„La al doilea avertisment, trage pentru a ucide”

Mancarea, adaposturile si medicamentele au inceput sa soseasca in regiunile Maule si Bio Bio, cele mai afectate de cutremurul de 8,8 grade pe scara Richter si de tsunami-ul ulterior care a lovit centrul si sudul Chile la primele ore ale zilei de 27 februarie.

Institutiile publice si fortele armate au venit in regiunile Maule si Bio Bio pentru a infiinta bucatarii pentru ciorba pentru a livra alimente calde, apa, imbracaminte si medicamente celor afectati.

„De indata ce s-a incheiat restrictia, la ora 12, am plecat sa cautam mancarea despre care ne-au spus ca vine”, a explicat Raquel in timp ce facea coada langa o sectie de politie.

‘Vom pune casele unde vor oamenii; Daca le este frica sa se intoarca pe litoral, ii vom aseza pe dealurile unde sunt refugiati. Este o locuinta temporara’, a asigurat preotul Felipe Berrios, director al ONG-ului Un Techo para Chile, specializat in eradicarea cocioabelor si ai carui experti au sosit ieri in regiunea Maule cu materiale pentru a construi case de urgenta.

Se estimeaza ca doua milioane de oameni au ramas fara adapost in urma cutremurului, care a facut 795 de morti si 500 de raniti, dintre care o suta grav.

Odata cu recuperarea progresiva a serviciilor de baza de apa si electricitate care s-au prabusit si sosirea ajutoarelor nationale si externe, tara isi doreste sa inceapa reconstructia pentru a lasa in urma cele trei tragedii care au lovit-o, de la cele doua inclemente ale naturii, valuri. de jafuri si vandalism s-au adaugat, o explozie sociala pe care nimeni nu si-o putea imagina si a facut-o pe presedintele, Michelle Bachelet, sa puna armata in strada.

Incepe sa soseasca si ajutorul international. Secretarul de stat al SUA, Hillary Clinton, a vizitat ieri tara si a adus cu ea 25 de telefoane prin satelit pentru a imbunatati comunicatiile, ale caror esecuri s-au dezvaluit ca fiind unul dintre principalele obstacole in calea furnizarii ajutorului.

„Statele Unite sunt disponibile sa raspunda nevoilor Guvernului din Chile, nu numai cu solidaritate, ci si cu cereri specifice de resurse pentru reconstructia sa”, a declarat Clinton, care a fost insotit de Arturo Valenzuela (chilian), seful SUA pentru Afaceri Externe.din America Latina.

Vizita lui Clinton s-a adaugat la cea a presedintelui brazilian, Luiz Inacio Lula da Silva, si a presedintelui peruan, Alan Garcia, care a sosit cu un grup de 21 de medici si echipamente pentru a face apa potabila.

Un contingent de pompieri spanioli este pe drum. Si guvernul cubanez a trimis o brigada medicala de 27 de profesionisti.

Ieri, la ora 18.00, a inceput a treia zi de oprire decretata de Guvern pentru a impiedica circulatia oamenilor si, in acest fel, sa puna capat bandelor care s-au dedicat jefuirii magazinelor si caselor si incendierii acestora. . Aceasta masura exceptionala, care a fost aplicata timp de sase ore in prima zi, a fost extinsa la o durata de 16 ore, intrucat a fost insuficienta pentru a pune capat violentei bandelor. Ieri s-au prelungit inca doua ore, pana la 18 stadii de acces zilnic.

Dupa intalnirea cu sefii armatei si ai politiei, presedintele Michelle Bachelet a avertizat ieri ca ambele clase „vor actiona cu toata severitatea necesara” pentru a opri jafurile si jafurile. Duminica, Bachelet a predat armatei controlul securitatii pe strazile din regiunile Maule si Bio Bio. „Cei care intentioneaza sa comita infractiuni sau sa provoace dezordine vor suferi toata rigoarea legii”, a reiterat presedintele.

Generalul Bosco Pesce, responsabil de Maule, era si mai ferm: „Ordinul catre soldatii nostri a fost clar; sa te opresti la primul avertisment si daca nu te supui celui de-al doilea avertisment, trage pentru a ucide’.

„Sunt de acord cu venirea militarilor”, a asigurat Raquel, in Concepcion (Bio Bio), la un radio local, deoarece in acest oras nimeni nu se mai teme de replici. Ceea ce ne temem sunt bandele criminale care iau ceea ce porti tu.

In a doua zi de restrictie, 87 de persoane au fost retinute, potrivit armatei. Cei mai multi au fost prinsi incercand sa fure sau beti.

In Santiago, capitala Chile, armata nu a fost nevoita sa iasa in strada, iar securitatea a continuat sa fie asigurata de politie. In comunele Quilicura si Huechuraba au fost inregistrate incercari de jaf. Vecinii organizati si carabinieri i-au reprimat.