Somerii fara prestatie sau subventie se ridica vertiginos in perioada crizei din CAV

In august, 52,2% dintre someri nu aveau nicio acoperire, fata de 36,1% in 2008. Gipuzkoa este teritoriul cu cea mai mare acoperire, deoarece 52,13% primesc anumite prestatii, cu aproape sase puncte peste Bizkaia si cu noua mai mult decat Araba.

Cifrelor somajului, care au crescut de neoprit in timpul crizei, s-a adaugat o alta realitate si mai laceratoare, cea a somerilor care nu au niciun fel de acoperire pentru somaj, fie ca este vorba de indemnizatia contributiva, subventia sau venitul activ de insertie. , care i-ar lasa in cea mai mare neputinta daca nu ar exista alte tipuri de ajutoare, precum Venitul de Garantare a Venitului, care in CAV incearca sa atenueze lipsa celor anterioare pe langa faptul ca ajunge la alte grupuri nevoiase.

Ei bine, in luna august a acestui an -ultimele date publicate- erau inregistrati in birourile Lanbide din Tara Bascilor 88.570 de persoane care nu primisera niciun fel de prestatie sau subventie, ceea ce reprezinta 52,2% din numarul total de someri. O cifra foarte mare care a crescut treptat de la inceputul crizei, pana la punctul in care este cu 16,1 puncte mai mult decat in ​​august 2008, cand cifra a scazut la 36,1%.

Escaladarea a fost progresiva si nu a incetat sa creasca an de an. De altfel, in ultimul exercitiu financiar a crescut cu 2,6 puncte, dupa cum se poate observa in graficul atasat.

Si este ca, pe masura ce criza a continuat, a crescut numarul somerilor de lunga durata si, in consecinta, a celor care au epuizat beneficiul contributiv. Concret, mai mult de jumatate dintre somerii care se inregistrasera in luna august a acestui an in oficiile de ocupare au depasit doi ani. Concret, cifra se ridica la 89.987 din cele 169.188 inregistrate.

Aceasta a insemnat ca doar 29,2% dintre someri beneficiaza in prezent de prestatie contributiva, fata de 46,9% in urma cu sase ani. Pe de alta parte, 18,2% au primit ajutor de somaj sau venit de insertie activa.

Daca ne concentram pe fiecare dintre teritorii, Gipuzkoa, care este cea cu cea mai buna evolutie a pietei muncii cu cele mai scazute rate ale somajului, este si cea cu cea mai mare acoperire a somajului, intrucat 52,13 % dintre someri primesc un fel de prestatie. sau subventie fata de 46,74% in Bizkaia sau 43,39% in Araba.

Mai exact, pe teritoriul nostru un total de 24.494 de persoane beneficiaza de o prestatie legata de situatia lor de somaj. Dintre acestia, 15.292 primesc cel contributiv, 8.188 o subventie si 1.014 venitul activ de insertie.

In 2008, Gipuzkoa a plecat si ea dintr-o situatie mai buna, deoarece 71,27% dintre somerii la acea vreme aveau acoperire pentru somaj, peste 67,94% din Araba si 65,69% din Bizkaia.

Dar mai este un fapt izbitor si anume ca banii alocati ajutorului de somaj sau subventiilor nu au crescut in aceeasi proportie cu numarul beneficiarilor in acesti sase ani. Astfel, suma totala a crescut cu 35,14%, in timp ce numarul persoanelor care beneficiaza de acest ajutor a crescut cu 64,1%. O problema care se explica prin faptul ca sunt din ce in ce mai putini cei care primesc prestatia contributiva, de cuantum mai mare, si mai multi cei care primesc subventia sau venitul activ de insertie.

856 euro contributivul

De altfel, valoarea medie a prestatiei contributive primite de somerii basci in luna august a acestui an s-a ridicat la 858,6 euro. O cifra care nu s-a schimbat prea mult in timpul crizei, de cand in urma cu sase ani era de 841,8 euro.

In orice caz, dubleaza indemnizatia de somaj, destinata somerilor care au epuizat prestatia contributiva sau nu indeplinesc toate conditiile pentru a o primi. In plus, in fiecare modalitate sunt cerute si alte conditii specifice (lipsa veniturilor, varsta, responsabilitatile familiale…).

Toate subventiile au o cerinta care le diferentiaza de beneficiu si anume ca cine le solicita nu poate avea venituri proprii care sa depaseasca o anumita limita. Este ceea ce se numeste „cerinta lipsei de venit”. In acest an, limita este stabilita la 483,98 euro pe luna de venit al solicitantului pentru fiecare membru al unitatii familiale, atunci cand tipul de subventie o prevede. De aceea se spune ca subventiile sunt de natura asistenta.

Exista diferite tipuri de subventii in functie de circumstantele personale. Subventie pentru contributii insuficiente, la care se acceseaza daca aveti trei luni de contributii, cu responsabilitati familiale sau sase luni fara ele. Exista si cea pentru cei peste 45 de ani, care da dreptul celor care depasesc aceasta varsta dupa epuizarea somajului cu conditia ca veniturile lor sa nu depaseasca limita mentionata mai sus. Beneficiarul primeste 426 de euro pe luna, adica 80% din Indicatorul Public de Venituri pentru Efecte Multiple, pe o perioada de maximum sase luni. La randul sau, subventia pentru persoanele cu varsta peste 55 de ani -inainte de 52 de ani- se acorda pana la pensionare daca sunt indeplinite anumite cerinte de contributie.

La aceste modalitati, care sunt cele mai raspandite, se adauga altele mai specifice, precum cele destinate emigrantilor reintors, celor eliberati din inchisoare sau subventia pentru revizuirea unui handicap.

Pe langa subventii, se afla si venitul activ de insertie, un ajutor economic care se acorda persoanelor aflate in situatii sociale si economice defavorizate si care urmareste integrarea sau reintegrarea acestora pe piata muncii si in viata sociala. Acesta asigura un venit lunar de 426 de euro timp de unsprezece luni. Poate fi primit de pana la trei ori, desi pentru urmatoarea solicitare trebuie sa asteptati 365 de zile calendaristice.

„Mariti protectia”

Dar dincolo de sumele primite de cei care au acoperire, centralele au tot subliniat in ultimele luni ca situatia celor care nu au niciun fel de prestatie este din ce in ce mai laceranta, ceea ce contrazice tot mai optimistul pe care il lanseaza institutiile cu privire la o redresare in angajare, desi una lent.

Sindicatele subliniaza ca, pe langa cresterea somajului, lipsa de protectie a somerilor este in crestere, motiv pentru care pledeaza pentru cresterea nivelurilor de protectie sociala. Centrala majoritara, ELA, care evidentiaza luna de luna datele somerilor fara acoperire, indica faptul ca situatia ocuparii fortei de munca „ramane alarmanta si cea a somerilor se inrautateste”. In opinia sa, „discursurile zadarnice care au fost auzite in ultima vreme de guvernantii nostri nu sunt altceva decat pura ipocrizie electorala”.

Avand in vedere datele despre persoanele fara acoperire, centrul nationalist considera ca „nu exista motive de triumfalism. Criza ii loveste mai tare ca niciodata pe cei care au mai putine resurse. Asa ca nu vom iesi din ea pana cand situatia nu se va inversa si politicile se vor schimba pentru a le pune in favoarea celor care au cea mai mare nevoie”, subliniaza el.