12 fapte magnifice despre planeta Mercur

Cat de multe stii despre Mercur? Prima din sistemul nostru solar si surprinzator de prajita, aceasta planeta a fascinat omenirea de secole! Desi este cea mai mica planeta din micul nostru grup, este si cea mai apropiata de Soare – si, in timp ce bucati de Pamant se pot incalzi uneori, nu este nimic in comparatie cu prajirea pe care o vei obtine aici!

Mercur a jucat si el un rol in mai mult de cateva povesti SF de-a lungul anilor – s-ar putea sa aterizem si sa colonizam planeta? Avand in vedere ca este atat de cald ziua si atat de frig noaptea, poate ca nu – si Venus nu este cu mult mai buna! Chiar si asa, inca exploram si descoperim foarte mult planeta, chiar si acum.

1. Ce este intr-un nume?

Cand NASA a ales sa examineze planeta Mercur mai indeaproape, si-a numit nava spatiala „Messenger”. Aceasta este o referire la faptul ca Zeul Mercur era cunoscut drept mesagerul inaripat!

2. Mercur are coada!

Cu ochiul liber, noaptea, Mercur poate sa semene cu o stea sclipitoare foarte stralucitoare. Mercur pare sa aiba o coada cand este vazut cu telescopul – vanturile solare imping impotriva campului magnetic al planetei pentru a crea aceasta caracteristica.

3. Nu am terminat de explorat planeta.

Urmatoarea misiune spatiala programata sa orbiteze cu Mercur este programata sa soseasca in 2025.
Va dura mult mai mult decat Mariner 10 de la NASA, care a durat 147 de zile pana acolo.

4. Prea cald pentru a fi manevrat!

Mai multi scriitori de science fiction au sugerat ca oamenii ar putea trai intr-o zi pe Mercur! Cu toate acestea, acest lucru este foarte putin probabil, deoarece planeta este pur si simplu prea fierbinte pentru ca noi sa traim confortabil. Temperaturile ajung la 801 de grade Fahrenheit – ne-am topi la contact!

5. Prea frig pentru a dormi!

Deoarece Mercur nu are atmosfera, temperaturile nocturne scad la aproximativ minus 279 de grade Fahrenheit. Cavitatile adanci de pe suprafata lui Mercur protejeaza uneori si zonele de lumina soarelui – acestea pot fi adesea reci in mod continuu, in special cele care nu sunt orientate spre soare.

6. Teren dur.

Mercurul este acoperit de un strat gros de praf si roci care par gri inchis. Roca este silicat magmatic.

7. Un cantec de gheata si foc!

Unele mici situri vulcanice au fost identificate pe Mercur. Apa si gheata au fost detectate si de Messenger! Cavitatile adanci pot contine gheata pe tot parcursul anului cand nu sunt in fata soarelui. Cel mai mare dintre aceste cratere este suficient de spatios pentru a cuprinde toata Europa de Vest!

8. Un an scurt!

Mercur este planeta cea mai apropiata de Soare din sistemul nostru solar. Pamantului ii ia 365 de zile pentru a orbita Soarele, iar lui Mercur doar 88 de zile.

9. Exista minerale adanci in roca lui Mercur.

Pe aceasta planeta au fost gasite mai multe minerale. Acestea includ magneziu, sulf, sodiu si calciu.

10. Venus si Mercur au multe in comun.

Mercur are doua asemanari distincte cu planeta Venus – nu are inele si nu are luna. Se pare ca Saturn le-a acaparat pe toate!

11. Mercur are o multime de marcaje.

Nu pentru a-l face de rusine sau altceva – dar Mercur este cunoscut pentru ca are mai multe cratere pe suprafata sa decat orice alta planeta din sistemul solar.

12. Mercur este acum cel mai mic.

Bietul Pluto – de cand micul corp ceresc a fost retrogradat la statutul de „pitic”, Mercur ia acum mantaua de a fi cea mai mica planeta din intregul sistem solar asa cum il cunoastem.

Cat de departe este Mercur de Soare?

Mercur se afla la 57,91 milioane de kilometri de Soare – asta in ciuda faptului ca este cea mai apropiata de stea dintre toate planetele din sistem!

Este periculos sa privesti Mercur printr-un telescop?

Poate fi foarte daunator sa incerci sa observi Mercur in timpul zilei. Acest lucru se datoreaza faptului ca Mercur este atat de aproape de Soare. Lumina puternica a soarelui poate provoca leziuni permanente ale ochilor! Un site numit Celestron ofera un ghid luna de luna cu detalii despre momentele optime pentru a observa aceasta planeta!