Strigat global asupra condamnarii la biciuire si la inchisoare a aparatorului femeilor din Iran

Activista iraniana Nasrin Sotoudeh este acuzata de sapte crime. Printre acestea, i se aduc acuzatii precum „conspiratie”, „incitare la coruptie si prostitutie”, „spionaj” sau „tulburarea ordinii publice”. Sotoudeh a fost arestata pe 13 iunie 2018, dar sentinta sa nu a fost eliberata decat un an mai tarziu. In cele din urma, a fost condamnata la 38 de ani de inchisoare si 148 de bici.

Amnesty International, care a considerat sentinta „o nedreptate rusinoasa”, a decis sa ia masuri in aceasta privinta si a lansat o campanie de semnaturi pentru a cere liderului suprem al Iranului, Ali Khamenei, eliberarea sa imediata si neconditionata, precum si anularea rezolutia.

Reactia in apararea lui Nasrin s-a raspandit la nivel mondial in ultimele zile, sustinatorii campaniei venind, printre altii, din Italia, Olanda, Marea Britanie si Canada. In Spania, sunt deja 171.344 de persoane care au sustinut initiativa cu semnatura lor. Petitiei s-au alaturat si organizatii precum Fundacion de la Abogacia Espanola sau Asociatia Baroului din Madrid, iar Ministerul Afacerilor Externe a emis o declaratie in care isi exprima ingrijorarea cu privire la caz.

O petitie care la nivel global depaseste deja 670.000 de semnaturi, potrivit datelor publicate pe Twitter chiar de organizatie. Acest lucru se precizeaza intr-un tweet in care, in plus, ei solicita cooperarea cetatenilor pentru a ajunge la un milion de semnaturi si „a arata Iranului ca nu vom pastra tacerea”.

Peste 670.000 de oameni au semnat petitia noastra de a elibera Nasrin Sotoudeh. Dupa 2 procese neloiale, Nasrin a fost condamnata la 38 de ani de inchisoare si 148 de bici, doar pentru munca ei ca avocata care apara drepturile femeilor in Iran. 

Un sprijin caruia i s-a alaturat si primarul Parisului Anne Hidalgo, care i-a acordat luni titlul de „cetatean de onoare” activistei si i-a sarbatorit printr-un mesaj pe reteaua de socializare Twitter, unde in mai multe randuri si-a aratat sprijinul. pentru Nasrin. O decizie judecatoreasca care surprinde grosodia Iranului in materie de libertate pentru apararea drepturilor omului, si care este si mai ingrijoratoare data fiind pasivitatea celorlalti lideri politici care, deocamdata, au preferat sa nu se pronunte.

Cea mai dura sentinta impotriva unui aparator al drepturilor omului

Sentinta lui Nasrin este considerata a fi cea mai dura sentinta impotriva unui aparator al drepturilor omului din ultimii ani. Este avocat de profesie si a aparat toate acele femei care s-au opus respectarii legilor restrictive privind folosirea valului. In Iran, femeile si fetele nu au voie sa-si paraseasca casele decat daca isi acopera parul cu o esarfa. Nasrin a vrut o schimbare si a fost arestata pentru asta. Adevarata sa crima a fost lupta pasnica pentru drepturile omului. Ceva pe care a aparat cu dinti si unghii toata viata. Dar autoritatile iraniene au interpretat lupta lor ca pe o amenintare la adresa securitatii nationale.

Sentinta lui Nasrin este considerata a fi cea mai dura sentinta impotriva unui aparator al drepturilor omului din ultimii ani.

Potrivit Amnesty, „este un scandal absolut faptul ca Nasrin Sotoudeh se confrunta cu aproape patru decenii de inchisoare si 148 de lovituri de bici pentru munca ei pasnica in domeniul drepturilor omului, inclusiv pentru apararea femeilor care s-au pronuntat impotriva legislatiei degradante privind folosirea obligatorie a hijabului (voalului) Nasrin. Sotoudeh trebuie eliberat imediat si neconditionat, iar aceasta sentinta obscena trebuie anulata fara intarziere”, a declarat Philip Luther, director de cercetare si advocacy al Amnesty International pentru Orientul Mijlociu si Africa de Nord. Africa.

„Nasrin Sotoudeh si-a dedicat viata apararii drepturilor femeilor si a vorbit impotriva pedepsei cu moartea; este scandalos faptul ca autoritatile iraniene o pedepsesc pentru munca ei in domeniul drepturilor omului. Aceasta convingere si pedeapsa impusa vin sa consolideze reputatia Iranului de represor crud al drepturilor omului”, a adaugat Luther.