3 astronauti se intorc pe Pamant dupa sase luni pe statia spatiala din China

In aceasta fotografie publicata de agentia de stiri Xinhua, astronautul Jing Haipeng face cu mana in timp ce este scos din capsula de reintrare a misiunii spatiale cu echipaj Shenzhou-14, dupa ce aceasta a aterizat cu succes la locul de aterizare Dongfeng din Regiunea Autonoma Mongolia Interioara din nordul Chinei, marti. , 31 octombrie 2023.

Echipajul anterior al statiei spatiale orbitale din China s-a intors pe Pamant marti dimineata, toti se pare ca erau sanatosi, pe fondul unei rivalitati din ce in ce mai accentuate cu SUA in ceea ce priveste explorarea spatiului si planurile de a pune astronauti pe Luna inainte de 2030. (Lian Zhen/Xinhua prin AP)

TAIPEI, Taiwan — Trei astronauti chinezi s-au intors pe Pamant marti dimineata, dupa sase luni petrecute la bordul statiei spatiale orbitale din China.

Jing Haipeng, Zhu Yangzhu si Gui Haichao au iesit sanatosi din capsula retur de langa Centrul de lansare a satelitului Jiuquan, la marginea desertului Gobi, a declarat agentia oficiala de stiri Xinhua.

Noul echipaj de trei persoane al statiei a sosit la statia Tiangong saptamana trecuta.

Statia este in esenta completa, asa ca noul echipaj va efectua experimente medicale si stiintifice si va intretine echipamentele.

China a facut prima sa misiune spatiala cu echipaj in 2003 si intentioneaza sa puna astronauti pe Luna inainte de 2030. A adus mostre de pe suprafata lunara si a aterizat un rover pe partea indepartata a Lunii, mai putin explorata. Planurile viitoare includ trimiterea unui nou telescop pentru a sonda adanc in univers.

China si-a construit propria statie spatiala dupa ce a fost exclusa din Statia Spatiala Internationala, in mare parte din cauza preocuparilor SUA cu privire la controlul militar chinez asupra programului spatial national.

Beijingul a devenit principalul rival cu SUA pentru atingerea unor noi etape in spatiul cosmic, cu o cooperare extrem de limitata intre ele in domeniu, asa cum prevede legea SUA. Acest lucru reflecta competitia pentru influenta dintre cele mai mari doua economii ale lumii in sfera tehnologiei, comertului, militar si diplomatic, cu pretentia Chinei de suveranitate asupra Marii Chinei de Sud si autoguvernarea Taiwanului.

Intre timp, SUA isi propune sa readuca astronautii pe suprafata lunara pana la sfarsitul anului 2025, ca parte a unui angajament reinnoit fata de misiunile cu echipaj, ajutati de actori din sectorul privat precum SpaceX si Blue Origin.

Pe langa programele lor lunare, cele doua tari au aterizat separat si rovere pe Marte, iar China intentioneaza sa urmeze SUA in aterizarea unei nave spatiale pe un asteroid.