Sfaturile celui mai bine cotat roman la Hollywood pentru tinerii regizori

Personalitate conscarata pe scena de film romaneasca, totodata cel mai bine cotat actor roman la Hollywood, Marcel Iures subliniaza ca productiile cinematografice romanesti contemporane ar trebui sa se concentreze mai mult asupra figurilor eroice.

„La 22 de ani dupa 1989 nu ne-am intemeiat inca pe calea normala. Nu au aparut eroi, nici masculini, nici feminini. Albumele de istorie sunt in biblioteci sau in muzee, nu avem nevoie de asa ceva, insa ceva viu, artistic, poate fi facut. Despre Brancoveanu nu am vazut niciun film, ori el chiar este un mare martir, modul in care a murit, in care a fost omorat, a zguduit intreaga Europa. Despre Iorga a fost un film, a fost o inercare, dar nu s-a mai facut apoi altceva”, a aratat Marcel Iures, in cadrul unei conferinte de presa desfasurata in cadrul Festivalului International de Film Comedy Cluj.

Cunoscutul actor a adaugat ca filmele autohtone, dintre care unele au meritul de a fi ridicat prestigiul cinematografului romanesc la nivel international, cuprind injuraturi si critici, afisand un soi de „realism suparat lucid”.

„Filmele acestea au reusit sa faca un lucru extraordinar pentru filmul romanesc, l-au ridicat foarte sus, ca premii, expunere”, a aratat Iures. In opinia sa nu se poate vorbi de „noul val din cinematografia romaneasca” intrucat notiunea se refera mai mult la genuri cinematografice, respectiv la fenomene ce au in spate o intreaga viziune culturala si idei comune.

Nu e un nou val de cineasti, ci un grup de tineri onesti

„In cazul cinemtografiei romanesti nu e vorba de un val, ci de un grup de tineri foarte onesti, care spun ceea ce vad cu ochii lor, afisand un fel de realism suparat lucid. Sunt oameni tineri, cel putin cand au inceput sa se afirme erau tineri, care nu umbla cu smecherii”, a precizat Marcel Iures. El le-a transmis insa tinerilor regizori sa-si schimbe atitudinea ostila fata de stat, ca structura ce poate sprijini productia cinemtografica, arta presupund o anumita „duiosie”.

Pe de alta parte cunoscutul artist a deplans insuficienta lipsa de sustinere din parte statului a cinematografiei autohtone, mentionand ca numeroasele festivaluri sunt „aproape ca o compensatie” pentru lipsa pietei de film din Romania.  „Macar festivalurile sa existe, sunt aproape ca o compensatie pentru lispa pietei, a infrastructurii. E bine ca sunt totusi aceste festivaluri, in contextul in care piata e aproape de colaps, piata de vanzare de film este foarte slab dezvoltata. Nu mai sunt sali de cinma, in toata tara daca sunt 50, nu poti produce pentru o piata care nu poate absoarbe. Pe de alta parte si piata e mica, sunt consumatori putini, in contextul in care filme care fac 100.000 de euro in cinci ani sunt considerate succces”, a aratat Marcel Iures, raspunzand la o intrebare cu privire la numarul destul de ridicat al festivalurilor de film din tara.

Cu privire la participarea sa, in calitate de actor de teatru, la Comedy Cluj cunoscutul artist a precizat ca teatrul si filmul sunt „in acceasi curte”, a artei, comunica in permanenta, iar prezenta sa in cadrul festivalului este astfel fireasca.

Pe plan profesional, Marcel Iures a mentionat ca dupa filmul „Tatal-fantoma”, regizat de Lucian Georgescu, va continua colaborarea cu acesta si la alte proiecte.

Show „Absolut!” la Cluj

Marcel Iures este unul din invitatii speciali ai editiei din 2012 a festivalului Comedy Cluj. Cunoscutul actor a putut fi vazut duminica seara in spectacolul de teatru „Absolut!”, dramatizare dupa povestirea Ivan Turbinca a lui Ion Creanga, in regia lui Alexandru Dabija. „Daca vreti sa ii pun o eticheta, pot sa zic ca este unul din cei mai mari regizori de teatru din lume. De la Asachi incoace singurul element de continuitate in tara asta nu a fost politica, ci teatrul. De aceea mi-e foarte bine ca apartin unei mari culturi teatrale”, a explicat Marcel Iures. Spectacolul, cu o durata de aproximativ o ora jumatate, in care Marcel Iures este singurul protagonist s-a jucat in regim de sold-out, biletele fiind epuizate in foarte scurt timpde la punerea in vanzare.

A jucat alaturi de George Clooney si Bruce Willis

Nascut in 1951, Marcel Iures este absolvent al Institutului de Arta Teatrala si Cinematografica  Bucuresti. Intre 1978 – 1981 a fost actor al Teatrului Ntional din Cluj, dupa care a trecut la Teatrul Bulandra din capitala. A jucat in zeci de spectacole la teatrele Bulandra, Odeon, si Act, pe care l-a infiintat alaturi de regizorul Alexandru Dabija. Are doua premii UNITER pentru cel mai bun actor in rol principal. A jucat in numeroase filme romanesti dar si la Hollywood, alaturi de actori foarte cunoscuti ca George Clooney, Nicole Kidman,  Bruce Willis, Tom Cruise, Brad Pitt sau Collin Farell. Este de altfel considerat cel mai bine cotat actor roman la Hollywood. Cel mai recent film al sau este „Tatal-fantoma”, in regia lui Lucian Georgescu.