplinit standardul industriei pentru abilitatile necesare in aceasta cariera. 
 • Inregistrare SEC: baza de date SEC arata inregistrarile unui consilier sau ale unei firme de investitii – de exemplu, daca sunt licentiati de SEC si inregistrate prin intermediul statului sau la Autoritatea de Reglementare a Industriei Financiare. Baza de date inregistreaza, de asemenea, reclamatiile sau rapoartele depuse impotriva acestora.
 • Taxe: Fiecare administrator de avere poate avea taxe diferite in functie de serviciile si nivelul de experienta.

Managementul averii pe scurt

Serviciile de gestionare a averii ii ajuta pe oamenii cu o valoare neta mare sa se asigure ca activele lor sunt protejate si bine gestionate. Aceste servicii sunt de obicei rezervate clientilor care depasesc un anumit prag financiar. 

Cu toate acestea, planificarea financiara poate beneficia oricui. Aflati cum stabilirea obiectivelor financiare poate ajuta oamenii sa se pregateasca pentru un viitor financiar de succes. Si daca aveti mai multe intrebari, luati in considerare sa contactati un consilier financiar.