Pandemia se dezlantuie in India, cu 360.000 de cazuri intr-o singura zi, spre nedumerirea oamenilor de stiinta

    India inlantuieste trei zile consecutive cu peste 300.000 de cazuri de COVID-19

     Expertii atrag atentia catre noile variante si relaxarea masurilor de protectie ca posibile cauze ale „tsunami-ului” de infectii cu care se confrunta tara.

      Lipsa de oxigen pentru a alimenta ventilatoarele pacientilor aflati in terapie intensiva a provocat deja moartea a 20 de pacienti intr-un spital din New Delhi.

      Pandemia de coronavirus se raspandeste in India, cu rate zilnice de infectie nemaivazute pana acum. Autoritatile sanitare ale tarii au raportat sambata aceasta peste 360.000 de noi cazuri de coronavirus , un record care ameninta sa agraveze situatia deja delicata a spitalelor afectate de lipsa oxigenului pentru a alimenta aparatele respiratorii ale bolnavilor aflati in ingrijire intensiva. Un deficit care a provocat deja moartea a douazeci de pacienti la Spitalul de Aur Jaipur din New Delhi. 

      Directorul medical al centrului, DK Baluja, a explicat retelei de televiziune NDTV ca autoritatile au alocat 3,5 tone de provizii care urmau sa soseasca initial la ora 17:00, dar au ajuns la miezul noptii. Pana atunci, era deja prea tarziu pentru cei 20 de pacienti , in timp ce peste 200 sunt in stare critica.

      Peste 300.000 de infectii pentru a treia zi consecutiv

      India, unde traiesc aproximativ 1.300 de milioane de oameni, inlantuieste trei zile consecutiv peste 300.000 de cazuri de COVID-19 . Sambata, soldul zilnic al Ministerului Sanatatii a urcat la 346.786, ceea ce duce la 16.610.481 numarul provizoriu de la inceputul pandemiei .

      Peste 2,5 milioane dintre aceste cazuri sunt considerate active, in timp ce numarul deceselor se ridica acum la 189.544, cu 2.624 mai mult decat vineri , potrivit datelor oficiale. Numai in statul Maharashtra, in ultima zi au fost inregistrate peste 770 de decese . Cifre care conduc serviciile funerare pentru a improviza crematorii in mijlocul strazii pentru a arunca cadavrele .

      O crestere fulgeratoare a infectiilor care deruteaza expertii

      Infectiile din India au crescut fara oprire de la inceputul lunii martie, iar impactul lor asupra avansarii pandemiei la nivel global a determinat cifrele globale sa atinga cifre record.  Saptamana trecuta, 854.855 de cazuri noi au fost atinse in lume intr-o singura zi , cifra care nu a mai fost inregistrata de la cele mai grave momente ale pandemiei din ianuarie.

      Cauzele acestui evadare cresc in cazurile deruteaza expertii . Dupa cum a publicat revista „Nature”  , India se confrunta cu aceasta crestere disproportionata a cazurilor la cateva luni dupa ce datele privind anticorpii si imunitatea din marile orase ale tarii asiatice i-au determinat pe multi cercetatori sa concluzioneze ca cel mai rau din pandemie a trecut .

      Datele neaga acum ca evaluarea si posibilele explicatii sunt diverse si variaza de la incidenta noilor variante mai contagioase, la cresterea interactiunilor sociale nerestrictionate sau la ratele scazute de vaccinare din tara.

      Ceea ce sunt de acord expertii este ca dezvaluirea cauzelor cresterii de neoprit a infectiilor in India poate ajuta la prevenirea unor valuri similare in intreaga lume. Cu atat mai mult cu cat si tarile europene precum Franta sau Germania se confrunta cu cresteri semnificative ale ratelor de contagiune  in ultimele zile si cand natiuni precum Brazilia sau Statele Unite au inregistrat din nou in jur de 70.000 de cazuri noi pe zi

      Al doilea val l-a facut pe ultimul sa arate ca o unda intr-o cada ”, spune Zarir Udwadia, cercetator clinic in medicina pulmonara la Spitalul PD Hinduja si Centrul de Cercetare Medicala din Mumbai, pentru „Natura”, descriind o situatie de „ cosmar” in spitale, unde paturile si tratamentul sunt extrem de rare.

      Shahid Jameel, virolog la Universitatea Ashoka din Sonipat, este de acord ca intensitatea valului actual este alarmanta. „Ma asteptam la noi valuri de infectie, dar nu mi-as fi visat ca va fi atat de puternic ”, deplange el in declaratii pentru jurnalul stiintific.

      Un „tsunami” neasteptat de infectii

      Nimic nu sugereaza ca India ar suferi un „tsunami” de noi infectii precum cea pe care a experimentat-o ​​in ultimele saptamani. Studiile de anticorpi efectuate de Institutul National de Epidemiologie din Chennaien au sugerat ca aproximativ jumatate din populatia din orasele mari ar fi trebuit sa intre in contact cu virusul si astfel sa aiba un anumit grad de imunitate . Estimarile au fost ca peste 270 de milioane de indieni au fost infectati, o cincime din populatie, si totusi noile infectii au crescut vertiginos si continua sa creasca pe zi ce trece. 

      Explicatii posibile

      Cercetatorii incearca acum sa gaseasca raspunsuri la un fenomen neasteptat. O posibila explicatie luata in considerare este ca primul val din India a afectat in principal populatia saraca din mediul urban. Acest fapt, potrivit „Nature” Gagandeep Kang, virolog la Colegiul Medical Crestin din Vellore, ar fi putut face ca datele despre anticorpi sa nu fi reflectat raspandirea inegala a virusului in randul populatiei tarii. Virusul poate ajunge la populatii care anterior erau capabile sa se protejeze ”, spune el, aratand spre comunitatile urbane mai bogate, unde oamenii au fost izolati in timpul primului val, dar au inceput sa se amestece in al doilea.

      O alta posibila explicatie este extinderea noilor variante cele mai contagioase in toata tara. Un indicator care indica acest factor este ca acum, daca un membru al unei familii este infectat, toti membrii familiei o fac. Asta nu s-a intamplat cu primele tulpini de virus, dar cele noi se raspandesc mai usor si mai rapid. 

      Varianta britanica B.1.1.7 este deja dominanta in statul indian Punjab si o noua mutatie a virusului, cunoscuta sub numele de B.1.617, a prevalat in statul Maharashtra . B.1.617, care s-a raspandit deja in peste 20 de tari, inclusiv Spania , a atras atentia deoarece contine doua mutatii care au fost legate de o transmisibilitate mai mare si de capacitatea de a sustrage protectia imunologica .

      Cu toate acestea, nu toti expertii cred ca aceasta noua varianta indiana a coronavirusului este atat de periculoasa si spun ca datele existente de secventiere a virusului pana in prezent nu sunt suficiente pentru a face astfel de afirmatii.

      Exista cercetatori care submineaza importanta noilor variante si indica mobilitatea si contactele dintre oameni drept principalul motiv pentru cresterea infectiilor . Srinath Reddy, epidemiolog si director al Fundatiei de Sanatate Publica din India din New Delhi, a declarat pentru „Nature” ca oamenii sa-si lase garda jos este un factor mai important. Pandemia a reaparut intr-o societate complet deschisa in care oamenii s-au amestecat, s-au mutat si au calatorit ”, conchide el. 

      Alti experti indieni subliniaza ca, dupa varful inregistrat in septembrie anul trecut de catre Guvern, s-a impus o naratiune ca India a cucerit Covid-19 si ca, spun ei, a provocat luni de aglomeratii mari adunate in interior si in aer liber fara a mentine securitatea corespunzatoare.

      Aceasta relaxare, adauga ei, a fost sporita de sosirea vaccinurilor, care a generat un sentiment de falsa siguranta in o parte a populatiei . In India, au fost deja distribuite 120 de milioane de doze, cea mai mare parte dintr-o versiune produsa in tara vaccinului Oxford-AstraZeneca, care poarta numele Covishield. Asta reprezinta aproximativ 10 la suta din populatie. 

      De fapt, exista cercetatori care atrag atentia ca ar putea exista persoane care o primesc chiar in centrele de vaccinare , in timp ce stau la coada pentru a se inocula cu serul care ar trebui sa-i imunizeze impotriva virusului. Ceva care se poate intampla pentru ca in multe clinici cei care vin sa se vaccineze nu sunt despartiti de bolnavi cu simptome care ajung cerand ingrijiri medicale.