Optzeci de ani de „Auschwitz pe sine” romanesc

In pogromul de la Iasi, peste 13.000 de evrei au fost masacrati sau sufocati in trenuri de vite.

Supravietuitorii si rudele victimelor Holocaustului din Romania au comemorat, marti, impreuna cu autoritatile romane, cea de-a optzeci de ani de la pogromul de la Iasi, in care peste 13.000 de evrei au fost masacrati sau sufocati in trenuri de vite.

Actul central al aniversarii a avut loc in cimitirul evreiesc din Iasi, in nord-estul Romaniei, unde autoritatile au depus coroane de flori si doi rabini au ridicat rugaciuni in memoria celor ucisi.

„Imaginile, documentele si chiar marturiile supravietuitorilor nu fac dreptate la ceea ce s-a intamplat cu adevarat in acele zile in acest oras”, a declarat in cadrul ceremoniei presedintele Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania, Silviu Vexler.

Aceasta dovada a celor intamplate, a continuat Vexler, „nu poate exprima suferinta si teroarea prin care au trecut toti acesti oameni”.

Printre participanti s-a numarat si Michael Cernea, un cetatean american nascut la Iasi care a supravietuit pogromului impreuna cu parintii si fratele sau mai mic. Rudele victimelor au calatorit la Iasi din Israel pentru a-si onora mortii.

Consiliul Local Iase a anuntat ca il va declara pe Cernea, alaturi de alti patru supravietuitori, cetatean de onoare al orasului.

Printre evenimentele comemorative se numara si inaugurarea Muzeului Pogromului Iasi , care isi va deschide portile in fostul sediu al politiei, unde mii de evrei au fost concentrati de autoritati si impuscati sau batuti pana la moarte de jandarmii romani.

Dupa ce au scapat cu viata din curtea politiei, mii de evrei au fost dusi la gara si inghesuiti in trenuri de vite cu portile inchise si crapaturile sigilate cu scanduri de lemn, asa cum a documentat Institutul Elie Wiesel din Bucuresti.

Trenurile mortii

Sute de oameni s-au inabusit in timp ce cerseau o picatura de apa din interiorul acelor trenuri, care circulau cu viteza mica si devenisera un iad sub soarele inclemente al verii romanesti.

Supravietuitorii acestui „Auschwitz pe sine”, deoarece unii dintre cei care au parasit trenurile in viata s-au referit la aceasta forma fara precedent de crima in masa, au raportat ca podeaua vagoanelor a fost acoperita cu gunoi de grajd si var pentru a creste si mai mult temperatura.

Multi altii au fost batuti pana la moarte de paznici si de proprii vecini pe strazile orasului. Fotografiile din epoca arata trotuarele pline de cadavre.

Complicitate cu Hitler

Pogromul s-a extins pe trei zile de teroare pentru cei peste 40.000 de evrei din Iasi, un oras din regiunea romaneasca a Moldovei unde devenisera majoritari.

Masacrul, savarsit de politisti, militari si civili romani, fusese ordonat de autoritatile romane sa coincida cu Operatiunea Barbarossa , denumirea pe care regimul lui Adolf Hitler i-a dat invadarea Uniunii Sovietice, la care a participat si a avut un rol. al maresalului pronazist Ion Antonescu, un aliat al nazistilor.

Autoritatile romane au justificat atunci pogromul si alte crime similare in care populatia de origine evreiasca a sprijinit inamicul bolsevic.

Inainte de al Doilea Razboi Mondial, peste 800.000 de evrei traiau in granitele Romaniei. Jumatate dintre ei au fost ucisi in Holocaust. Astazi, mai putin de 10.000 de evrei traiesc in Romania.