Vintul, furtuna și sefiștii

S-a intimplat ceva rau in ultima vreme in sefeul romanesc.

(Bine, se intimpla ceva rau de cițiva ani, dar se pare ca nu prea vrem sa vedem sau daca vedem, consideram ca e mai bine sa nu ne bagam, ca mai bine ne vedem de ale noastre deși, de fapt, toate acestea sint ale noastre, chiar daca, pe moment, nu ne privesc direct, personal.)

Se intimpla ca in numarul pe februarie al revistei Helion Online, Cornel Secu iși amintește din nou ca modelul lui intr-ale publicisticii culturale este Vadim Tudor și iși incearca puterile in arta imitației (sau parodiei. pastișei. cum vreți).

Subiectele lui? „Vidul intelectual“ al lui E. Lenghel și „goliciunea morala“ a lui M. Truța. De unde le-a scos? El știe!

Motivul? Dracu-l știe! S-o fi panicat omul ca uite, au trecut deja doua luni din 2012 și am ramas, de buna seama, fara Romcon, de care știm ca i-a pasat tare mult in ultimii 15 ani, ca tot timpul l-am auzit vaitindu-se mai, mai, trece anul și n-am facut Romcon, cum putem sta drept in fața inaintașilor etc. etc. Așa ca și-a sumes omul minecile surtucului și a sunat adunarea triumviratului optzecist – adica sa se-auda-n Timișoara, Iași și Craiova – ca sa-și asigure o legitimitate in a reprezenta Romania la Eurocon și a face acolo… nu știu ce, desigur ce-l va mandata adunarea generala a noii asociații a cluburilor și autorilor de sf care se va naște in zilele Romconului. Sau poate asta nu e decit o rautate a celor care cirtesc apropo de graba romconizarii cam primavaratice.

Dar revin la subiectul rindurilor mele: oricum ar fi, ce treaba are Romconul cu terfelirea lui Marian Truța și Eugen Lenghel? Și chiar de-ar avea legatura cu cei doi: cit o sa mai toleram devierile epigonului vadimian? Macar tribunul are talent la pamflete, am mai spus-o. Și parca știe și ca nu se pune virgula intre subiect și predicat…

Marian Truța și Eugen Lenghel sint acum mirați de ceea ce se intimpla la Timișoara, in Helion, și pe buna dreptate. Și sint mirați, probabil, ca nu ia nimeni atitudine, nu vedem prin reviste și pe bloguri reacții care sa puna lucrurile la punct, sa-l condamne pe Cornel Secu, macar sa-i arate obrazul…

Și eu ma intreb ce fac ceilalți actori ai scenei SF romanești. De ce nu spun nimic despre asta. Sau li se pare normal? Și eu ma intreb de ce colaboratorii lui Cornel Secu nu iși exprima in public delimitarea de mizeriile cu care acesta gasește de  cuviința sa orneze revista. Și eu ma intreb de ce continua sa colaboreze la o publicație care tinde sa se inscrie in categoria de presa pe care o fac Cancan și Click și mai știu eu ce alte tabloide, la care nu i-aș fi vazut niciodata colaborind.

Așa cum m-am intrebat lucrurile astea și atunci cind Cornel Secu iși varsa laturile in capul meu sau al lui Horia Nicola Ursu. Și nimeni nu zicea nimic. Nici macar suparații de azi.

Ne mai intrebam cum de s-a ajuns la asta? Pai sigur ca s-a ajuns la așa ceva și sint toate șansele (noi, cu toții, i le oferim prin tacerea noastra!) ca luna viitoare in locul meu și al lui Horia și al lui Eugen și al lui Marian sa vina rindul oricui, dar absolut oricui.

Cred ca noi cu toții sintem de vina ca nu intervenim atunci cind golani ascunși in spatele unor pseudonime iși lasa balele in comentariile unor articole sau povestiri, noi sintem de vina atunci cind un ins precum Cornel Secu iși minjește propria-i revista cu „articole“ de care, intr-o societate normala, i-ar fi și lui jena, noi sintem de vina pentru ceea ce ni se intimpla. Pentru ca nu l-am oprit la timp. Pe el și pe alții ca el.

Se zice ca acela care seamana vint va culege furtuna.

Erau deștepți batrinii. Știau sa exprime adevaruri in citeva cuvinte.

Daca vrem ca niciodata sa nu mai gasim prin revistele de SF (reviste pe care le vrem literare, nu?) astfel de murdarii, e cazul (și timpul) sa reacționam. Sa-i spunem semnatarului „Gata, ba! Pina aici!“. Sa-l lasam singur. Sa nu-i giram mitocaniile alaturindu-ne semnatura in paginile (sau pixelii) aceleiași publicații. Sa nu-l mai bagam in seama. In fond, se pare ca singuratatea este locul de care se ferește cel mai tare. Singuratatea este spaima lui cea mare.

Ce ziceți? El sau noi? Nu trebuie decit sa va spuneți parerea. Sa aveți o atitudine.