8 sfaturi pentru a fi responsabil financiar

Finantele pot fi greu de gestionat uneori, mai ales daca nu respecti un buget sau incerci sa scapi de datorii. Vestea buna este ca este posibil sa obtineti controlul asupra modului in care cheltuiti si sa economisiti banii. Gandeste-te la responsabilitatea financiara ca la o abilitate pe care o poti dezvolta. Inveti sa-ti gestionezi banii intr-un mod care este cel mai potrivit pentru tine, ceea ce poate ajuta la reducerea stresului financiar. Iata cateva sfaturi pentru a incepe.

Ce este responsabilitatea financiara?

Responsabilitatea financiara implica gestionarea banilor dumneavoastra intr-un mod care este in interesul dumneavoastra pe termen lung. Exista mai multe modalitati de a fi responsabil din punct de vedere financiar si toate implica sa economisesti o parte din bani si sa traiesti sub posibilitatile tale. Aceste principii de baza te-ar putea ajuta sa te protejezi financiar pe tine si pe oamenii care depind de tine, cum ar fi membrii familiei tale.

Sfaturi pentru a fi responsabil financiar

Iata opt sfaturi diferite care te-ar putea ajuta sa fii responsabil financiar:

1. Fa-ti planuri pentru viitorul tau financiar

Obiectivele financiare sunt obiective pe care le puteti stabili pentru modul in care intentionati sa cheltuiti sau sa economisiti banii. Puteti stabili obiective pe termen lung, cum ar fi economisirea pentru pensie, sau obiective pe termen scurt, cum ar fi crearea unui buget. Obiectivele fiecareia sunt diferite, dar sunt o parte importanta a responsabilitatii financiare, deoarece va amintesc de ce va respectati bugetul.

2. Creeaza un buget care sa functioneze pentru tine

Un buget este un plan de cheltuieli pe care il puteti crea pentru a va da seama unde se duc banii si daca trebuie sa va ajustati cheltuielile pentru a va indeplini obiectivele financiare. Primul pas implica calcularea venitului net lunar si a cheltuielilor. Daca ti-au ramas bani dupa ce ai platit cheltuielile de trai, poti dedica o parte economisirii si achitarii datoriilor. De asemenea, puteti rezerva bani pentru cheltuieli discretionare. Bugetul pe care il creati ar trebui sa fie un plan realist pentru unde se duc banii dvs. 

3. Gasiti spatiu pentru economii

A contribui in mod regulat la economiile tale este o alta forma de responsabilitate financiara. Cand aveti o urgenta financiara sau o cheltuiala viitoare, puteti sa va afundati in economii in loc sa va indatorati pentru a acoperi costul. Daca doriti sa faceti economii de urgenta parte a bugetului dvs., incepeti prin a deschide un cont de economii dedicat. Astfel, nu esti tentat sa cheltuiesti banii pe care i-ai economisit. Apoi puteti configura contributii automate, recurente, de depozit direct.

4. Fii cu ochii pe creditul tau

Achitarea facturilor la timp, mentinerea soldurilor cardului de credit la un nivel scazut si aplicarea numai pentru creditul de care aveti nevoie va poate ajuta sa obtineti scoruri bune de credit. La randul sau, un credit puternic va poate oferi o sansa mai buna la lucruri precum calificarea pentru un imprumut, trecerea verificarii antecedentelor proprietarului sau obtinerea unei polite de asigurare.

Urmarirea rapoartelor dvs. de credit va poate ajuta sa va asigurati ca informatiile sunt corecte. Si urmarirea progresului dvs. in timp va poate mentine, de asemenea, motivat pentru a va imbunatati creditul.

O modalitate de a va monitoriza creditul este cu CreditWise de la Capital One. Il puteti folosi pentru a accesa gratuit raportul dvs. de credit TransUnion® si scorul de credit saptamanal VantageScore® 3.0, in orice moment, fara a va afecta negativ scorurile.

5. Platiti facturile la timp, de fiecare data

Cand imprumuti bani, promiti ca ii vei plati inapoi prin rate sau plati minime in fiecare luna. Efectuarea constanta a platilor la timp va poate consolida creditul si, de asemenea, va poate ajuta sa evitati comisioanele de intarziere. Dar daca ratati plati, creditorul le poate raporta birourilor de credit. Acestea pot include aceste informatii negative in rapoartele dvs. de credit timp de pana la sapte ani, ceea ce va poate afecta negativ scorurile de credit si va poate face sa pari mai putin responsabil din punct de vedere financiar. 

6. Ramaneti cu mult sub limitele dvs. de credit

O limita de credit este suma maxima pe care o puteti debita de pe un card de credit. Cand cheltuiti o mare parte din limita dvs. de credit – sau maximati limita – poate semnala ca cheltuiti peste posibilitatile dvs. Raportul dvs. de utilizare a creditului va creste ca urmare, iar acest lucru va poate reduce scorurile de credit. A ramane sub aceasta limita este o parte importanta a responsabilitatii financiare. Biroul pentru Protectia Financiara a Consumatorului recomanda mentinerea utilizarii creditului sub 30%.

7. Achitati datoria existenta

Daca aveti datorii, va poate fi dificil sa va permiteti cheltuielile in fiecare luna. Si va poate creste raportul datorie-venit, ceea ce va poate impiedica sa va indepliniti obiectivele financiare. Daca aveti datorii cu dobanda mare pe care doriti sa le platiti, luati in considerare includerea acestei datorii in rutina dvs. financiara.

Puteti decide sa adaugati „achitarea datoriilor” la lista dvs. de obiective financiare. Si va puteti verifica bugetul pentru a vedea cat de mult puteti dedica pentru achitarea datoriei in fiecare luna. Apoi puteti lua in considerare diferite strategii de achitare a datoriilor, cum ar fi metoda avalansei datoriilor si metoda bulgarelui de zapada.  

8. Traieste sub mijloacele tale pentru a ajuta la mentinerea datoriilor

A trai sub posibilitatile tale este posibil atunci cand cheltuiesti mai putin decat castigi in fiecare luna. Acest lucru poate fi o provocare pentru unii oameni. Dar lucrul pentru atingerea obiectivelor tale financiare si evitarea lucrurilor precum cumpararea impulsionata ar putea reduce in cele din urma stresul financiar.

Pe scurt: responsabilitate financiara

Responsabilitatea financiara nu este intotdeauna distractiva, dar te poate beneficia pe termen lung. Principiul de baza al responsabilitatii financiare este ca traiesti sub posibilitatile tale. Aceasta inseamna, in general, ca cheltuiti mai putin decat castigati, economisiti o parte din bani pentru diferite obiective financiare si platiti facturile la timp. Acesti pasi va pot ajuta, de asemenea, sa obtineti un credit bun si sa va bucurati de securitate financiara. Cu alte cuvinte: Iti controlezi banii, astfel incat ei sa nu te controleze.