Este China un jucator important in lumea cuprului?

In cursul lunii iulie, Statele Unite au dat publicitatii cifrele pentru locuinte noi incepute in ultimele luni. Aceste cifre au relevat o crestere considerabila de peste 20%, cel mai mare procent din acest an.

Aceasta stire mi-a atras atentia. Carcasa este un factor important pentru cablarea din cupru, iar constructia de locuinte este unul dintre indicatorii cheie pentru cererea de cupru.

Importurile de cupru pe teritoriul SUA au atins apogeul in prima jumatate a anului 2006, aceeasi perioada in care ciclul imobiliar a atins apogeul in acea tara.

Chile este primul producator de cupru din America Latina si din lume. In 2014, Mexicul a fost al treilea producator de cupru din America Latina si al zecelea din lume, beneficiind de o crestere neasteptata a pretului cuprului.

Examinand relatia dintre cererea de cupru si prognoza ofertei pentru urmatorii trei ani, se ajunge la concluzia ca inca se poate astepta o continuare stabila a cererii de cupru in China.

In 2014, China a reprezentat 44% din cererea mondiala de cupru rafinat. Prognozele globale pentru cererea din China, chiar si intr-un mediu de crestere mai lenta, ar ramane intre 3% si 4% anual pana in 2019. Daca estimam cantitatea de cupru rafinat importata in Statele Unite, aceasta ar putea adauga inca 4% la cererea mondiala. pentru cupru.

Sa includem acum un alt jucator: India. India are un consum foarte scazut de cupru pe cap de locuitor. Aceasta masura, cunoscuta sub numele de intensitatea consumului de cupru pe locuitor, face posibila compararea tarilor cu diferite niveluri de Produs Intern Brut (PIB)/locuitor si intelegerea unde se afla cererea potentiala. Statele Unite, Japonia si Germania, in perioadele lor de dezvoltare, au atins niveluri de 15 kilograme de cupru pe locuitor. La randul lor, Coreea si Taiwan au ajuns la 30 de kilograme pe locuitor, in timp ce in India se consuma mai putin de 1 kilogram pe locuitor.

Potrivit proiectiilor consensuale, cererea de cupru din India este de asteptat sa creasca cu 5% pe an in urmatorii cinci ani. Sursele locale, intre timp, se asteapta la o crestere suplimentara bazata pe cheltuielile pentru infrastructura sub guvernul lui Modi.

Un alt aspect de luat in calcul sunt investitiile in reteaua electrica, care au loc si in China. De ce este cererea pentru reteaua electrica cheie? Este una dintre cele mai mari utilizari ale cuprului din lume, in spatele produselor de constructie si de consum.

19% din consumul de cupru este pentru reteaua electrica si acest numar se ridica la peste 50% daca este inclusa conductia electrica in constructii.

Deoarece baza de consum din India este foarte scazuta, daca adaugam cateva puncte procentuale la cresterea sa totala, aceasta nu va afecta cererea la nivel global. Cel putin nu inca. Dar daca India intra intr-o perioada de dezvoltare similara cu cele experimentate de Japonia, Coreea sau Taiwan, atunci consumul sau de cupru ar putea fi de asteptat sa se dubleze.

Obiectivul acestui exercitiu ipotetic este de a sublinia, pe baza diferitelor surse mentionate pe parcursul acestui articol, ca nu exista doar un mediu stabil in consensul pentru cupru, ci si o posibilitate de crestere.

As spune ca lucrurile nu stau atat de rau pe cat par si ca ar putea fi chiar o potentiala crestere a importurilor de cupru, care ar merge mana in mana cu o redresare economica in Statele Unite. Fiind cel mai vechi metal din lume, cuprul a suferit multe cicluri, asa ca va supravietui si acestui ciclu.