Arteixo mananca de la Inditex, desi Inditex nu mananca de la Arteixo

Acest oras din Galicia se bucura de o mare activitate economica si datorita gigantului textil este al cincilea municipiu cu cea mai mare cifra de afaceri din Spania.

Confortul facilitatilor, cu sala de sport si meniu la 0,15 EUR, inseamna ca multe afaceri locale si-au pierdut clienti

De ani de zile, dintr-un oras din Galitia, a fost purtata stafeta modei. Se decide cum se va imbraca planeta in fiecare an. Acel oras este Arteixo (A Coruna) si cel care l-a plasat pe harta lumii este Inditex. Astazi este al cincilea municipiu din Spania cu cea mai mare cifra de afaceri , dupa Madrid, Barcelona, ​​Alcobendas (Madrid) si Bilbao.

Gigantul lui Amancio Ortega s-a stabilit acolo in 1977, aducand bogatie, generand locuri de munca si inmultindu-si populatia. In ultimul deceniu, compania si-a dublat angajamentul fata de municipalitate, zidurile au fost extinse la 80.000 de metri patrati si peste 4.000 de angajati lucreaza la sediul sau, situat in zona industriala a acestei primarie .

Sediul Inditex acopera aproximativ 80.000 de metri patrati.

Dar extinderea zidurilor sale a schimbat regulile jocului. Lucratorii au inauntru tot ce le trebuie: un serviciu de mese low-cost  cu produse de cea mai buna calitate, o sala de sport si zone de odihna. Nu mai ies la fel de mult ca inainte. Muncitorii nu mai umplu restaurantele din jur. Sunt cei care sufera, cei care au fost nevoiti sa se adapteze si cei care s-au transformat pentru a profita de nevoile Inditex.  

Legume „made in Arteixo” pentru meniurile companiei

La putin peste 4 kilometri de Inditex, intr-o zona rurala a municipiului Arteixo, se afla compania agricola a lui Gustavo. Are aproximativ doua mii de metri patrati de sere in care planteaza produse bio. Rosii, conopida, varza, ardei sau vinete… care, in cea mai mare parte, ajung in sala de mese Inditex . „Suntem cu ei de trei ani pentru ca au o politica de a cumpara produse bio si locale. Ne fac o comanda pe saptamana”, explica acest fermier.

Gustavo cultiva produse organice pe care ulterior le vinde catre Inditex.

Pentru ei, a avea Inditex ca client este securitate. Ei stiu ca o buna parte din productia lor, intre 30% si 40% din ceea ce cresc , va servi la pregatirea meniurilor pentru angajatii companiei. „Ceea ce genereaza Inditex pentru Galicia, pentru Arteixo, este incalculabil. Ei cer materie prima de aici, dau multa munca. Sunt multi locuitori din Arteixo care lucreaza acolo”, spune el.

Restaurantele nu pot concura cu meniul „low cost” al Inditex

Doar cativa metri despart afacerea lui Mari de zidurile Inditex. Si-a petrecut intreaga viata, mai bine de 40 de ani, conducand un restaurant. A trait inceputurile fabricii, extinderea acesteia. Cu toate acestea, meniurile pe care le vinde nu au crescut odata cu compania . „Vand mai putin acum decat inainte, cand eram mai mic. Mai putine meniuri si mai putine mic dejun. Am trecut de la 100 la egal cu 25. Acum nu mai ies. Au o sala de mese deschisa zi si noapte, automate… Daca pun totul inauntru, mananca si gatesc singuri”, ne spune el.

Si este ca de cativa ani, muncitorii au un serviciu de mese low cost  cu produse de cea mai buna calitate. Meniuri sanatoase, ecologice, formate din doua feluri de mancare si un desert si la un pret ridicol: 15 centi . „Stim ca nu putem concura cu asta. Suntem sustinuti de muncitori din alte companii, angajati care lucreaza indirect pentru ei si se opresc aici”, spune proprietarul unui alt magazin din apropiere.

Reciclati sau muriti

Si in aceasta situatie, reciclati sau muriti. A fost, cel putin, ceea ce credea Raul. A decis sa-si adapteze afacerea la noua situatie: renunta la meniul zilei si vinde a la carte . „Muncitorii sunt ca intr-o inchisoare  de lux , mananca minunat acolo. Clientela mea sunt directori, inalti functionari din aceea si alte companii si oameni care vin in vizita”, explica el.

Raul s-a reinventat pentru ca nu poate concura cu preturile din sala de mese Inditex.

Circumstantele s-au schimbat. Toata lumea incearca sa se potriveasca pentru a -si gasi bucata de tort .