Ponta, SIE și „ecuația Ambasadorul”

Eu presupun ca, daca Ponta nu ar fi fost ofițer SIE, instituția ar fi raspuns imediat ca atare. Ar fi in interesul național al Romaniei pe termen foarte lung.

SIE insa a preferat sa adanceasca ambiguitate și a raspuns ca „ SIE nu este abilitat sa raspunda unor intrebari de asemenea natura, chiar si in conditiile in care persoana la care se face referire nu ar fi avut nicio legatura cu institutia”.

Problema este ca „persoana”, adica Ponta, are legatura cu ceva mai important decat instituția SIE, un ceva ce se numește chiar „siguranța și chiar interesul  național”.

Fiindca, daca Ponta se va dovedi ca a fost ofițer acoperit peste, sa zicem, 2-3 luni, cand el — pușche pe limba! — ar putea fi președinte, va avea acces la informații mult mai importante decat are accesul din actuala postura. Cum ar fi toate informațiile militare in legatura cu baza NATO, sa spunem.

Bine, bine, veți exclama, ce mai conteaza acest fapt cata vreme serviciile secrete romanești și americane, NATO mai ales, sunt servicii ce conlucreaza!

Problema e ca Victor Ponta se presupune a fi fost ofițer acoperit pana in 2002, adica exact anul in care Romania a fost invitata oficial sa adere la NATO. Iar anul sau de presupusa retragere din garnizoana e, din aceasta perspectiva, cel puțin ciudat. Fiindca mentorul sau, Adrian Nastase, era stapanul absolut al țarii, așa ca retragerea lui Ponta poate fi explicata din cel puțin trei motive: 1.Ponta a fost implicat in misiuni ce au avut atingere cu SUA sau NATO; 2. Ponta urma sa fie pregatit pentru o cariera externa (ambasador, ministru de externe, membru intr-un organism european); 3. i s-a sugerat sa se retraga de catre viitorii aliați ai Romaniei.

Ultima ipoteza nu e deloc exclusa, fiindca, daca in 2002, Ponta nu reprezenta decat varful de lance al unei clase politice ce cocheta inca cu Rusia, China sau țarile arabe, de cateva luni fața Europei a fost schimbata complet. Agresiunea armata a Rusiei in Ucraina și agresiunea economica a Rusiei și a Chinei in Romania reconsidera total profilul viitorului președinte. Iar semnul acesta a fost dat in clipa in care Teodor Meleșcanu și-a anunțat candidatura la Președinție. Fiindca e limpede ca dl Meleșcanu nu și-a dorit sa plece din fruntea SIE, ci probabil ca i s-a sugerat ca e cea mai eleganta maniera de a pleca.

Nu știu cum se sfarși acest caz, dar am scris pe blogul meu,  in 2 septembrie, ca Ponta nu va candida.

Oricum, aștept cu nerabdare sa vad cum SIE va rezolva ecuația „Ambasadorul”.