Serviciul de livrare ”Ultima mila”, oportunitate pentru noi concurenti

Serviciul de livrare ”Ultimul mila” pare promitator avand in vedere cresterea comertului electronic, iar evolutia acestuia va aduce noi oportunitati de afaceri, sunt de acord expertii.

Pandemia a actionat ca un catalizator care a accelerat un proces care parea gradual: patrunderea achizitiilor online pe piata mexicana, care a mobilizat serviciul de livrare ca niciodata.  

Crizele aduc oportunitati, si este cazul serviciului de curierat si coletarie -sustinut de ultimul kilometru- , care in 2020 a mutat marfuri si produse in valoare de 316.000 milioane de pesos, provenite din vanzari pe internet.

Datele Asociatiei Mexicane de Vanzari Online (AMVO) arata ca valoarea comertului electronic a crescut cu 81% in 2020, lucru care era de asteptat sa se intample in urmatorii cinci ani, nu in cateva luni. 

Fara indoiala, acest segment se confrunta cu un boom , ceea ce a determinat serviciile straine de curierat si coletarie sa-si creasca veniturile cu o rata anuala de 14,1 la suta, cea mai mare de cand Institutul National de Statistica si Geografie (Inegi) are recorduri. 

In fata acestui boom, nascut in vremuri de mare incertitudine, apar diferite intrebari cu privire la durata lui si incotro se indreapta noile nevoi ale consumatorilor: ECommerce isi va pierde puterea odata cu imunizarea populatiei sau cu o normalizare a mobilitatii? Este cererea crescuta de servicii de coletarie aici pentru a ramane? Cat de departe va merge ultima mila? 

Bazinul de apa 

Pentru Arturo Frias Flores, care tocmai a prezentat cartea Last Mile Logistics , vanzarile pe internet vor continua sa se extinda chiar si in fata unei deschideri mai mari a magazinelor, a imunizarii populatiei si chiar a sfarsitului pandemiei: „ eCommerce este in crestere in lume pentru ca este un aspect generational, de simplitate operationala si chiar de idiosincrazie”, impartaseste el. 

Nu exclude o incetinire a cererii, atunci cand criza de sanatate este depasita; cu toate acestea, el sustine ca acest canal de achizitie este o tendinta si consumatorii i-au verificat deja avantajele.

La aceasta se adauga potentialul pe care il are Mexicul datorita dimensiunii economiei sale, numarul 16 in lume, si populatiei sale de peste 126 de milioane de locuitori. 

In ceea ce priveste cererea de servicii de mesagerie si coletarie, Ilan Epelbaum Edwabne, Director General Mail Boxes Etc. (MBE) Mexico, estimeaza ca redeschiderea economica nu va fi insotita de o reducere semnificativa a cererii.

Exista o schimbare in obiceiuri, nu numai in domeniul comertului electronic ; Ei bine, multi oameni care au folosit mesageria, nu pentru a vinde, ci pentru a trimite medicamente sau orice produs unui membru al familiei, vor continua sa le foloseasca pentru comoditate. In sectorul nostru nu vedem scaderi de volume.” 

Wilfredo Ramos, presedintele UPS Mexic si America Latina, adauga intr-un interviu ca exista si alti factori, cum ar fi mai multi oameni care isi ofera produsele digital, o mai mare penetrare a telefoanelor mobile si utilizarea internetului. La acestea se adauga metode de plata mai sigure, care sporesc increderea de a face achizitii online . 

In plus, criza economica si de sanatate a promovat aparitia afacerilor digitale native, intreprinse de cei care si-au pierdut locul de munca si cauta sa lucreze de acasa. La asta se refera Jesus Garcia Ibarra, Chief Operating Officer al Estafeta.

A fost generata o schimbare de paradigma si credem ca, desi cererea este probabil sa scada putin la sfarsitul urgentei sanitare, ea nu va reveni la nivelurile pre-pandemie.” 

Ultima mila va fi prima 

Se pare ca sunt conditiile potrivite pentru ca distributia sa aiba un rol mai mare in procesul de cumparare. Arturo Frias, care are expertiza in proiectarea si optimizarea retelelor logistice in companiile multinationale, prevede ca nu numai ca vor aparea noi companii de livrare de colete si furnizori de ultimul mile, dar si cei existenti isi vor crea propriile divizii specifice acestui serviciu.

Serviciul de colet are un sistem care a fost dezvoltat cu mult volum si un pret ridicat. Ceea ce vreau sa spun cand spun ca furnizorii de ultimul kilometru vor aparea este ca vor imbunatati eficienta si productivitatea.”

In viitor vor fi jucatori , inclusiv aceleasi parcele, care permit dezvoltarea unui sistem intentionat si taxeaza mai putin, pentru ca, altfel, piata respectiva va disparea; mai ales daca continua sa intre mai multi concurenti. 

Expertul sustine ca exista o capacitate ampla astfel incat, odata cu cresterea patrunderii comertului electronic —care abia reprezinta 9% din totalul vanzarilor cu amanuntul—, se alatura operatori mici, mijlocii si mari.

Exista loc pentru mai multi operatori logistici sa apara in Mexic. Acum 40 de ani nu erau, acum 30 de ani se numarau manual, astazi, daca ma intrebati, va raspund: spuneti-mi despre ce sector doriti sa stiti”. 

MBE, un intermediar intre clienti si companiile de colete, se confrunta deja cu unele dintre aceste schimbari. Cererea mare a fortat-o sa caute noi parteneri, sa livreze marfa in propriile autoutilitare si sa foloseasca infrastructura de 62 de magazine situate in 20 de orase din tara pentru a stoca produsele clientilor.

Scopul: respectarea timpilor de livrare si satisfacerea cererii mari. 

Motive puternice de schimbare

Cele trei motive principale care ii determina pe mexicani sa cumpere online sunt: ​​disponibilitatea produselor, ca primesc achizitii acasa si ca economisesc timp, conform Studiului de vanzari online.

Aceste cerinte se traduc in nevoia de a imbunatati stocurile, de a aduce centrele logistice mai aproape de clienti si de a optimiza metodele de livrare. 

In acest context, Estafeta si-a crescut capacitatea de operare cu 50% anul trecut prin construirea a opt centre de operare, relocarea a inca 12 si reproiectarea a doua cladiri pentru a facilita livrarile pe ultimul kilometru . In plus, in ultimul semestru al anului a achizitionat 560 de autoutilitare. 

Ne dorim sa avem centre de operare in locatii cheie, mai aproape de clienti si care sa ne permita sa oferim o mai mare agilitate in livrari, care, in plus, isi incep activitatile intr-o „noua normalitate” care are in vedere conditii de distanta sanatoasa, igienizare si supraveghere medicala. ”. 

Frias Flores sustine ca este nevoie de mai multa infrastructura, de sisteme mai bune pentru a optimiza rutele si a gestiona mai bine stocurile; Ei bine, asa cum logistica este principalul motiv pentru a recurge la comertul electronic , este si una dintre cele mai importante cauze de nemultumire in randul consumatorilor. 

Suntem intr-un proces de dezvoltare si evolutie a infrastructurii, care nu este doar fizica, ci si a sistemelor si a mentalitatii; a modului de a gestiona stocurile intr-un mod diferit, a modului de a avea depozite mai mici si de a optimiza rutele cu softuri de planificare care nici macar nu sunt costisitoare”.

Astfel, ultimul mile este indreptat spre cresterea eficientei, aparitia de noi participanti pe o piata cu capacitatea de a-si creste cererea.