Definirea unui mare lider

Intrebati oamenii numele unui mare lider si, in cele mai multe cazuri, raspunsul va fi cineva care „ a luptat pentru a imbunatati conditiile din lume ” intr-un fel sau altul; Gandhi , poate Winston Churchill . Ar putea, de asemenea, sa-l numeasca – mai provocator, dar la fel de potrivit – pe Adolf Hitler sau Osama bin Laden .

Aceasta inseamna ca o analiza riguroasa a ceea ce inseamna a fi lider trebuie sa includa cunoasterea ca cineva poate fi responsabil pentru cauzarea unei mari suferinte si bunastare umanitatii.

Exercitarea responsabila a conducerii nu este rezultatul punerii pe cineva intr-o anumita slujba, investirii acestuia cu autoritate formala si oferindu-i o carte de etica de urmat. Nu functioneaza asa. Sa ne uitam doar la originile actualului dezastru financiar din lume.

Nici nu ii selecteaza pe cei care vor ocupa pozitii de conducere ca rezultat al unei game de trasaturi specifice, competente sau abilitati presupuse, indiferent cat de mult ar vrea recrutorii sa creada asta. Nici nu ii convin pe oamenii pe care ii conduc sa evalueze rational situatia cu care se confrunta si sa aleaga un anumit stil de conducere si procedura, asa cum sugereaza multi teoreticieni.

Miezul leadershipului nu este rational , este profund psihologic si emotional . De fapt, nu cred ca se poate „preda” leadership in acelasi mod in care se predau alte materii, prin lectura, videoclipuri si teste. Imbunatatirea abilitatilor de conducere citind carti si urmarind podcasturi de la guru in management este aproape la fel de ilogic ca si imbunatatirea fitness-ului prin vizionarea videoclipurilor cu exercitii si competitii olimpice.

Dar daca conducerea nu poate fi predata, poate fi invatata. In conditiile potrivite, aproape oricine isi poate dezvolta capacitatea de a conduce in mod eficient . Dar conducerea necesita munca. Oricine vrea sa alerge un maraton in mai putin de trei ore trebuie sa se antreneze. La fel, directorii care doresc sa-si dezvolte abilitatile de conducere trebuie sa-si murdareasca mainile si sa „conduca” efectiv. Totusi, leadershipul nu a fost niciodata doar despre respectarea ordinelor si daca cei care isi dezvolta capacitatea de a-si exercita conducerea o fac in mod responsabil depinde de modul in care inteleg si isi integreaza responsabilitatile ca lider.

Leadership-ul nu este in mod inerent bun sau rau, este de fapt un proces care poate fi folosit pentru a atinge ambele. Adevarul este ca trasaturile pozitive care ii disting pe marii lideri contin si elemente ale partii intunecate. Implicatiile sunt destul de clare: leadershipul trebuie exercitat in mod responsabil daca este in beneficiul celorlalti , iar dezvoltarea leadershipului trebuie sa includa o educatie morala si etica care intelege si creste constientizarea de sine.

Acesta este unul dintre principalele motive pentru care IMD si-a reproiectat programul principal, cu potential ridicat, Building on Talent (BOT). Pentru a oferi tinerilor si viitorilor manageri trei elemente fundamentale ale managementului eficient: promovarea dezvoltarii leadershipului printr-o stapanire profunda a bazelor de afaceri, un proiect personal cuprinzator si oportunitatea de a intelege contextul moral mai larg in care traiesc si lucreaza.

Responsible Leadership Elective (RLE) al programului BOT cere tinerilor directori – Membrii IMD BOT – sa colaboreze cu organizatii non-guvernamentale (ONG-uri) din lumea in curs de dezvoltare si sa-si foloseasca strategia tehnica si cunostintele si abilitatile de afaceri „pentru a face diferenta”. Elective ii scoate din saloanele business class, departe de salile de consiliu corporative si ii implica in situatii in care problemele depasesc rapoartele trimestriale si valorile stocurilor, ei trebuie adesea sa se ocupe de evenimente legate de viata si moarte . Participantii la BOT pot alege, de exemplu, sa ajute parintii cambodgienisa invete abilitati tehnice si de afaceri care sa le permita sa castige bani pentru a-si trimite copiii la scoala, sa lucreze cu copiii vietnamezi pentru a-si dezvolta abilitatile de „ospitalitate” pentru a obtine locuri de munca in hoteluri si restaurante, sa dezvolte un sistem de recompense care ajuta o unitate de reabilitare din Tanzania sa isi pastreze personalul sau medical sau lucreaza cu sistemele juridice din Orientul Mijlociu pentru a asigura un tratament echitabil al prizonierilor.

Este important ca indivizii care exercita leadership in viitor sa vada si sa lucreze cu organizatiile cu acest tip de viziune utila, altfel ei pot risca sa se blocheze in obiective pe termen scurt care sunt predominante in afacerile orientate spre profit. Aceasta lipsa de constientizare afecteaza inevitabil mii, chiar milioane de oameni. Fara aceasta constientizare externa, managerii pot deveni efectiv prizonierii viziunii organizationale limitate. Cu RLE, noi factori sunt adaugati la luarea deciziilor, oferind optiuni durabile mai bune, pe termen lung si mai responsabile.

Profitul cu orice pret nu este suficient . Companiile care profita in mod responsabil vor rezista, la fel si societatile pe care se bazeaza aceste profituri. Organizatiile (publice sau private) care nu actioneaza in mod responsabil vor disparea inevitabil. Toate grupurile sau organizatiile trebuie sa isi exercite conducerea, dar numai cei cu o viziune pe termen lung a unui leadership responsabil il vor exercita cu intelepciune. In cele din urma, directorii trebuie sa faca tot ce pot pentru a le atinge pe ambele.